Mustafa BAYRAK

Rize sağlık il müdürü Hakan Diren aile hekimliği çalışmalarının başladığını söyleyerek” İlk 10 gün belli bir sıkıntı yaşanabilir. Ancak bu uygulama ile artık hastalar daha rahat edecek ve tek elden muayeneleri yapılacak” dedi.

Sağlık il müdürü Hakan Diren düzenlediği basın toplantısında Rize'de aile hekimliğine geçiş yapıldığını söyledi.

Rize sağlık il müdürü Hakan Diren Rize de aile hekimliği uygulamasının başladığını söyleyerek ”ilk 6 aylık bir geçiş süresi var, bu sürede sistemde kayıtları çıkmayan vatandaşlar bizlere başvurabilirler. Sağlık ocaklarından form doldurarak sisteme girebilirler. Rize de yaz ve kış ayları nüfus değişmekte bu nedenle kayıtlar daha iyi yapılmalı, vatandaşlarımızın kayıtlarını bir doktorun tutması kendileri açısından daha sağlıklı, tek doktor elinden çıkan hastaların tüm bilgileri doktorların elinde olur. Kendi branşı olmadığı zaman göndereceği doktora bilgi verebilir. Acil durumlarda ise acil servislerimiz yine hizmet verecek. Acil durumlar için aile hekimliği geçerli değil. Aile hekimliği ne geçişten sonra hasta istediği doktora gidemez diye bir şey yok ancak SGK( Sosyal Güvenlik Kurumu) parayı ödemez hasta cebinden ödeme yapar” dedi.

Rize de her vatandaşın yılda normalin üzerinde muayene olduğunu söyleyen Hakan Diren ”Bir vatandaşımız yılda 8,4 kez muayene olmakta. Bu aile hekimliğinin olmamasından kaynaklanmakta. Bir doktora 3300 ile 4000 arasında hasta düşmekte hasta sayısı 4 bini geçerse başka doktora hasta kaydettirilir. 1000 hastanın altında kalan doktorlar ise sistemden çıkartılır. Doktorların hasta alabilmesi için belli bir sisteme girmeleri gerek, Rize olarak sağlık ekibinin yaygın ve titiz çalışmaları sonucu Türkiye de tek İSO belgesi alan iki il arasındayız” dedi.



Editör: HABER MERKEZİ