Ak Parti Rize Milletvekili Hasan KARAL, Rize’de Milletvekilliği süresince yapımı tamamlanan ve yapımına devam edilen onlarca dev projeden oluşan, Ulaşım, Sağlık, Eğitim, Turizm, Ovit, Liman, Serbest Bölge, işsizlik gibi sorun ve büyük yatırımların bugün Rize’ye sağladıkları ve hangi aşamada olduklarını bu röportajda Gazeteci-Yazar Bayram Ali KAVALCI ‘ya anlattı.

TBMM’nin 24. Dönem Milletvekili olarak 12 Haziran 2011 Genel Seçimlerinde Rize Ak Parti Milletvekili seçilerek TBMM’de göreve başlayan Hasan KARAL iki yıla yaklaşan Milletvekilliği süresince İktidarlarında Rize için yaptıkları onlarca hizmet ve yatırımı gazeteci-yazar B. Ali Kavalcı’ya değerlendirdi.

Rize Ak Parti Milletvekili Hasan KARAL, 20 aylık Milletvekilliği süresince, Rize’de kendisinden önce ve kendisinin de Milletvekilliği ile birlikte tamamlanan yapımına başlanılan,  ihale edilen projeler,  her türlü hizmet ve yatırımın hayata geçirilmesi ve tamamlanmasına yönelik çalışmalarına her geçen ay yeni ilave yatırımlarında devreye girdiğini açıkladı.

Rize Milletvekili Hasan KARAL “ Rize’de iktidarımız süresince öncelikle ortaya koymuş olduğumuz bütün projeleri uygulamaya koyarak ilk adımlarımızı başlattık.  Bu yatırım ve projelerimizin tamamlanması ve takibi noktasında her hafta sonu Rize’de halkımızla birlikteyim.  Ankara’da olağan üstü bir durum olmadıkça her haftanın en son mesai günü Rize’deyim. Ankara’ya dönünce de Rize’mizin var olan her türlü sorunlarına çözüm üretmek, başlayan ve başlayacak olan yatırım ve projelerin zamanında tamamlanması noktasında gayret üstü çaba sarf ediyorum.” dedi.


Rize Milletvekili Hasan KARAL, ” Geçen yılın başlarında Sayın Başbakanımızın temelini atarak yapımına başladığımız Ovit tüneli ülkemizin en büyük projelerinden birisidir. Yine şehrimizin doğusunda bulunan ve sadece Türkiye’de değil artık dünyaca tanınan turistik Ayder yaylamızı dünyanın ve ülkemizin sayılı kayak merkezlerinde birisi yapmaya çalışmalarımız devam etmektedir.  Bu tesislerin yaklaşık maliyeti 100 trilyonu geçecektir. Bu merkez dünyanın en büyük kayak tesislerinden bir tanesi olma hüviyetine sahiptir. Gençlik ve Spor Bakanlığının yıllık toplam yatırımı 180 trilyondur.  Bunun yarısını Rize-Ayder kayak tesislerine ayırmak durumunda kaldık. Şuanda çalışmalarında son noktaya gelmiş durumdayız. Tabi çok yüklü bir ödenek tutuyor. Bunu da inşallah çözeceğiz. Ama bu kayak merkezinin bitirilmesiyle beraber inanıyorum ki bölgemiz özellikle kış turizmi noktasında çok büyük bir cazibe merkezi haline dönüşecektir.” dedi.  

