Rize de amatör kulüp kurup aktif olarak yaşatmanın zor olduğunu, içinizdeki var olan spor sevgisinin nasıl eridiğini, ancak bu durumu yaşayanlar bilebilir.

Ülkemizde  amatör spor kulüpleri, sporun ilk basamağı olarak bilinir ve de doğrudur. Amatör spor kulüpleri  bir süzgeç görevi yapmaktadır. Sokakta başı boş ama yetenekli sporcuları bulur, yedirir içirir, spora teşvik eder. Kulübün imkansız olan kenar köşe tesislerde, sokakta hiç kimse olan çocukları eğitip yetenekli hale getiren ve sporcu kimliğine büründüren, çok yetenekliyse de üst düzey kulüplerin sahiplenip bünyesine kattığı günümüz spor çevrelerinde, şu yakıştırmayı yapmak mümkün. Amatör kulüpler sadece ayağındaki yırtık pabuçtur. Bu pabuçları giyen sporu yönetenlerse hep önüne bakar gider, eğilip ayaklarına bakmaz ki beni bu ayaklar taşırken pabuçlarım yırtılmış mı acaba diye.

Ülke sporunda en çok göze batan ve paraların döndüğü talep olan branş futboldur. Onun için futboldan bahsetmek istiyorum. Rize amatör kulüplerinin % 80 i maddi imkansızlıklarla mücadele etmektedir.Oyuncuların ücret almadığı bir sezonda bile, bir amatör kulüp futbol takımının yıllık gideri en az 20-30 bin lira civarıdır.

Futbol aşkı taşıyan idareciler eğer gerekli desteği bulamayıp gücü yettiği yere kadar devam ediyor, devredecek kimseyi bulamayınca da kendisi de bırakıyor ve kulüp kapanıyor. Yazık günah değimli? Diğer taraftan sporu ve futbolu idare eden ülke bakanından İl temsilcilikleri arasındaki bütün ilgili kurumlar bu sayede ekmek yiyor ve koltukları işgal ediyorlar. Kimse kusura bakmasın, eğer bir amatör kulüp kuruluşundan oynadığı müsabakaların bitimine kadar geçen süre içinde oyuncu lisans bedeli, lige katılım, transfer bedeli, vb. için TFF ye ve ilgili konfederasyonlara yaptığı ödemeleri kullanan ve o paralardan ödeme yapılan kişilere helal olmaz haramdır.

Eğer bir spor kulübünün sıkıntılarına, tesis ve malzeme konusunda destek olunmayacaksa neden ASKF ler kurulmuştur. Amatör kulüplerin olmadığı bir ülkenin sporu bitmiş demektir. Rize sporun başarısızlığının ana sorunu Rize amatör spor kulüplerine kaynak aktarılmamaktır. Kaynakları büyük kulüplere akıtanlar  sorumludurlar.

Yazımın başında belirttiğim gibi, amatör kulüp benzetmesi yaptığım ayaktaki pabuçlar bir gün sahibini taşıyamaz olduğunda bunu sebebi sahibinin ilgisizliği ayaklarına bakmadığıdır. Umarız her şey iyi olur.