Bağımsız Türkiye Partisi’nin Genel Başkanı Prof. Dr. Haydar Baş ülkenin gelecekle ilgili yapabilecek olduğu plan ve projelerini Taka Gazetesi’ne açıkladı.

Trabzon’u Terk Etmem 

‘Türkiye’de bir kişinin bir kuruşunu yiyeceksin adamın anasını bellerler. Haydar hoca milletin parasını topladı yedi diyorlar. Dedikodu, fitne. Adam beni çalıyor. Her yerde Haydar hoca şunu çaldı diyorlar. Şerefimiz gidiyor. Benim başına gelen pişmiş tavuğun başına gelmedi. Vefalıyım ve burayı terk etmeyeceğim. Bu dedikodumu yapanlar da bir gün beni anlayacaklar.

 Rusya Ekonomisine İlhamız 

‘Rusya Milli değerlerine sahip çıkmaya kendi kurum ve kuruluşlarını büyütmeye, yabancı sermayeden uzaklaşmaya başladı. Komünizm bittikten sonra yabancı sermayeye ardına kadar açtılar ülkeyi. Baktılar ki böyle olmuyor. Her şey elimizden gidiyor özelleşme adı altında milli sermaye yabancıların eline geçiyor. Bizim milli ekonomi modeli ile dönüş yapıyorlar’ 

Fındığa 10 YTL Vereceğim/haber_images/aydaramca.jpg ‘Hala diyorlar ki, ‘Toprağı alıpta(Yabancılar) memleketine mi taşıyorlar. Memleketine taşımıyor ama gelir işgal ederse vatanın adı değişecek. Ejnebilerin belediyeleri var. Türkiye bunlara alışkın. Türk milleti ürküyor. Ne olacak? Bu irkme tabi hakkımdır. O bakımdan fındığın ayakta durması lazım. Meydan da söyledim. 10 YTL’ye alacağım.’ Türkiye, Bölge ve Dünya’da öylesine değişimler yaşanıyor ki, baş döndürüyor. Yaklaşık olarak 1.5 yıl önce Akçaabat’ta söyleşi yaptığımız Bağımsız Türkiye Partisi’nin Genel Başkanı Prof. Dr. Haydar Baş ile değişen Dünya, Kafkaslar, Karadenizlinin ürünü ve yaklaşan yerel seçimlerde BDT’nin stratejilerini konuştuk. Prof. Dr. Haydar Baş, ilginç ve çarpıcı açıklamalar yaparken belki ilk kez kendisine yönelik suçlamalara adres göstererek cevap verdi. Prof. Dr. Baş ayrıca yerel seçimlerde Trabzon’da ilk hedef olarak da Şalpazarı’nı göstererek farklı bir çıkış yaptı. İşte Prof. Dr. Haydar Baş’a sorduklarımız ve onun net cevapları: 

TAKA: Sayın Genel Başkan, gündemde iki önemli konu var. Bunlarla ilgili olarak sormak istiyorum. Kafkaslardan başlayalım. Çünkü o bölgenin uzmanısınız aynı zamanda, neler oluyor orada, Türkiye kazanıyor mu, kaybediyor mu? 

PROF. DR. HAYDAR BAŞ: ABD, Kosova’nın bağımsızlığını istiyor mu, istiyor! Gürcistan’ın ise bütünlüğünü. Kosova’nınkini kabul ediyor Osetya’yı kabul etmiyor.

Türkiye bir karar verecek, Amerika’nın siyasetini mi yoksa kendine özgü politikasını mı hayata geçirecek. Bakıyoruz ki, Türkiye’nin kendine özgü projesi yok. Ne yapıyor. Burada diyor ki ABD’nin yanında olursam o galip çıkacaktır. Onun ekmeğinden bana da düşecektir. 

TAKA: Siyasi sonuçları da var sayın Baş, hükümet güç kaybetmek istemiyor,ABD’ye karşı olmak güç kaybetmek değil mi, öyle ABD’ye her iktidar cephe alamaz ki? 

PROF. DR. HAYDAR BAŞ: Bu dedikleriniz mantıklı. AK Partisini bu noktaya getiren ABD’nin teslimiyeti ile siyaset yapmasıdır. Irak savaşında ne oldu. Paul(Dönemin Dışişleri Bakanı) geldi ve Gül Başbakandı ve 9 madde üzerinde anlaştı ve Irak’a çıkarma yaptılar. Gül ile yapılan gizli anlaşmadır o. Ne meclisin ne milletin haberi vardı. 

TAKA: Sanki Tayyip Erdoğan biraz daha direniyor mu? 