Rize Milletvekili Hasan KARAL, “Rize Merkez bazında altı derenin üzerinin açılmasına karar vermiştik. Bu dereler kesin açılacak. Bu altı dere içinde üzerinde kamulaştırma konusunda en az maliyeti olan iki dereden başlamak suretiyle bu çalışmaları başlatacağımızı daha önce beyan etmiştik. Bu dereler bildiğiniz gibi Değirmendere ve Müftü Deresi. Bu iki derenin de ihalesini devlet su işleri genel müdürlüğümüz tarafından yapıldı ve sonuçlandı. İlgili firma yakın bir tarih içerisinde gelip çalışmalarına başlayacak. Kalan dört dere ise ki bunlar Kale Deresi, Hamam Deresi, Dalyan Deresi ve Paşakuyu Deresi’nde kesinlikle üzerinin açılması konusunda ittifak halindeyiz bu konuda siyasi kararlılığımızı ortaya koyuyoruz. Altı derenin de üstünü açacağız. Bu konuda hiç kimsenin şüphesi olmasın.” şeklinde konuştu.

Rize’de başlatılan diğer yatırım ve projelerin durumu ile ilgili Gazeteci-Yazar Bayram Ali Kavalcı’ya konuşan Ak Parti Rize Milletvekili Hasan KARAL, ”2006 yılında almış olduğumuz kararla Rize’mize Polis Meslek Yüksek Okulunu kuracağız sözümüzü yerine getirdik. Artık Rize’mizde bu yıl eğitim ve öğretime başlayan 500 Öğrencili Rize Polis Meslek Yüksek Okulumuz vardır. Rize Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi merkez kampusu yanında yeni yapmış olduğumuz 550 kişilik kız öğrenci yurdumuzun yanında tespit edilen yeni bir arsayı aldıktan sonra buraya da 550 kişilik yeni bir kız öğrenci yurdu daha yapacağız. Hemşerilerime Sağlıkta yine önemli bir müjde daha veriyorum. Mevcut Sağırlar Okulumuzun bulunduğu yere Türkiye’nin en önemli Diş ve Ağzı Sağlığı hastanesi yapacağız.  Sağırlar okulumuzu Vakıflar ilköğretim Okulumuzun bulunduğu bölgenin arkasındaki tespit ettiğimiz arsa da yeni bir Sağırlar Okulu olarak yapacağız. “dedi.

Rize’de başlayan ve tamamlanması devam eden, projesi gerçekleşen başta ulaşım, serbest bölge, liman ve diğer önemli yatırımlarla ilgilide AYANE Dergisine kısa bilgiler veren, Ak Parti Rize Milletvekili Hasan KARAL, ”Yine Türkiye’nin en büyük Liman projesini hayata geçirme çalışmalarına başlıyoruz. Rize limanımızın ihalesini gerçekleştirmiş olduk. İhaleliyi alan firma Ulaştırma bakanlığımızla sözleşmesini imzaladı. 26 trilyon maliyetli liman projemiz tamamlandığında, Rize limanınız uluslararası ticari liman hüviyetine kavuşacak. Dünyanın en büyük ticari gemileri artık limanımıza demir atacaktır. Bölgemizde başta Asya ve Ortadoğu ülkelerine yönelik deniz ve kara taşımacılığı yeniden hayat bulacaktır. Yine rakamsal olarak önemli yatırımlarımızdan birisi olan ve istimlak bedelleri ödenen Organize sanayi bölgemizin ihalesi yapılmıştır. İlgili firma şantiye kurma çalışmalarına başlamıştır. Güney çevre yolumuz bazılarının söylediği gibi durmamıştır. Bu yolumuzdaki istimlak çalışmaları çok büyük rakamlar tutmaktadır. 1 katrilyon gibi bir rakamı bulmaktadır.  Bu rakam önemli büyük bir rakamdır. Buna rağmen bu yolumuzun doğu yakasındaki istimlak için 10 trilyon TL, batı yakasında ise 4 km. istimlak için ise 45 trilyon TL. Ödeme gerçekleştirmiş olduk.  Yıllardır konuşulan Ovit tünelinin yapımına başlayarak Ovit’i Rize’nin ve bölgenin gündeminden çıkarmış olduk. Bugün çok şükür her iki taraftan Erzurum ve Rize tarafında başlatılmış olan tünel delme ve çevre yolların yapımı çalışmaları hızlı bir şekilde devam etmektedir. İhale edilmiş ve yapımına devam edilen diğer yollarımız olan Rize, Pehlivantaşı, Kalkandere, Derepazarı, Maltepe, Kendirli ve Çayeli-Hemşin yollarımızın yapım çalışmaları devam etmektedir.  Diğer bir önemli yatırımımız olan ve yakın gelecekte Rize’mizin ekonomik ve sosyal hayatına önemli gelişmeler katacak ve Rize Yatırım A.Ş ile Gençlik ve Spor Bakanlığım arasında gerçekleşecek olan bir mutabakatla Rize eski stadının bulunduğu bölgede AVM, Rezidans ve kongre merkezi yapılma çalışmalarına da başlanılacaktır. Bir önemli ekonomik gelişmede ÇAYKUR’un 100 yıl paketleme fabrikasını İyidere’deki Çaysan’a ait fabrikanın bulunduğu yere taşıyacağız. İstanbul ve Ankara Elmadağ’daki paketleme fabrikaları da bu bölgeye taşınacak. Dünyanın teknolojik olarak en büyük ve en iyi donanımlı çay paketleme fabrikasını buraya kurmuş olacağız inşallah .”dedi.

