Çayeli’nde Fındıklı Bölge Guatr Araştırma ve Tedavi Merkezi tarafından vatandaşları bilgilendirmek amacıyla bir seminer düzenlendi. Ramazan Akatin sunumuyla gerçekleşen seminerde Bu bölgelerde sıkça görülen guatr hastalığının oluşumuna neden olan değişik etkenler, hastalığın nasıl yayıldığı ve tedavi yöntemleri anlatıldı. Öğretmen Evi Düğün Salonunda ve Halk Eğitim Merkezi konferans salonunda iki gün boyunca gerçekleşen konferansa katılımın çok olduğu gözlendi.

Türkiye'de her yüz kişiden 31'inde basit guatr hastalığı görüldüğü bildiren Akatin, Daha çok kadınlarda rastlanan hastalık, her 3 kadına karşı 1 erkekte görülüyor. Boynun önünde solunum borusunu kalkan gibi örten tiroid bezinin büyümesinden kaynaklanan bir hastalıktır. Dünyada en sık rastlandığı ülke Türkiyedir. Bölgeler arasında çok farklı sıklıkta rastlanır. Karadeniz yöresinde en sık rastlanmasının sebebi beslenme alışkanlığı ve coğrafik olarak iyot azlığı olarak düşünülmektedir.

Ailesel özellik; Çok belirgin olmamakla birlikte genetik yatkınlık sıklığı artırmaktadır.

İyot eksikliği: Tiroid hormonlarının yapım maddesidir eksikliği durumunda tiroid bezi yeterli hormon üretebilmek için büyür bu da guatr olarak karşımıza çıkar.

Beslenme; Özellikle Karadeniz bölgesinde çok tüketilen karalahana iyot metabolizmasını bozduğu için guatr sebebi olarak görülmektedir.

Tedavi yapılmazsa beyinde oluşan hasara bağlı zeka geriliği ve boy kısalığıdır.

Zeka geriliği ve boy kısalığı, kandaki hormonun düşüklüğü ile paralel gitmektedir; hormon düzeyi ne kadar düşükse zeka geriliği ve boy kısalığı da o kadar düşük olmaktadır” dedi.

Editör: HABER MERKEZİ