Türk Kızılayı Genel Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Hasan Karahan, dünyada Kızılay ve Kızılhaç teşkilatları arasında 50 bin çadırı barındıran tek kurumun Türk Kızılayı olduğunu söyledi. Karahan, herhangi bir afette 250 bin kişilik bir çadır kent kurabilecek kapasitede olduklarını dile getirdi.

Rize İsmail Kahraman Kültür Merkezi'nde yapılan Türk Kızılayı Rize Şubesi Genel Kurulu'nda konuşma yapan Karahan, Türk Kızılayı'nın mevcut yönetimi göreve geldiğinde ülke genelindeki kan bağışının 350 bin civarında olduğunu söyledi.

2009 yılı içerisinde ülke genelinde 1 milyon 50 bin ünite kan bağışı topladıklarını bildiren Karahan, ''Hedefimiz 1,5 milyon ünite kan bağışı toplamak. Önümüzdeki yıllarda yapacağımız en önemli çalışmalardan birisi bu olacak. Bu sayıya ulaşacağımızı umuyorum.'' dedi.

Türk Kızılayı'nın elinde bugün 50 bin çadır bulunduğunu, dünyada Kızılay ve Kızılhaç teşkilatları arasında bu kadar çadırı barındıran tek kurumun Türk Kızılayı olduğunu ifade eden Karahan, ''Herhangi bir afet durumunda 250 bin kişilik bir şehir kuracak kapasiteye sahibiz. Bu kadar büyük sayıda insanı barındıracak sistemi kurmak kolay değildir. Bunun için buna yönelik hazırlıklı olmak için tatbikatlar yapıyoruz.'' diye konuştu.

Rize Valisi Seyfullah Hacımüftüoğlu da Kızılay'ın Osmanlı'dan devralınan önemli kuruluşlardan birisi olduğunu belirterek, ''Türk Kızılayı uluslararası alanda operasyon yapabilen bir kuruluştur. Türk Kızılayı, Gazze katliamı sırasında, Gazze'ye yardım ulaştıran tek ekipti. Gazze'ye Mısır ve İsrail'den girilebiliyordu. Ancak ikisi de geçişe izin vermiyordu. Ancak İsrail, Kızılay'ın uluslararası alandaki başarılı çalışmalarından ve güvenirliliğinden dolayı geçişine izin vermek zorunda kaldı. Bu, Türk Kızılayı için gurur verici bir durumdur.'' şeklinde konuştu.

En zor zamanlarında insanlara hep Kızılay'ın sahip çıktığını vurgulayan Hacımüftüoğlu, şunları kaydetti: 'Rize'de yılda toplanan 6 bin ünite civarındaki kanın ilin kendisine yettiğini, ancak önümüzdeki yıllarda Rize'de tıp alanındaki gelişmelerinden dolayı bunun yetmeyeceğini kaydederek, ''Bu nedenle hedefimiz en fazla 10 bin ünite kan toplamak olmalıdır. Bunun gayreti içinde olmalıyız. 2-3 yıl içinde belki 10 bin ünite bile yetmeyecektir.''

Kızılay Rize Şube Başkanı Mehmet Nuri Gezmiş ise Türk Kızılayı'nın 142 yıllık bir geçmişi olduğunu kaydederek, ''Bu geçmişi gelecek nesillere aktarmanın gayreti içindeyiz. Köklü bir medeniyetin temsilcisi olan milletimizin her bir ferdini Kızılay'a gönül vermeye davet ediyoruz. 184 ülke arasında ilk 5 sırada olan Türk Kızılayı'na yakışan, birinci sırada olmaktır. Bunun için herkesin gayret göstermesi gerekiyor.'' diye konuştu.

Genel kurulda daha sonra yapılan seçime tek aday olarak katılan mevcut başkan Mehmet Nuri Gezmiş, yeniden başkanlığa seçildi.

 

Editör: HABER MERKEZİ