BERRİN HABERVEREN

[email protected]

Son günlerin en popüler meyvesi yaban mersini... Artık market raflarında, manavlarda yaban mersinine daha sık rastlıyoruz. Morumsu renkte mayhoş bir tadı olan bu meyve dondurulmuş, kurutulmuş ve taze olarak satıldığı gibi kek, dondurma, tatlı ve sos olarak restoranların mönülerine de giriyor. Anavatanı Kuzey Amerika’nın dağlık bölgeleri. Bu yüzden de fiyatı da bir hayli yüksek. Ancak raflarda gördüğünüz bütün yaban mersinleri ithal değil. Çünkü Karadeniz Bölgesi’nde özellikle Rize’de yaban mersini üretiliyor.

Aslında yaban mersini Karadeniz’de yabani olarak yetişiyor, bölge halkı bu meyveden reçel ve pekmez yapıyormuş. Rize’de likapa, Artvin’de morsivit, Giresun’da çalı çiçeği, Trabzon’da ligarba, lifos ya da Trabzon üzümü, farklı bölgelerde kaskanaka, arşeden, mahabak, çay üzümü, ayı üzümü, çoban üzümü gibi isimleri de bulunan yaban mersini üreticilerinin sayısı hızla artıyor. Çaydan ve fındıktan daha karlı olduğu için bölgede mavi altın olarak adlandırılıyor.

Yaban mersini uzmanlar tarafından doğadaki en iyi antioksidan olarak tanımlanıyor. Bu nedenle yaşlanma etkilerini yavaşlatıyor, kanser ve diğer kronik hastalıklar üzerinde etkili olduğu iddia ediliyor. Lifler yönünden zengin olduğu ve yağ birikimi engellediği için kalp sağlığı açısından da son derece faydalı olan yaban mersini kalorisi düşük olduğu için diyetlerde de tüketilebiliyor. Göz sağlığı açısından yararları araştırmalarla da ortaya konan yaban mersini içerdiği antosiyanin sayesinde ishale neden olan bakterilere karşı da etkili.

GÜNDE 100 GRAMI YETERLİ

Prof. Dr. Erdem Yeşilada yaban mersininin göz sağlığı için faydalarına dikkat çekiyor. Yeşilada “2. Dünya Savaşı sırasında pilotların yaban mersini kullandığını biliyoruz. Bu meyve göz sağlığının korunması açısından son derece faydalı. Çünkü gözdeki kan damarları üzerinde etkisi var. Kan akımının hızlı olması yağ tabakalarını birikimini engelliyor. Şöyle düşünün, bir dere ne kadar hızlı akarsa tabanında o kadar az şey birikir. Kan damarları da tıpkı böyledir. Eğer damarlarda mevcut bir hasar varsa bunları da azaltıyor” diyor. Yeşilada yaban

mersininin bağırsak problemleriyle ilgili etkilerine dair ise şunları söylüyor: “Yaban mersiniyle çok fazla karıştırılan cranberry idrar yolu enfeksiyonları üzerinde etkilidir. Bakterilerin bir koruma kalkanı vardır. Bu duvar parçalanmazsa bakteriyi yok edemezsiniz. Cranberry bakterinin dış duvarını zayıflatarak antibiyotiklerin etkisini artırır. Bu iki meyve aynı sınıftan olduğu için bağırsaktaki bakteriler üzerinde benzer bir etkisi olabilir.” Suyun bile fazlasının öldürücü olabileceğini hatırlatan Yeşilada, mutlaka farklı besinler tüketmek gerektiğinin altını çiziyor. Yeşilada hergün 100 gram yaban mersini tüketilebileceğini söylüyor.

Editör: HABER MERKEZİ