PROF. DR. HAYDAR BAŞ: İnşallah diyorum. Direndiyse o uygulamasından ortaya çıkar. ABD’nin istedikleri tek, tek oluyor. Onların dediğini söylüyor. Kafkas birliğini Türkiye mi  ABD mi istiyor. Rusya’nın karşısında birlik istiyor. İttifak gündeme getiriyorum diyor. Dam üstünde saksağan 

TAKA: Neler olacak Kafkasya’da, korkulacak bir durum söz konusu mu? 

PROF. DR. HAYDAR BAŞ: Türkiye bu ortamda ne Amerika’nın ne de Rusya’nın safında yer almasına taraf değiliz. Bağımsız politikaları hayata geçirmesi lazım. Şu anda Rusya tek kutuplu dünyayı iki kutuplu hale getirdi..Rusya’nın etrafını kuşattın sen. Soğuk savaşın en gizli ve en ilerdeki aktörleridir Rusya buna sessiz kalmaz. 

TAKA: Rusya halen güç mü diyorsunuz, Gürcistan hamlesi ile güçlendi mi? 

PROF. DR. HAYDAR BAŞ: Bakın sayın üstadım. Dünya taktiği onlardan(Ruslardan) öğrendi. Komünistler istesin istediği yerde ihtilal yapar ve her yerde karışıklık çıkarır. Düzeni anında bozar. Bu manada Rusya’nın hakikaten planı ve programı ve geleneğinin olduğunu biliyoruz. Sen bunun karşısında kalkıp Gürcistan’a üs kuruyorsun. Türkiye’de üssün var. Türk dünyasında var. Kuşatıyorsun ve ben istediğimi yaparım diyorsun. Yaptırmaz sana Rusya. 

TAKA: Kitabını yazdığınız modeli Rusya sembolik olarak mı konuşuyor yoksa gerçekten ekonomisinde Milli Ekonomi Modeli var mı? 

PROF. DR. HAYDAR BAŞ: 2005 yılında karar altına aldılar. 3 yıllık kalkınma programına koydular. Milli politikalara yöneldiler. ‘Kapitalizm bizi bitirdi’ dediler. Ve bizim ekonomi modeline döndüler. Ondan sonra da ciddi atılım yaptı Rusya. Milli değerlerine sahip çıkmaya. Kendi kurum ve kuruluşlarını büyütmeye, yabancı sermayeden uzaklaşmaya başladı. Komünizm bittikten sonra yabancı sermayeye ardına kadar açtılar ülkeyi. Baktılar ki böyle olmuyor. Her şey elimizden gidiyor, özelleşme adı altında milli sermaye yabancıların eline geçiyor bizim milli ekonomi modeli ile dönüş yapıyorlar. Lisinçki Rus akademisinde. Putin’in danışmanı.  Bizim kurduğumuz derneğin(Dünya iktisat derneğinin) ikinci Başkanı. Cavez’in danışmanı, onlarda projelerimizi uyguluyor. Hatırlarsanız Barak Oboma Sayın Bush’a diyor ki ‘Sen hızlı tüketenlere kredi verecekmişsin. Bu senin değil MEM’in (Milli Ekonomi Modeli) projesi, onun içinde olan görüşlerdir diyor. Çaldın’ diyor. Şunu söylemek isterim. Bizim görüşlerimize Amerika, Baltık ülkeleri ve aynı zamanda Rusya ve bütün dünya yavaş yavaş dönmekte. Tamamını değil ama uygulamaya bazıları koymakta. Rusya Milli Ekonomi modeli ile tanıştıktan sonra direncini artırdı. 

TAKA: Putin Milli Ekonomici mi şimdi? 

PROF. DR. HAYDAR BAŞ: Kesinlikle. Bunu ben demiyorum, bilim adamları Lebedev söylüyor. Tebliğlerde onların görüşleri var. Söylüyorlar. Şunu söylüyorum, bu görüşlerden sonra Rusya ‘bizde dünyaya kutup başı oluruz’ dedi ve kaybettiği prestije kavuşuyor. Durum bundan ibaret. Ben şunu söylüyorum, Türkiye Amerikanın yanında yer alarak ve açık tavır koyduktan sonra bu dünyada bizim komşularımızla huzur içinde yaşamamız kolay değil.

