Çaykur Rizespor kulübü Başkanı Metin Kalkavan Rizesporun şirketleşmeden sonra içinde bulunduğu durum ve gelinen noktalar hakkında bilgiler verdi. Kalkavan birbirinden çarpıcı açıklamalarda bulunurken şampiyonluk konusundada oldukça iddialı konuştu.

Çaykur Rizespor şirketleşme dönemin girdikten sonra bir çok konuda artık profosyonel adımlar atılıyor. Şirketleşme sizin hayal ettiğiniz ve istediğiniz noktaya geldimi?

Metin KALKAVAN: O yönde gidiyoruz ama hala yapacak çok isimiz var. Bu iş öyle çok kolay bir iş değil. Sabır gerektiren uzun bir yoldur.Çok yavaş hareket etmek zorunda olduğumuz bir nokta. İçinde insan var içinde insan olunca insan dediğimiz nokta sadece teknik adam futbolcu yönetici değil her noktası malzemecisi taraftarı şehir aklınıza ne gelirse. Bu açıdan baktığınızda herkesi memnun etmek çok kolay değildir. Fakat şunu görmek laızm. Önce beklentileri doğru koymak lazım. Bir takım her zaman kazanamaz.

Bir takımdan her zaman başarı beklenmez. Burada önemli olan Rizespor bir şeyi kazandı. Biz olması gerekeni yapıyoruz.Buna başlangıçtan bakmak lazım. Takım kurarken çok para veriyosunuz olmuyor az para veriyorsunuz yine olmuyor.Dolayısıyla her işin bir çalışma noktası var. Ama önce takım olmak kolay bir şey değil. Takım olmanında bir çok elementi var.Takım olmak sadece futbol takımının  olmasıyla bitmiyor. Yönetimde ufak bir sıkıntıda bu takımıda çok kolay dağıtırsınız.Öncelikle çok yol katettik. İçimizdeki sıkıntıları aştık. Casusluğu yok etik. Bize artık sorduğunuz her şeyin cevabını ve bilgisini alıyorsunuz. Finansal bilgiyide alırsınız hiç bir şeyi saklamıyoruz. Rize tabiiki zor bir yer malesef. Ülkemizde böyle ama Rize’de daha farklı malesef insanlarımız doğru alamadığı bilgiyi farklı şekilde yönlendirip abartıp farklı anlatıyorlar.Burada daha fazla yol kat etmemiz lazım.

Geleceğe baktığınızda sağlam bir yapı oluşuyor mu?

Metin KALKAVAN: Ama gidişat nasıl oldukça iyi. Yanlış bilgi takıma çok etki yapıyor. Ama çok geriden başladık isterdikki daha iyi bir noktadan başlayabilelim. Ama klüplerin marka olmasını en gelleyen en önemli nokta parasal konudur. Verdiğiniz sözler yerine gelmedimi o zaman çok büyük yara alıyorsunuz. Dışardan bakıldığında insanlar bunlar koskoca işadamları verse ne olur diyor ama bu devir bitti paralı başkan devri bitti.

Ahmet Mehmet Hasan Ekrem Bey devri bitti artık. Kurumsallaşmanın en büyük nedeni parayı veren düdüğü çalardan çok herkesin olayın içinde olması ve olaya katkı yapabilmesidir. Yoksa parayı ben verdim öyle yaparım bunu yaparım kimse konuşamaz öyle bir şey yok artık. Bu açıdan bu noktalarıda değiştirmek zorundayız. Bu sadece Rizespor için geçerli bir nokta değildir. Tüm Türkiye için gerekli olan bir noktadır. UEFA kiriterlerind emali tablolar arık çok önemli. Kriterlerde artık değişti. Eskisi gibi önce yap sonra kaynağını bul yok artık. Önce kaynağını bulcaksın ardından yapacaksın. Paralı başkan devri bitti.

Rizesporun gelirleri kendi kendine yetecek şekildeki düzeye ne zaman gelir?