AK Parti Rize Milletvekilimiz Hasan Karal Milletvekilliğinin başlamasıyla birlikte, Organize sanayi bölgesi için önemli adımlar atıldığını ifade etti. Rize'nin Kalkandere İlçesi Aksu Mahallesi sınırları içerisinde yapımına başlanan Rize Organize Sanayi Bölgesine yönelik çalışmaların aralıksız devam ettiğini söyledi.

KARAL;” Bu çalışmamız daha önce Kalkandere İlçesi Aksu Mahallesinde 546.866 metre karelik alanı kapsayan Rize Organize Sanayi Bölgesinin 2005 ve 2007 yılları arasında 304.722 metre karelik alan için rıza en kamulaştırma işlemi yapılmış, geri kalan 242.144.00 metre kare alan için ise 2012 yılında Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Tarafından 11.074.540.00 TL kamulaştırma ödeneği ayrılmıştı. Bilindiği üzere Kalkandere İlçemizde Rize'miz için önemli olan OSB. kurmak için ilk adımları atmıştık.2942 sayılı Kamulaştırma kanunun 8. Maddesine göre oluşturulan uzlaşma komisyonunda anlaşma sağlanan tapu maliklerine 31.655.00 metre küp alan için 1.519.837.00 TL Kamulaştırma ödeneği ödenmiştir. Anlaşma sağlanamayan hak sahiplerine 210.489.00 metre küp alan için 10.12.2012 tarihinde 2942 sayılı kamulaştırma kanunu 10.maddesine istinaden bedel tespit ve tecil davası açılmış, geri kalan 9.554.703.00 TL kamulaştırma ödeneği Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından Halk Bankası Rize Şubesine aktarılmıştır. Süren davaların Mart ve Nisan aylarında sonuçlandırılmasından sonra hak sahiplerine gerekli ödemelerin yapılıp ara verilen altyapı inşaatının 2013 yılı içinde bitirilmesi ve gerekli kriterleri sağlayan firmalara parsel tahsislerinin yapılması planlanmaktadır. Bu çalışmanın aslında çok önce tamamlanması planlanırken istimlak konusunda vatandaşlarımızın yapmış olduğu şikayetler ve açılan davalar nedeniyle sorun bugünlere kadar ertelenmek zorunda kaldı. Mart ve Nisan aylarının sonuna kadar bu davalar sonuçlandırılıp ROSB’nın yer tahsisi için müteşebbislerin ihtiyaçlarına cevap verebilecek duruma gelecektir' dedi. ROPORTAJ: BAYRAM ALİ KAVALCI

 

 

Editör: HABER MERKEZİ