Bazen oradan bazen buradan olacak, yani denge kurulacak. Kuralları hariciye iyi bilecek. İnce taktiklerle gidecek. Rusya, ‘Türkiye’nin Kafkasya birliği politikası güzel’ diyor ama ‘Seni sorumlu tutarım’ da diyor. Türkiye’nin şu anda Karadeniz’de oynadığı politikalar tamamen yanlıştır.  Bu yanlıştan dönmemiz lazım. Türkiye ne yapmalıydı? Türkiye’nin gücü yeter mi yetmez mi ama tahtaravellinin dengesini temin edecek bir siyaset ortaya koymalı. İnşallah sonumuz hayırlı olur. Türkiye bağımsız politika üretip islam coğrafyası ve Türk dünyasını yanına alabilir. Bu imkanı da Türkiye kaybetti. Bu iktidarın böyle bir şansı yok. Yanlışlar yapıyor. Dönmesi de olmuyor. Biri beni korusun diye taviz veriyor. Elinde silah olan devletler oluyor.  Tek kutuplu dünyada ABD’nin dışında bir devletin olması da mümkün değil. Bunun yanında olursam hayatta kalmanın yolunu bulabilirim. Bu politika değil. Devletin menfaatine değil. Milletin aleyhine olan tutumlardır. Ülkenin parçalanmasına vesile olurlar. Osmanlı bir hareketle sonunu getirdi. Nazik bir yoldan gidiyoruz. Sonuna gelmedik. Kimin ne yapacağını da bilmiyoruz. ABD’nin gidişatı ne olabilir. Acaba Rusya ile ABD arka planda anlaşma yaparlar mı? 

TAKA: Yeni bir Yalta buluşması mı? 

PROF.DR. HAYDAR BAŞ: Enerji Boğazı Rusya’nın elinde. Yalta’da 1.Dünya savaşından evvel(gittim gezdim ve odayı ziyaret ettik) Devlet başkanlarını oturup dünyayı taksim ettiği masa etrafında oturduk. Temsili olarak pay edelim dedik. Tiyatro oynadık, onlar gerçeği yaptılar. Ne biliyoruz ki, Rusya ve ABD oturup yeni bir zirve yapmamışlar. Yani Türkiye çok dikkat etmesi lazım. 

TAKA: Sayın Haydar Baş, fındık konusunda sizinle daha önce konuşmuştuk ve bugünü ön görmüştünüz, eğer bölgede çikolata sanayi olmazsa fındık biter demiştiniz, fındık gerçekten bitme noktasına geldi mi? 

PROF. DR. HAYDAR BAŞ: Fındık olmazsa olmaz tarım ürünü. Fındığı sökelim ne koyacağız. Tütünü bitirdiler. Anadolu’da şeker yasası ile pancarı bitirdiler. Ne kaldı geriye fındığımız kaldı. Fındıkta devreden çıktıktan sonra bölge insanın geçimi imkansız olacak. Bunu mecburi uyguluyorlar. AB’ye verdikleri söz var. Şu anda halkın yüzde 35’i tarım bölgesinde. Senin tarım ürünlerini ben dolaşım bölgeme sokmam diyor. Tarımdaki nüfusunu en az 10 milyon daha azaltacaksın ve 15 milyona indireceksin. Halkı tarım sahasından çek diyor. Köyü terk edin, şehre inin diyor. Göreceksiniz çayda da aynı oyunu oynayacaklar. Vatandaş elini çaydan da çekecek.  

Tarımda 5 milyon insan kalacak. Vatandaş toprağını satarak geçimini temin ediyor. Anadolu’nun her tarafına gidiyor adamlar(Yabancılar) 3 yerine 4 verip toprağı alıyor. Hala diyorlar ki, ‘Toprağı alıpta memleketine mi taşıyor.’ Memleketine taşımıyor ama ejnebi gelir işgal ederse vatanın adı değişecek. Ejnebilerin belediyeleri var. Türkiye bunlara alışkın. Türk milleti ürküyor. Ne olacak? Bu ürkme tabi hakkımdır. O bakımdan fındığın ayakta durması lazım.

Trabzon meydanın da söyledim. 10 YTL’ye alacağım fındığı. Bunlar 50 lira veririm der 3’ün üzerine satamazsınız. Satacak pozisyonunuz yok. Ejnebiye satacaklar. İhracatçı vatandaşın başın vurup iki üç misli fazlasına satacak. Dediklerimizin hepsi tecelli etti. Adam diyor ki, fındığın rekabetçisi var. İspanya üretti, İtalya üretti, Çin devreye girdi. Tarım kesimine diyor ki fındıktan vazgeçin. İşin Türkçesi budur. 

TAKA: Peki Sayın Baş neler yapılmalı, buradan bir reçete yazabilir misiniz fındığa? 

