Röportaj: Mustafa Bayrak

2006 Yılında kurulan Recep Tayip Erdoğan Üniversitesi Türkiye’nin her ilinden öğrenci bünyesinde bulundurduğu gibi farklı 27 ülkeden de öğrencisi bulunmakta.

     17 Mart 2006 yılında 15 ilin Üniversitesi ile birlikte kurulan ve hızla büyümeye devam eden RTEÜ si her yıl öğrenci sayısını artırmaya devam ediyor.

    RTEÜ Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Kahraman Rize Üniversitesinin temelinin aslında 1976 yılında Rize Engindere mahallesinde kurulan Eğitim Fakültesi ile atıldığını söylüyor. Rektör Kahraman “ 1992 yılında Rize ”de Su ürünleri ve İlahiyat fakülteleri açılarak kuruluşa doğru ilerlemeye başladık.95-97 yıllarında ise 4 fakülte 2 meslek yüksekokulu, 165 öğretim üyesi ve 6500 öğrencisi vardı. O dönemlerde fakültelerimizde sadece 2 Profesör vardı” dedi.

     107 f arklı diploma veriyoruz

Recep Tayip Erdoğan Üniversitesi Rektörü Hüseyin Kahraman şu an Üniversite bünyesinde 53 profesör bulunduğunu belirterek “ geçmişte 4 doçent vardı, bugün 77, 45 yardımcı doçent vardı, bugün ise 258 yardımcı doçent bulunmakta Üniversitemiz Lisans, Lisansüstü, doktora, öğrenim ve çeşitli dallarda toplamda 107 farklı diploma vermekte. Şu an üniversitemizin öğretim kadrosu ise 927 kişiden oluşmakta. İdari 55 görevlimiz varken bugün 375 oldu, 4 yıllık fakültelerde öğrenci sayısı 1344 iken bugün bu rakam 8876 oldu. Ön lisans 2 yıllık 1300 öğrenci varken bu rakam 4900 e yükseldi. 4 yıllık ön lisans gören öğrenci sayımız 8876 ya ulaştı. Kuruluşunda 14 öğrenci doktora eğitimi görürken bugün bu rakam 1563 rakamına ulaştı, geçmişte toplamda 6300 olan öğrenci sayımız bugün 17722 ye çıktı” dedi.

         Her ilden öğrencimiz var

Rize RTEÜ Rektörü Hüseyin Kahraman Üniversitede her ilden öğrencinin eğitim ve öğretim gördüğünü belirterek “ 81 İlden öğrencimiz bulunmakta, tabii ağırlıklı olarak Rize, Trabzon, Artvin, Giresun ön plana çıkmakta, bunun dışında ülkemizin her köşesinden öğrencimiz Üniversitemizde bulunmakta, Yurt dışından ise Orta Asya ağırlıklı olmak üzere 27 ülkeden 423 öğrencimiz bulunuyor, bu öğrencilerimiz genelde Tip, Diş hekimliği, İktisat ve İlahiyat bölümlerini tercih etmekte, Üniversitemizde Ön lisansta 1,5 kat artış sağladık, Lisanslarda 4 yıllıklarda ise 6,4 artış, Yüksek lisansta 82 kat artış ve doktora da ise 10 kat artış sağladık” dedi.

     Kahraman Rize Üniversitesinin kuruluşundan günümüze kadar 31 bin 326 öğrenciyi mezun ettiğini söyledi.

     Hızla gelişiyoruz

Rektör Hüseyin Kahraman RTEÜ n de 3 enstitü, 12 fakülte 6 yüksekokul, 7 meslek yüksekokulu bulunduğunu belirterek” Yüzde 90 oranında öğretim görevlisi açığımız yok. Dışarıda birçok Üniversiteye destek veriyoruz. Artvin, Gümüşhane, Giresun illerine üniversitemizden destek vererek bu üniversitelerimizin de eğitimine katkı sağlıyoruz. Bizim hocalarımız bu üniversitelerde dekanlık yapmakta. Bizim ile birlikte kurulan üniversiteler içinde en iyisi durumundayız” dedi.