Metin KALKAVAN :Biz  tabiki bakıldığın da geçmişe üstümüzde iş başlarken o kanburumuz olmasa daha farklı olurdu ama yinede oldukça önemli bir kaynak yarattık.Burada normal gelirlerin 4 trilyon olduğu dönemde siz 15-20 trilyon harcarsanız ciddi derecede açık veriyorsunuz. O açıdan hedef zaten bundan kurtulmak ve kendi geliri olan bir kurum yaratabilmek. Paralı başkan dönemi bitti derken zaten öyle bir sistem sağlıklı bir sistem değildir. Adamın kafası bozulur ben gidiyorum dediği zaman ne olacak peki hep başka bir paralı başkanmı bulunacak. Rizespor kendi kaynakları üzerinde hareket edebilen ve durabilen bir sisteme ulaşması gerekiyor. Bunun içinde çalışmalarımız sürüyor ve bir çok konuda da istediğimiz noktaya ulaştık. Bir taraftan mali kısıtlamalar yaparak bir taraftanda yine mali gelirleri artırmanın hesaplarını yapıyoruz.

Bu noktaya gelirken zorluklarda yaşadınız. Bu durumda bu zorluklar size ne kazandırdı?

Metin KALKAVAN:Bu ligde kim ne yaparsa yapsın burada sponsorsuz yaşama şansınız yok. Buranın en fazla geliri tv spor toto iddia filan derseniz 4 yada 4 trilyon derseniz bunun ütüne çıkamazsınız. Ama bakıldığında şampiyonluğa oynayan bir takım 9 trilyondan aşağı oynayan takım yoktur.  Bunun aksini kim derse yalan der. Önce biz içeride yangını söndürmeye çalışıyoruz. Yatırım yapmaya çalışıyoruz.

En büyük yatırımımız alt yapıya yağacak olduğumuz yatırımdır. Gider ayağını azaltma bakımından bu çok önemli. Ama bu büyük adımı süper lige çıktığımızda yapacağız. Şimdi sadece imkanlar dahilinde yangını söndürüp yukarıya çıkmak amacındayız. İyi başladık. Ama beklediğimiz o büyük çıkışı da yakalayamadık ama yakalayacağız . Takım olma yolunda bana göre oldukça önemli mesafe kat ettik. Devre arasında iki yada 3 nokta transferimiz mutlaka olur. Eksik noktalarımıza biliyoruz. İyi bir başlangıç yaptık zor bir maç periyodu geçirdik. Dolayısıyla hala yukarıdakilerden bir tanesiyiz.İnşallah böyle devam ederek hedefimize varacağız.

Gelir bakımından  bazı adımlarınız var. Petrol Ofisinin bazı istasyonları var ardından iş merkezi ve daha da önemlisi bir HES projesi var. Bunlar ne durumda?

Metin KALKAVAN: Bu konuda çalışmalarımız yoğun bir şekilde devam ediyor. Yeni stadın yanında bulunan petrol istasyonumuz 15 gün içinde açılarak hizmete başlayacaktır. Dolayısıyla ufak işlemleri kaldı. HES projeleriyle ilgili başvurularımız var. Ama maalesef hiç bir sonuç alamadık. Bunu mutlaka Rizespor almalı. En azından birini almalı. Çünkü sonuçta bu oluyorsa bu bizim suyumuz Rize’nin suyu bu manada bize de katkısı olmalı Rizesporada katkısı olmalı. Çok da önemli bir gelir olacaktır Rizespor için. Rize İnşaat A.Ş’nin eski stadın yerinde yapacağı iş merkezinin maalesef krizden dolayı bir kaç sene geriye gitmek zorunda kaldık. Krizle beraber ağır etkilerle bu oluştu. Ama bunun dışında Rizespora belli kaynak artırımları olacaktır.

Rizesporda’ki tam durum nedir. Klubü nasıl aldınız şu anda nerede?

Metin KALKAVAN:Ama önce şu anki durumdan kendimizi biraz rahatlatmamız laızm. Nerdeyse günlük haftalık strajelilerle ilerliyoruz. Çok kolay değil oldukça büyük bir yükümüz var. Bunu bir gün kitap olarak anlatacağız zaten. Rizespor nerden nereye diye. Normal gelirinin 5-6 misli borçla oyuna girmesi çok rekabetli çok adilane bir yarış oluşturmuyor.

