Son aylarda domuz gribinin hızla yayılması nedeniyle tüketimleri büyük artış gösteren antibakteriyel ürünlerin satışları yeniden eski seyrine dönmeye başladı. Viking Temizlik ve Kozmetik Ürünleri AŞ. Pazarlama ve İletişim Müdürü Fatih Yüzbaşıoğlu domuz gribinin eylül ayıyla birlikte ülke genelinde gündeme gelmesinin ardından antibakteriyel ürünlerin satışında yaşanan ivmenin hızını kaybettiğini söyledi. Yüzbaşıoğlu “Panik havası yok oldu” dedi.

UNUTULMAYA BAŞLANDI

Yüzbaşıoğlu “Satışların artış göstermesiyle birlikte inanılmaz bir merdiven altı üretim oluştu. Merdiven altı üretimin artmasıyla birlikte istenilmeyen olaylar yaşandı. Dikkatsiz ve kontrolsüzce gerçekleşen üretim nedeniyle tüketim kısmında bir takım problemler oluştu” diye konuştu. Güler Elektronik, Kozmetik, Kimya Sanayi ve Ticaret’in sahibi Uğur Güler de domuz gribiyle ilgili haberlerin televizyon ve gazetelerde geniş olarak çıkmasının ardından bu alanda adeta bir ‘furya’ dönemi yaşandığını söyledi. Bu dönemin sona erdiğini ve satışların normal seyrine döndüğünü dile getiren Güler, “Domuz gribi haberleri eskisi kadar televizyon ve gazetelerde yer almamaya başladı. Reklamlar da aynı oranda etkisini yitirdi. İnsanlar, domuz gribini unutmaya başladı ve satışlar düştü. Birçok firmanın elinde ham madde ve ürün kaldığını düşünüyorum. Medya konuyu yeniden gündeme getirse satışlar tekrar artacaktır ama sonrasında yeniden düşecektir” dedi.

FİRMA SAYISI 60’A ÇIKTI

Turkuaz Medikal Kozmetik’in Uluslararası Pazarlama Sorumlusu Levent Başaran ise antibakteriyel ürünlerin satışında geçen yılın eylül ayından itibaren başlayan artışın sona erdiğini ifade etti. Pazarın doyuma ulaştığını belirten Başaran, bu düşüşte bireysel alımların azalması kadar firma ve kurumların da domuz gribi nedeniyle uyguladıkları tedbirleri yavaş yavaş azaltmasının da etkisinin olduğunu kaydetti. Domuz gribi haberleri öncesinde antibakteriyel ürün imalatı yapan firma sayısı 3 iken bu sayı 60’lara kadar çıkmıştı.

Gribin dünyaya faturası 4.4 trilyon $

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Recep Akdur, ‘gerçekçi olmayan salgın paniklerinin dünyaya ve insanlığa çok pahalıya mal olduğunu’ söyledi. Akdur “Kuş gribi dünyaya 2.2 trilyon dolara mal oldu, domuz gribinin ise 4.4 trilyon dolara mal olacağı hesaplanıyor. Bu paniklerden bazı ülke ve firmalar büyük rantlar elde ederken diğer bir kısmı da büyük zarar görüyor” dedi.
Editör: HABER MERKEZİ