Röportaj : Dilek ASLAN

“Ben bildiğiniz gibi çok rahat söz veren bir insan değilim. Benim seçim beyannamem vardı ne koyduysak o beyannamenin arkasındayız. Bizi siyasal olarak bağlayan seçim beyannamesidir. 4 yılda neleri yaptık dersem en önemlisi şehirde kentsel dönüşümün olması gerektiğinin başlangıcını başlattık ve hemşerilerimiz de buna inandı. Ne zaman inandı? İlk üç yıl sonra inandı. İlk üç yıl pek inanmadı direndi, üç yıldan sonra inandı. Bana göre en önemli değişiklik budur. Ben aday adaylığımda ve adaylığımda “şehirde yaşamanın bir bedeli var, herkes buna katkı yapacak” diye söylemiştim. Altı doldurulmamış sözdü. Ama bunun arkasında yatan gerçekler buydu. Kentte yaşama kültürü, kentli olma kültürü bu bölgede pek oluşmamış. Biz coğrafya olarak, insan olarak ferdi yaşamaya alışkınız. Çay alım yerlerini saymazsak bizim toplu yaptığımız işler yoktur. Geçmişte belediyelerde başka işlerinden dolayı bu işlerin üzerinde fazla durmamışlardır. Durmadığı için herkes bildiğini yaptı. Burada bir kültür değişikliği oldu. Buna insanlar estetiği bakmaya çalıştı. Dolgu alanının temizlenmesi başlı başına bırakın Rize’yi Karadeniz’de örnek gösterilecek bir yerdir. Ben oradaki esnaf kardeşlerimize teşekkür ediyorum. Bu işi sorunsuz hallettik. 1000 civarında insanımız orada bir şekilde geçimini temin ediyordu. Doğrumuydu, değildi. Alışkanlıklarını ve yerlerini değiştirmeleri kolay değildi. Sıkıntılarını hep beraber gördük. Ama hamdolsun bunu da başardık. İstediğimiz şekilde belki revize edilmedi ama başlangıcı oldu.”

 STADYUM BİTİM AŞAMASINDA. MEVCUT STADIMIZIN YERİNE BİR İŞ MERKEZİ YAPILACAK

“Stadyumun taşınması yenilenmesi ve iş merkezinin oluşması finansını bulamadığımızdan geç kalmayla beraber farklı bir şekilde başladı. Stadyum bitim aşamasında ondan sonrada inşallah mevcut stadımızın yerine bir iş merkezi yapılacak. Bunu oluşturamadığınız zaman şehrimiz ticaret kaybediyor. Trabzon’da forum açıldı. Eğer kredi kartlarına bakarsanız bunların yüzde 30–40 lık kısmı Rizeliler. Dolaşıyor, alışverişini ediyor, sinemasına gidiyor. Biz bunda geç kaldık ama olması gerekiyor. Burada böyle bir merkez olursa kendi paramız kendi cebimizde kalacaktır. Az olsun benim olsun mantığı ile iş yapamayız. Doğu Karadeniz oto yolunun yapılmasıyla yollarımız çok kısaldı. Samsun’a artık 3,5 saatte ulaşılıyor. İnsanlar neredeyse sabah gidip alışverişlerini yapıp dönecekler. Erzurum keza aynı mesafede. Biz şehrimizin dinamiklerini ortaya çıkartmalıyız. Burada üniversitenin kurulması Tıp fakültesinin inşaatının olması. Bunlar hep şehre artı katma değerdir”

DOĞALGAZDA SONA GELDİK

“Seçim beyannamemizde doğalgaz vardı. Doğalgazı nasipse bu hafta içinde tanıtımını yapacağız. Şu anda şebekelerimizde gaz var. Bu gün yarın abonelerimize gaz verecek durumdayız. İlgili firmayla görüşme yaptık. Çok sıkıntılar çektik, sıkıntısız iş olmaz ama sonuca geldik”

