Atatürk Evi Müzesi (Mehmet Mataracı Konağı):
İl merkezinde, Müftü Mahallesi’nde yer alan yapı, 1921 yılı tarihlidir. İç sofalı plana sahip, üç katlı bir konaktır. Atatürk 1924’te çıktığı yurt gezisi sırasında Rize’ye de gelmiş, Mehmet Mataracı’nın misafiri olarak bu evde kalmıştır.

Atatürk’ün doğumunun 100. yıldönümünde müzeye dönüştürülmesi için Mataracı Ailesi tarafından İl Özel İdaresi’ne bağışlanmıştır.
Geçirdiği renovasyon sonrası bina 27.12.1985 Rize Atatürkevi Müzesi olarak hizmete açılmıştır. Mustafa kemal Atatürk’e ait bazı eşyaların yanı sıra, bölgeden çıkarılan etnoğrafik eserlerin de sergilendiği konağın kuzeyinde geniş bir bahçesi vardır.

Rize Etnoğrafya Müzesi
Piriçelebi Mahallesi’nde bir 19. Yüzyıl sivil mimari örneği olan “Sarı Ev” 1998 yılında ziyarete açılmış bulunmaktadır.

Yöresel mimari özelliklerinden biri olan Müze binasının yapımında geleneksel yapı malzemeleri ve teknikleri kullanılmıştır.
Günümüzde müzede çeşitli etnoğrafik eserler ile vitrin teşhirleri yer almaktadır. Müzede 76 arkeolojik eser, 594 sikke, 1129 etnoğrafik eser olmak üzere toplam 1799 eser sergilenmektedir.

Çayeli Doğal Yaşam Müzesi
Çayeli Kültür Merkezi yanında 200 metrekare alan üzerinde tamamen ahşap işçiliği ile kurulan müze, Doğu Karadeniz insanının hangi şartlarda yaşadığını anlatmayı amaçlıyor.  

Tarımda ve gündelik işlerde kullanılan kültürel bir zenginlik olan ve günümüzde yok olmaya, unutulmaya yüz tutmuş tarihi değeri olan eşyaların yöre insanına ve gelecek nesillere ve ilçeye gelen misafirlere tanıtılmasını hedefliyor.
Bu müzenin fikir babası Çayeli’ne birçok eser kazandırmış olan merhum Ahmet Hamdi İshakoğlu'dur. 

Editör: HABER MERKEZİ