Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Oğuz Karabay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, gribin virüs hastalığı olduğundan dolayı 1 metre yakınındaki kişilere rahatlıkla bulaşabileceğini söyledi.

Su ve sabunla toplam 30 saniye güzel şekilde el yıkanır veya kolonyayla 15 saniye ovuşturulabilirse bu virüsün uzaklaştırılmasının mümkün olacağını ifade eden Karabay, şöyle konuştu:

'Halk arasında 'domuz gribi oldum, ne yapacağım ben?' kaygısı yersiz bir korku. Türkiye'nin çeşitli illerinde 'domuz gribi' şüphesi adı altında birtakım ölümler yaşandı. Ancak H1N1 dediğimiz influenza virüsü salgın ve paniğe neden olacak boyutta değil.'

'Paniğe yol açacak bir durum söz konusu değil'

Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği (KLİMİK) Başkanı Prof. Dr. Önder Ergönül de H1N1 virüsüne vakalarında biraz artış olduğunu ancak paniğe yol açacak bir durumun yaşanmadığını dile getirdi.

H1N1 virüsü ağır seyirli bir virüs olmadığına dikkati çeken Ergönül, 'Risk grubunda olan insanların özellikle kronik bulgular olduğu zaman doktora başvurmalarını öneriyoruz. Aşı olmamış vatandaşlarımız aşılarını yaptırsınlar' şeklinde konuştu.

trthaber

Editör: HABER MERKEZİ