GÜNEY ÇEVRE YOLU İLE RİZE’NİN 20–30 YILLIK GELİŞMESİ DÜŞÜNÜLMÜŞ OLDU

 “Şu anda istediğimiz standartlarda değil ama Dağ dibi yolunun geçmiş halini biliyorsunuz. Dağ dibi olarak bilinen yolun Güney çevre Yolu olarak Çiftekavağa kadar kara yolu ağına aldırttık. Karayollarıyla bu çalışmayı müşterek yapıyoruz. Bir aya kalmaz karayollarının tasdik durumuna gelir. Sonra biz imar planlarını çizeceğiz. Bir şeyin altını çizmek istiyorum. Biz Güney çevre Yolunu hayata geçiremezsek önümüzdeki 5–10 yıl içerisinde Rize bu günden fazla gelişmez. Yeni alanımız yok. Dağlara doğru çıkmak zor. Denize doğru da gidemiyoruz, dolayısıyla burada kalırız. Bu yolu hayata geçirmeliyiz. Keşke on ,on beş yıl önce karayolları ağına alıp planını projesini yapmış olsaydık bugün ihale aşamasında olacaktı. Bu Trabzon’da yapılan tanjant yolunun bir benzeridir. Ondan sonraki süreçte dağın tepe noktasıyla orta dibi arasından bir yol geçmesidir. Tepedeki yolu biz standartları düşük olmakla birlikte bağladık. Fatih mahallesiyle Çorapçılar arası kaldı. Onu da bu yazın sonlarına doğru hava şartları uygun olursa asfaltları bitirmiş olacağız. Yani Orta caminin arkasından dolmuşa bindiğimiz zaman Dağsu Mahallesi istikametini kullanarak Çorapçılardan Hamzabeyden yeni hastanemize kadar ring yapmayı bekliyoruz. Şu anda asfaltsız bölge Çorapçılar, Fatih mahallesi arası kaldı kısa bir mesafedir. Genişlemesini bitirdik. Bununla beraber önümüzdeki 20–30 yıllık Rize’nin gelişmesi düşünülmüş olur”

ÇÖP SORUNUNU ÇÖZDÜK

“Çöp sorununu çözmüş olduk. Ortalama günlük çöp taşıma kapasitemiz 110 bin ton civarında. Bundan sonra çöp yeri arayışımız sürüyor. Oluşturabilirsek dere içinde ayrıştırabileceğimiz tesis yapacağız. Bu tesis devreye grince ilk onun projesiyle başlayacağız. Çevreye değer vermeliyiz ve veriyoruz. Rize’nin sorunları içinde Çöp sorunu çok önemliydi. Ben belediye başkanı olduğumda şuradan görünen alanın tamamı çöplüktü. Gelişi güzel çöpler buraya atılıyordu. Ben belediye Başkanı olduktan sonra 6 ay daha devam etti bu sorun. Benim göreve geldiğimde ilk yaptığım iş tahkimatların önünü kapatıp üzerini toprak örtmek oldu ve bu güne geldik”

PERSONEL AZALTTIK

“Belediyemiz açısından önemli bir şey daha yaptık, personel azalttık. Ben bununla övünüyorum. Çünkü Rize belediyesi ben geldiğimde 78 bin 200 resmi nüfusumuz vardı. İller bankası payımızda buna göreydi. Ama personelimiz 984 idi. Bu gün geldiğimiz nokta 620–630 civarında. Yatırım harcamalarımıza baktığımız zaman biz geldiğimiz yıl bütçe içerisinde personel gideri yüzde 70 idi. Geçtiğimiz yıl itibarıyla bu yüzde 38. ideal bütçede yüzde 30 olması gerekiyor. Benim hedefimde bunu yüzde 25 lere çekmektir. Yatırım payları da yüzde 40 oranında artmıştır. Çok rakamlara girmek istemiyorum. Rize ilinin toplam nüfusu düşmüş olmasına rağmen 360 binden 315 binlere düştü. Rize belediyesinin nüfusu da şu anda 95 bin. Ama yılbaşı itibariyle bu rakam 100 ü geçecek şekildedir. 5-6 bin üzerinde yazılma var. Yazamadıklarımızda bu çalışmayı bu ay sonunda tekrar başlatacağız. Ayrıca yanlış adres beyanında bulunanlara valiliğimiz ciddi cezalar yazmak mecburiyetinde kalıyor. Bu da önemli bir göstergedir. Bizim gelirimizde nüfus başı payı aldığımız için gelir kaynağımızda bu anlamda arttı. Personelimizi azaltırken. Nüfusumuzu arttırdık gelirimizi de. Yaptığımız yollar 20 Km civarında ham yol, hiç açılmamış yollar”

