ÇPGD programının tanıtılması, gebelik dönemi ve 0-6 yaş çocuğun sağlıklı gelişimini destekleyecek bilgi ve becerilerin kazandırılması, amacıyla aile hekimlerine ve aile sağlığı elamanlarına yönelik hizmet içi eğitim gerçekleştirildi.

Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanlığına bağlı Ruh Sağlığı Birimi tarafından 2023 yılının ikinci grup eğitimi 14 kişinin katılımıyla düzenlendi. Eğitim sonunda Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanı Op. Dr. Seçkin Karaoğlu, katılımcıları program hakkında bilgilendirdi.

İl Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Tepe yaptığı açıklamada, “İnsanın yaşam boyu bedensel, ruhsal ve sosyal sağlığı, beyninin gelişimiyle yakından ilişkilidir. Beyin gelişimi büyük oranda yaşamın ilk yıllarında, özellikle de anne karnında ve doğumdan sonraki ilk beş yılda oluşur. İnsanın yaşam boyu kullanacağı becerileri, öğrenme kapasitesi, çevreyle ilişki yetenekleri ve kişiliği de beyin gelişimi ile birlikte büyük ölçüde bu yıllarda gelişir. Beynin hızla geliştiği gebelik ve 0–6 yaş döneminde ülkemizde anne ve çocukla düzenli ilişkisi olan tek yaygın yapılanma, birinci basamak sağlık hizmetleri yapılanmasıdır” dedi. 

Tepe, “Birinci basamak çalışmalarında gebe ve çocuklara yönelik koruyucu hizmetlerin en önemli unsuru düzenli gebe-çocuk izlemleridir. Çocuğun Psikososyal Gelişimini Destekleme (ÇPGD) Programı, çocuğun psikososyal gelişimini destekleme yöntemlerini birinci basamak sağlık hizmetleri içine bütünleşmiş ederek, gelişimin en hızlı olduğu gebelik ve 0-6 yaş döneminde çocuğun gelişimini desteklemeyi, gelişimi etkileyebilecek risk etmenlerini erken belirleyip, erken müdahale etmeyi amaçlamaktadır” diye belirtti.

Eğitim sonunda başarılı olan sağlık personellerine İl Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Tepe tarafından katılım sertifikaları verildi.

Haber: Büşra Bayraktutan

Editör: EDİTÖR - 1