Ordu Üniversitesi (ODÜ) Zeotekni Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Recep Sıralı, halk arasında deli balı olarak isimlendirilen orman gülü balının baş ağrısı, kusma ve bilinç kaybı yapabileceği uyarısında bulundu.

ARI POPÜLASYONU
Yrd. Doç. Dr. Recep Sıralı yaptığı açıklamada, zehirli olarak bilinen ve deli balı olarak isimlendirilen orman gülü ballarının tüm Karadeniz Bölgesi'nde üretildiğini belirtti. Bal üretiminden çok arı popülasyonunun arttırılmasında yaralanılan bu bitkiden üretilen balların hafıza kaybına yol açabilecek etkilerinin bulunduğunu ifade eden Yrd.Doç. Dr. Sıralı, 'Orman gülü bitkisinin bol olduğu Batı ve Doğu Karadeniz Bölgesi'nin sahil ve yüksek kesimlerinde bal üretiminde ziyade bal arası popülasyonunu geliştirmek, balmumu, arı sütü ve oğul gibi diğer arı ürünlerinden yararlanmak amacıyla arıcılık yapılabilir.

İKLİM KOŞULLARI
Kocaeli, Bolu, Kastamonu, İnebolu, Zonguldak, Ordu, Giresun, Trabzon ve Rize'de yaygın olarak yetişen bu bitkinin çiçeklenme zamanı Mayıs ve Haziran ayları arasındadır. Ancak iklim koşulları ve bulunduğu yüksekliğe bağlı olarak Mart- Ağustos aylarında çiçeklenme gösterebilir. Bu bitkinden üretilen balın hoş olmayan bir tadı ve kokusu vardır. Balı koyu kahverengi renge sahip ve akışkandır. Bu balın kristalleşmesi çok geç olmaktadır. Orman gülünden üretilen balı yiyenlerde halsizlik, baş ağrısı, kusma ve bilinç kaybı gözlenir. Bu balın zehirli olmasının nedeni orman gülü bitkisinin nektarında maddelerden kaynaklanmaktadır' diye konuştu.

ORMAN GÜLÜ
Orman gülü kadar olmasa da şeytan elması olarak bilinen bitkiden üretilen ballara da dikkat edilmesi gereken Yrd. Doç. Dr. Sıralı,'Orman gülü kadar tehlikeli olmasa bile diğer bir zehirli bal kaynağı ise özelikle İzmit ve Adapazarı yörelerinde şeytan elması olarak da bilinen datura bitkisidir. Ayrıca tütüncülüğün gelişmiş olduğu bölgelerde arılar tütün çiçeklerinden de nektar toplarlar. Kristalleşme çok yavaş olan bu balın tadı acımtırak nikotinimsi olduğu için satışa gelmez sadece arılar için iyi bir kışlı besindir. Tütün balının sofralık tüketiminden çok sanayide kullanılması daha uygundur' şeklinde konuştu.
 
Editör: HABER MERKEZİ