PROF. DR. HAYDAR BAŞ: Biz fındığı piyasaya bulmamız lazım. İç piyasada da yer ayırmamız lazım. Tüketmemiz. Nerede değerlendirebilir. 1-Fındığı preslersek, 2-Çikolata sanayiinde değerlendiririz. Çikolata daha karlı olur. Bakıyorsun 1 kilo fındık 50 YTL’ye geliyor. Paketlerin içinde 5 tane fındık var fiyatı 4 lira. 1 kilo fındık 60 YTL eder. 4 lira ilan ediyorlar. 2.5 liraya alıyorlar. Randıman düşük. Giresun fındığını kim nasıl bulacak? Olay şu, pazar bulacağız. Çikolata sanayi.  Fındık nerede orada fabrika. Ordu’da, Trabzon’da. Bunlar güçlü olarak yerleşecekler. Çikolata sanayi en ucuza mal ediliyor. Fırıncılar gibi yoğururlar katkı maddesini, yağını ve fındığını katıp kalıplar ve dökerler sana çikolata. Biz bunu 10 liraya alırız dediğimizde düşüncemiz buydu. Devlet yardım edecek ve  vatandaşlarımız bunu kuracaklar. 1-2 yılda kendini amorti edecektir. 

TAKA: 10 YTL yüksek bir fiyat değil mi, yüksek fiyatta fındığı darbeledi, dengesini bozdu FKB’nin? 

PROF. DR. HAYDAR BAŞ: 1. yıl 10 YTL,  2. yıl 20 YTL’dir fiyatım. Tiyatro oynamıyorum ben. Kanun gibi adamım. Karadeniz tanımadı beni. 

TAKA: Diğer illere göre Karadeniz ve Trabzon hakikaten anlayamadı sizi? 

OTURUP DEDİKODUMU YAPIYORLAR/haber_images/aydarbas.jpg PROF. DR. HAYDAR BAŞ: Bu bölgeyi Haydar hoca kurtaracak. Otomobil sanayiini kuracağım Trabzon’da. Yakında Allah nasip ederse. 1-2 ayda Motorsikleti kuruyorum ve arkasından otomobil. Karadeniz benim yaptığıma akıl erdiremedi, iftira ettiler. Benim zekamdan ferasetimde ve projelerimden istifade etmesi gerekenler, aydını ve cahili dedikodumu yaptı. Allah gözünüzü ve kulağınızı açsın. Türkiye’de bir kişinin bir kuruşunu yiyeceksin adamın anasını bellerler. Haydar hoca milletin parasını topladı yedi diyor adam. Dedikodu fitne. Adam beni çalıyor, her yerde Haydar hoca şunu çaldı diyor. Şerefimiz gidiyor.  Benim başına gelen pişmiş tavuğun başına gelmedi. Vefalıyım ve burayı terketmeyeceğim. Beni bir gün anlayacaklar. Ben diyorum ki ben sizi kurtarırım. Adam kalkmış yumurta topuk ayakkabı ile külhanbeyi ile beni karşılaştırıyor. Benim ilmim onların sülalesini satın alır. Beni dünya tasdik ediyor. 1995 yılının Dünyada seçilmiş ilim adamıyım ben. Türkiye’de bana böyle bir ilim adamı gösterin. Bu iş anlaşılsın artık. Türkiye nasıl ayağa kalkar bunu biliyorum. Çıksınlar bana bu ülkeyi 6 ay teslim etsinler.  

TAKA: BTP yerel seçimlere iddialı girecek mi? 

PROF. DR. HAYDAR BAŞ: Girecek, Trabzon, Ankara, İstanbul, İzmir, Bursa, Gaziantep gibi kentler başka olmak üzere tam 300 belediye hedefliyoruz. 

TAKA: En fazla önem verdiğiniz merkez neresi olacak? 

PROF. DR. HAYDAR BAŞ: Üstad sana garip gelecek ama benim en fazla önem verdiğim yer Şalpazarı. Şalpazarı belediyesini çocuklara söyledim istiyorum orayı. Şalpazarı Çepni boyundan geliyor. Özbe öz Türklerin bulunduğu tarihi bir ilçe. Oraya BTP bayrağını çekmek istiyorum. Tamam mı Bilal bey (Karamus-Genel Başkan Yardımcısı), tamam mı Nihat (Hekimoğlu) tamam mı başkan (Şalpazarı ilçe başkanı.) 

TAKA: Ergenekon iddianamesine girmemem(BTP) şaşkınlıkla karşılandı? 

PROF. DR. HAYDAR BAŞ: Varız. İstanbul’da bir mitingimizi güya Ergenekon biz organize ettirmiş. Dava açacağız bütün iddialarla ilgili. Milletin dışında kimsenin adına iş yapmayız.

Editör: HABER MERKEZİ