Her zaman sorundur bu. Her zaman geride başlarsınız. İstediğiniz futbolcuyu alamassınız. İstediğniz alt yapu atılımını yapamassınız. Dolayısıyla önümüze bakıyoruz bunlara ulaşmak için elimizden geleni yapıyoruz. Rize’de bir devrim yapılıyor. Bu sadece Rize değil Türk futbolu için yapılıyor.Başarılı oluruz olmayız ama taraftar şunu bilecekki Rize Türkiye’de farklı bir leke bırakmadan çok kurumsal farklı ve şeffaf finansal mali ne olursa olsun yönetim tarzına ulaşacaktır. Buda klüpler açısından büyük farklılıktır ve böylede devam edecektir.

Rize şehiri Şirkete takıma ayak uydurabiliyormu? Buradaki sıkıntılar nelerdir?

Metin KALKAVAN: Ben sadece Rizespor için Rize’ye gelmedim. Bunun altını çizmek lazım. İlk olarak geldiğimde Rize Geleceğini Arıyor diye bir senpozyuma gelmiştim. Bunun için neler yapılması gerektiği yönünde bilimsel araştırma konferansını başlatan isimlerden birisiyim. Çok da başarılı oldu bu. Güzel şeyler çıkardık. Spor bunun sadece bir parçası. Bununla şehrin sosyalleşmesini geleceğini gençlerini de birleştirirseniz o zaman güzel şeyler çıkıyor ortaya. Rize’de büyük gelişim ve dönüşüm oluştu.

Eğitimle yapılan okullarla Üniversitelerle.Bir çağ atlıyor Rize. Bunun şu an sadece başlangıcındayız. İleride bunu daha da iyi fark edeceğiz. Rize’de yaşayan yöneticilerimiz dahil gelen gidenler dahil bizler dahil farkında olmadan büyük bir değişimin içindeyiz.Rize’de son maçlarda oluşan tepkiler kaybedilen maçlarda ortaya çıkan durumlarda geriye bir gidin bakın şimdi böyle değil.

Rize’ye bakınca futbol olarak ne görüyorsunuz? Taraftar için neler diyeceksiniz?

Metin KALKAVAN: Rize şehiri bir futbol şehiri deği. Bunu kabul etmemiz gerekiyor. Trabzona bakın ne kadar farklı anlarsınız. İlgi alanları farklı yerlerde. Bunun çeşitli nedenleri olabilir. Bu biz kazanıncada aynı kaybedincede aynı. Halbuki Anadolu’nun bir çok yerinde takımlar kazandıklarındada  kaybettiklerinde çok büyük bir taraftar kitlesiyle destekleniyorlar. Bunun bir taraftar keşmesesi eğlence sosyallik olduğunu kabul etmemiz lazım. Ne olursa olsun illede kazanmak için olmaz. Eğlence olarakda görmeliyiz show oalrak görmeliyiz. İllede yeneceğiz diye gidilmez. Bu bir oyun sonuçta. Bunu kabullenmek gerek. Kimin kazandığı çok önemli değil olayı eğlence boyutuna götürmek zorundayız.

Elbette şehir takımına sahip çıkıcak. Bunuda taraftar göstermek zorunda ama futbolda her şey var. Artık her takım her takımı yenebiliyor. Eskisi gibi farklar yok futbolda. Baktığımızda eksiğimiz seyircimiz yani takıma sahip çıkmaları. Buna kızmıyorum kabulleniyorum önemli olan burda bu noktaya doğru yaklaşmak sıkını nerde bunu bulmak. Bakıyorsunuz Orduspor düşerken de 10 bin kişiye oynadı şimdi çıkarkende 10 bün kişiye oynuyor. Bunlar kombine hepsi. Baktığınızda Bank Asya liginde bizim gibi bir rahat stad yok bırakın Bank Asya liginde Süper ligde yok sayılır. Biletler pahalı diyorsalar bunu kabullenmem. Takımına hiç bir katkı bulunmadan gelim gidim diyorsun bu olurmu. Damla bu damla. Herkesin bir damlası olucak. Kombinelere bakın hesaplayın 15 günde 7 milyon vermiş oluyorsun. 85 milyona alıyorsunu kombineyi bırakın maç başını kredi kartına 8 taksıtle ayda 10 milyon. Bunu vermeyen İnsanın konuşmaya bile hakkı yok. 

Editör: HABER MERKEZİ