ETTİĞİMİZ İSTİMLAKLAR ÇOK SORUNLU OLDU

“Ettiğimiz istimlâkler özellikle çok sorunlu oldu. Orta caminin yanındaki Koç Rize bezlerinin yerindeki şeytan sokağının istimlâki Rize’de hiç yapılmayan işlerdir bunlar. Muhtelif yerlerde istimlâklerimiz oldu.500 e yakın hemşerimizden tapu aldık. Bu önemli bir rakamdır. Beklide Rize belediyesi tarihinde yaptığı istimlâklerin çok çok üzerinde bir istimlâktir. Geçmişte bunlar daha farklı yapılıyordu. On liralık yerine 15 lira verilerek yapılıyordu. Kimseyi mağdur etmeden bu gün değerlerinin üzerinde istimlâk yapıldı. Ama insanlar bunu farklı bir şekilde değerlendirebiliyor. Çok konuşuldu diye söylüyorum. Koç Rize bezlerini alan hemşerimiz orayı 96–97 yıllarında 170–180 bin dolara almıştı. Biz iki katını teklif ettik. Bunu basın aracılığıyla söyledim. Olmadı yorgancı yener Aslan’ a kendisiyle konuştuk mahkemeye düşmeyelim dedik. 600 milyar lira teklifi kabul etmedi. Etmeyince kanunun verdiği karara hepimiz saygı duymak zorundayız. Biz 180 milyar gibi bir rakama istimlâk ettik. Değeriydi. Çünkü ondan fazla etmezdi. Halil Bakırcı’nın Belediye başkanlığı döneminde burasıyla ilgili her hangi bir imar kararı alınmış değil. Ne varsa elimizde onları uyguladık. Biz yeni istimlâk kararı almadık. Türkiye’de bu örnek oldu. Bizim binalarımız 8–10 katlı. İçinde bir iki katı donatılmış diğeri boş. Bu noktada belediyemizin kontrolünde yaptığımız çalışmalarda 1000 civarında binaya müdahalemiz oldu. Öyle sanıyorum ki Rize tarihinde ilk defa oldu. 1000 binaya müdahale yaparken de 2-3 kişiye ceza yazdık. Bu cezalarda hatırı sayılır cezalardır. Bu cezayı ekonomik gücü iyi olanlara yaptık. Yani fakire garibana yapmadık. Birinin ismini özellikle söylemek istiyorum. Herkes tanır Hüseyin Baş. Rize’de bir hayli gayrimenkulü vardır. Defalarca ısrar etmeme rağmen yapmadı yapmayınca da biz 18–20 milyar dolayında bir ceza yazdık. Mahkeme devam ediyor. Katı yıkmış olduk ve bu bir örnek oldu. Şu anda da bir iki yıkacağımız var. Bunların sayıları çok az. 1000 binaya müdahale ederken 2–3 tanesine ceza vermiş olduk. Kanun bize yetkiyi onun için vermiş. Ben bu noktada özellikle hanım hemşerilerime teşekkür ediyorum. Binaların dışının güzel görünmesi için çamaşırları dışarıya asmama kuralına riayet ettiler. Öyle tahmin ediyorum ki AK Parti iktidarıyla beraber önemli değişiklikler kent yaşam olgusunun oluşmasıdır”

BEN SEÇİMDEN SONRA DA BELEDİYE BAŞKANIYIM

“Beyoğlu’nda çok başarılı ve değerli bir belediye başkanımız var. Ailece dostumuzdur. Bizimde kardeşimiz konumundadır. Babasıyla kendisinin arasında ortak bir kuşağız. Babalarımızdan beri tanıdığımız. Zannediyorum insanların yakıştırmaları oluyor. Buradaki belediyecilik farklılığımız öne çıkıyor. Böyle bir teklif gelir mi gelmez mi, seçime daha var. Bu günden seçimleri konuşmakta doğru değil. Ben seçimden sonrada belediye başkanıyım. Bunu hep söyledim. Yapmam gereken ne varsa onu yapacağım. Rize belediyesinin menfaatleri doğrultusunda neler yapmam gerekiyorsa hiç seçim olmayacakmış gibi, her an seçim olacakmış gibi çalışacağım. Ben ilimde belediye başkanı olmamın mutluluğunu yaşıyorum. Bundan sonrada yaşayacağım. Allah bunu bana nasip etti. Buralarda yetiştik, buralarda büyüdük. Hemşerilerim bana destek oldu. Partim, başbakanımız zemin oluşturdu. Bu sadece kendi gayretimizle değil, bir oluşumun sonucuydu.   İlimde belediye başkanı oldum”

Editör: HABER MERKEZİ