CHP’den bir teklif gelirse yanıtınız ne olacak sorusunu, “CHP’den gelecek teklif nedir bilmiyorum. Bizim bir kez daha solda birliktelik için girişimimiz, görüşmelerimiz olmayacak” diye yanıtladı. Mart ayında yapılacak yerel seçimlerde aday olması halinde Ankara’nın önceliklerinin neler olacağını da NTVMSNBC’ye açıklayan Karayalçın, “Başarısını alt geçitlerle-üst geçitlerle ölçen taşeron düzeyinde başarı tanımlayan bir Büyükşehir Belediyesi var. Bu değişmelidir. Ankara’nın temel sorunu bu yönetimdir” dedi.

1989-1993 döneminde Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı yapan SHP Genel Başkanı Murat Karayalçın, adını en çok Türkiye’nin en büyük uydukent projesi olarak tanımlanan “Batıkent” projesiyle duyurmuştu. Karayalçın, Kasım 1986’da İngiltere Veliahtı olan Prens Charles’dan, “Dünya Konut Yılı Ödülü”nü almıştı. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı için 1999’da CHP’den, 2004’te SHP’den tekrar adaylığını koyan Karayalçın, seçimlerde başarılı olamamıştı. 
Karayalçın, Mart 2009’da yapılacak yerel seçimlerde CHP’den Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı için adaylığını koyacağı söylentileriyle ilgili olarak NTVMSNBC’nin sorularını yanıtladı: 

CHP İLE BİR GÖRÜŞMEMİZ OLMADI
Sizin önümüzdeki yerel seçimlerde CHP’den Ankara Büyükşehir Belediye başkanlığı adaylığını kabul etme noktasına geldiğiniz söyleniyor. CHP ile bu konuda bir görüşmeniz oldu mu?

CHP ile bir görüşmemiz olmadı.

BİR KEZ DAHA SOLDA BİRLİKTELİK GİRİŞİMİMİZ OLMAYACAK

Peki görüşme olacak mı? CHP’nin sizin CHP’den belediye başkanlığı adaylığına sıcak bakıldığı mesajı iletildi mi?

Bizimle herhangi bir görüşme yapılmadı. Biz solun birlikteliği için hem 2002 seçimlerinde hem 2004 seçimlerinde, ama özellikle de 2007seçimlerinde çok büyük bir çaba harcadık. Ben İtalyan modelinin örnek alınabileceği düşüncesiyle İtalya’ya gittim, İtalya Başbakanı Prodi ile görüştüm. İtalyan modelini inceledik, geldik Türkiye’de bunu seslendirdik. Ama 2002 seçimlerinde yalnızca CHP ile DSP’nin birlikteliği oldu. Biz içinde SHP’nin olmadığı bir sol birlikteliğin inşa edilemeyeceği düşüncesindeydik. Seçim sonuçları da bize bunu gösterdi. 22 Temmuz’dan sonra, geçen yıl 23 Eylül 2007 tarihinde bir küçük kurultay yaptık ve orada bir karar aldık. Dedik ki, “Bizim bir kez daha solda birliktelik için girişimimiz, görüşmelerimiz olmayacaktır. Ne Karayalçın’ın olacaktır, ne de partinin herhangi bir yetkilisinin olacaktır”. Bunu bir kırgınlık ifadesi, kırgınlık anlatımı olarak karara bağlamadık. Yani olmadığını görüyoruz. Olmadı. Dolayısıyla biz yeni bir girişimde bulunmayacağız. Ama bizim dışımızda bir girişim olursa, bizim dışımızda böyle bir birlikteliğin inşası sözkonusu olursa biz onun içinde yer alırız.

CHP’DEN GELECEK TEKLİF NEDİR BİLMİYORUM

Somut olarak bu açıklamadan ne anlamamız gerekiyor? 5 ay sonra yapılacak yerel seçimlerde siz Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na adaylığınızı SHP’den mi koyacaksınız? Ayrıca CHP’den bir teklif gelirse yanıtınız ne olacak?

CHP’den gelecek teklif nedir bilmiyorum.

Baykal’ın sizin adaylığınıza sıcak baktığına ilişkin haberler?..