     İsmimize laik olmalıyız

RTEÜ Rektörü Hüseyin Kahraman Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan ”in desteklerini aldıklarını belirterek “ Cumhurbaşkanımızın ismine laik olmak zorundayız. Önümüzde ki yıl iktisat ve Hukuk fakülteleri hizmete girecek. Hızla büyüyen büyüme ile birlikte ülkede isminden söz ettiren Üniversiteler arasında yer almak istiyoruz. Her yıl basamaklarımızı 10 kat artırarak Türkiye ”de ki üniversiteler arasında saygın duruma gelmek zorundayız. Bu yıl nitelik artması için kayıt anlamında Üniversitemizi tercih edenlerin yüzde 99, undan yüzde 97 i si üniversitemize kayıt oldu, Lisans tercihlerinde ise yüzde 98,5 e ulaştık. Bu rakam önceki yıl yüzde 92 oranındaydı. Ülkemizde lisans eğitimi veren 104 üniversiteden tercih sıralamasında 20 inci sırada yer almaktayız. Ön lisans tercihlerinde ise 17 sırada yer almaktayız. Bizimle birlikte kurulan 15 üniversiteden 1 sırada yer alıyoruz. İn lisansta ise en çok Tip ve İlahiyat öğrencileri bizi tercih etmekte. Önceki yıla göre Tip fakültemizde artış oranımız 10 kat oldu hedefimiz öncelik ve niteliği artırmak. Bu üniversite her hangi bir üniversite değil. Cumhurbaşkanımızın ismini taşıyan bir üniversite ve 2000 yılından sonra kurulan 62 üniversite arasında devlet üniversitesi olarak 2 sıradayız. Ülke genelinde ise önceki yıl 50, bu yıl ise 40 sırada yer almaktayız” dedi.

     Hizmet sektöründe 2 fakültemiz var

Rektör Hüseyin Kahraman hizmet sektöründe iki fakültenin Rize ”ye hizmet verdiğini belirterek”  Ağız ve Dış sağlığı hizmet binamız her ne kadar yeterli olmasa da 2014 yılında 30864 hastaya bakıldı, 2015 yılı ilk 7 ayında ise 34309 hasta bakıldı, son 5 aylık rapor henüz gelmedi,, Araştırma hastanemizde ise Geçtiğimiz pazartesi günü 3967 hastaya bakıldı, 50 ameliyat gerçekleşti ve 425 yatan hasta bulunmaktaydı. Yıl ortalamasına baktığımızda günde 3 ile 4 bin hasta hastaneye müracaat etmekte. 2014 yılında bu hastanemizde 885 bin 141 hasta kabul edildi. 2015 ilk 7 ayında ise 510 bin hasta kabul edildi” dedi.

     Belli branşlarda uçurum farkı var

RTEÜ Rektörü Hüseyin Kahraman belli branşlarda uçurum farkı olduğunu belirterek “ Onkoloji dalında doktor bulmanın zor olduğunu belirterek “ Tıbbı onkolog bulmak zor, daha önce hastanemizde görev yapan bazı doktorlar daha yüksek maaş teklifleri ile hastanemizden ayrıldı. Onkoloji hastanemiz Türkiye’nin sayılı hastanelerinden tıbbi olarak bir tanesi ancak doktor bulmakta zorlanmaktayız” dedi.

   Branşları birleştirdik

RTEÜ ne bağlı bazı bölümleri birleştirdiklerini belirten Kahraman “ Aynı bölümlerden bazı ilçelerimiz ve merkezde fakülte veya yüksekokul vardı, biz bunları birleştirdik, bölünme yerine tek çatı altına topladık, diploma bir yerden verilmeli, Ardeşen Turizm, Pazar Ziraat dalında eğitim vermekte, geçmişte bunlar ayrı ayrı yerlerde bulunmaktaydı. Üniversite bir yerden tek diploma vermeli. Kampus içinde Mühendislik fakültesini kuracağız. Diş hekimliği fakültemizin temelini bu yıl içinde atacağız, eski taşlıdere fabrikası alanında bu yıl inşaatı başlayacak. Ayrıca eczacılık fakültesini de bu yıl içinde hayata geçirmek istiyoruz, sağlık kampüsü içinde Eczacılık fakültesinin yer almasını istiyoruz, bunun teklifini YOK e sunduk” dedi.

    Spor Akademisini yeni kurduklarını belirten Kahraman “ Bu akademinin başına Aslan Kalkavan”ı getireceklerini belirterek “ Artık bundan sonra Üniversitemiz spor alanlarında da başarılara imza atacak” dedi.

    Rizeli sahip çıkmalı

RTEÜ nin Rize’nin ortak paydalarından biri olduğunu belirten Prof. Dr. Hüseyin Kahraman “ Rize Üniversitesine ve öğrencisine sahip çıkmalı. Öğrenciler bu ilin elçileri olacak, Tüm Rize halkından Üniversiteye sahip çıkmalarını bekliyorum. Üniversitemizin birçok binasını hayırsever vatandaşlarımız yaptı. Fındıklı, Pazar, Ardeşen, Çayeli, İyidere ve Derepazarı ilçelerimizde bulunan Üniversite bina ve öğrencilerimize yöre halkı sahip çıkmalıdır. Öğrenciler bizlere emanettir, Rektörlük olarak olumlu ve yapıca eleştirilere her zaman açığız. Herkese kapımız sonuna kadar açıktır. Üniversitemize destek veren başta Cumhurbaşkanımız, siyasilerimiz, Bürokrat ve STK lar ile iş adamlarımıza şükran borçluyuz” dedi.

    2016 yılının kuruluşlarının 10 inci yıl dönümü olduğunu belirten Kahraman “ Bu yıl farklı ve kapsamlı bir kuruluş yıl dönümü kutlayacaklarını söyledi.

 

Editör: HABER MERKEZİ