Bir çay sezonunun daha sonuna geldik, bazı bölgelerde 4 sürgün toplayan çay üreticileri halen bulunmakta, tabii ki Bölgede ağırlıklı kurum Çaykur , Çaykur ise sezonu çoktan kapattı.

   Çaykur her yıl rekoltesini yenileyerek alımlarını sürdürmekte, daha birkaç yıl öncesinde her yıl alışa geldiğimiz 660 bin ton sezonluk yaş çay alımını ve 202 bin çay üreticisini yazmıyoruz.

Çaykur Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu olmasının ardından her yıl rekolte artmakta ve ruhsatsız alanlar kayıt altına alınması ile birlikte çay üreticisi sayısı 212 bine, rekolte ise 800 bine ulaştı.

   Rakamlar değişince ve çaykur kapasite artırdıkça özel sektör de çaykur”u takıp etmeye başladı. Çayın yüzde 65 lik oranını alan Çaykur kampanya ile birlikte belirlediği taban fiyat ile üreticilerin ürün bedellerini sürgünün tamamlanmasının ardından bir ay içinde ödeme yaparak üreticiye karşı sorumluluğunu 2-3 sezondur yerine getirmekte.

    Her yıl rekolte artırarak üreticiye karşı sorumluluğunu yerine getiren Çaykur 2016 yılı yaş çay kampanyasında da bu sorumluluğu yerine getirdi.

   Çay Bitti Para bitti

Çaykur 2016 yılı ürün bedellerinden Eylül ayında almış olduğu yaş çay bedellerini de bugün itibarı ile tamamlamakta.  Haziran ayında başlayan ve Ekim ayı sonuna kadar tüm ürün bedellerini ödeyen çaykur bu sezonda bu görevini yerine getirmiş oluyor.

    Artık Eylül ayı ürün bedellerinin sonuna gelindi, üretici bundan sonra yeni sezonu beklemek zorunda, Haziran ayına kadar üretici sadece fark bedellerini almış olacak. Yanı Rize parasız kalacak. Yatırımını yapan, kıyıda köşede birikintisini yapan üretici bu Kış ayını rahat geçirecek.

     Yeni ürün Stevia

Çaykur tarafından 3-4 sezondur deneme çalışması yapılan Stevia bitkisi yeni yıl ile birlikte üreticilere dağıtılacak. Daha fazla gelir ve daha fazla ekonomik katkı sağlayacak olan Stevia bitkisi için fazla düşünmeye gerek kalmayacak, Budama yapılan çay bahçeleri aralarında dahi korunaklı bir şekilde ekimi yapılabilecek olan Stevia bitkisi üreticiyi artı sağlayacağı hiç kuşkusuz.

    Acabalar var ?.... Kivi gibimi olacak,, 89 yılında üreticiye verilen Kivi bitkisi istenilen randımana ulaşmadı, belki randıman alınabilirdi, ancak kooperatif eliyle değil, özel şirketlerin belirlediği fiyatlar üreticiyi Kıvi den soğutmaya yetti.

    Her ne kadar Ziraat odası taban fiyat açıklasa da kimse bu kurala uymadığı gibi, Kivi üreticisine verilen ödemelerin vadeli olması birçok üreticinin bahçelerini sökmesine neden oldu.

    Stevia bitkisi için endişeli davranan çay üreticisi Acaba ?? aynı mi olacak sorusunu kendisine sormaya başladı.

   Ancak burada bir farklılık olacak,, burada Çaykur Çay ürünü gibi garantörlüğü eline almakta ve Ana tamir atölyesi alanında kuracağı Stevia ( Rize Şekeri) fabrikası ile yine üreticinin yanında yer alacak.

 Çay ürününden daha verimli ve çay dan daha çok gelir getirecek olan Stevia bitkisinin bölgede tutacağına inanıyorum.

    Tek çay a bağımlı olan Rize ve Çay bölgelerinin bu sayede birkaç ürüne bağlanması üretici açısından verimli olacağını düşünmekteyim, Kaybedecek bir şey yok, Çay alanları aynı kalacağı gibi, çay bahçelerinde yetiştirilecek olan Stevianın daha fazla gelir getirmesi süreci uzatacağı gibi , çay sezon aralarının da değerlendirilmesine yarayacak. Hadi hayırlısı.