Ne teklif geleceğini bilmiyorum ama bu Cumartesi günü SHP Parti Meclisi toplanıyor ve seçime girme kararını alıyoruz yerel seçimler için. Tüzüğümüze göre yetkili organımız olan Parti Meclisi’miz bu Cumartesi toplanıyor. Pazar günü de ben Ankara’da SHP’nin yerel yönetimler programını kamuoyuna sunacağım.

SHP ADAYLARINI BU AŞAMADA AÇIKLAYAMAZ
Bunu şöyle mi anlamalıyız; CHP’den gelecek teklifin ne olduğunu bilmiyorsunuz. Kendi partiniz SHP’den Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığına aday olacaksınız.

Hayır, onu anlamayın. Daha aday belirleme sürecine girmiyoruz. Cumartesi günü seçimlere katılma kararını alacağız ve aday belirleme yöntemini karara bağlayacağız. Yani SHP adaylarını daha bu aşamada açıklayamaz. Çünkü aday belirleme yöntemi nasıl olacaksa ona göre belirleyeceğiz. Dolayısıyla bu aşamada aday belirlenmesi sözkonusu olamaz.

Adaylıkla ilgili kararın ne zaman kesinleşmesini bekliyorsunuz?

Merkez Yürütme Kurulu’nun Parti Meclisi’nden bir talebi var. O yetkiye göre zamanlamayı Merkez Yürütme Kurulu yapacak. Şu anda size, şu ay ya da şu hafta diye bir şey söyleyemem. 

ANKARA’NIN GERİLETİLDİĞİNİ DÜŞÜNÜYORUM
Aday olduğunuzda Ankara’nın öncelikleri neler olur?

Aday olmam durumundaki açıklamayı şimdi yapmanın uygun olmayacağını düşünüyorum ama yaklaşık 15 yıldır Ankara’nın geriletildiğini düşünüyorum. 15 yıldır Ankara’ya 1 metre ray döşenmedi. Biz 1 milyar dolarlık bir kredi bularak 20 küsur kilometrelik metro şebekesi inşa etmiştik. Bizim metro şebekemizi 1 metre ray bile eklenmedi 15 yılda. 

DOĞALGAZ, ANKARA’NIN EN KRİTİK UNSURUDUR
İkincisi; Ankara’nın doğal gazı satıldı, özelleştirildi. Doğalgaz, Ankara’nın en kritik unsurudur. İstanbul veya Türkiye’nin başka bir şehrinde doğalgaz bir enerji girdisi olabilir ama Ankara’nın candamarı. Şimdi bu satıldı, özelleştirildi. Oysa doğalgaz kamu malıdır. Yani bu kâr konusu olmamalıdır. Niye satıldı? Gökçek yönetimi 96 yılından bu yana topladığı paraları BOTAŞ’a ödemedi. Ankara Büyük Şehir Belediyesi’nin 1 milyar doların üzerinde BOTAŞ’a borcu var. 2007 Mayısı’nda bir yasa çıkarıldı, doğalgazın satılması için. “Doğalgaz satılacak, ounun bedeli de BOTAŞ’a ödenecek” şeklindeydi. Ben bunun çok yaşamsal bir yanlışlık olduğunu düşünüyorum.

SUYLA İLGİLİ SORUN ÇOK CİDDİ
Üçüncü konu da, su konusu. Ankara’da çok ciddi bir su sorunu yaşanıyor. Suyun niteliği ve kalitesi ile ilgili çok ciddi bir sorun yaşanıyor. 2003’de bitirilmesi gereken Işıklı Barajı yapılmadı. Geçen yıl Kızılırmak suyuna yöneldiler ama Kızılırmak’ın suyu tehlikeli. Bu su arıtılmadan Ankara’ya dağıtılıyor. Bu üç örnek bile Ankara’nın hangi yaşamsal sorunlarla karşı karşıya olduğunu gösteriyor. Eski Ankaralıysanız buna bir de Gençlik Parkı’nı ekleyeyim. Gençlik Parkı 3 yıldır kapalı; kapatıldı... 

TAŞERON DÜZEYİNDE BAŞARI ...
Yani başarısını alt geçitlerle, üst geçitlerle ölçen taşeron düzeyinde başarı tanımlayan bir Büyükşehir Belediyesi var. Bu değişmelidir. Ankara’nın temel sorunu bu yönetimdir.

Editör: HABER MERKEZİ