Hayat bir masal olmasa da her masal kapı açar hayata. Masal denince aklınıza ne gelir? Çocukluğunuzda dinlediğiniz masallar değil mi? Tabii ki; bir de masalları anlatan anneniz, babanız ya da sizin büyüten bir büyüğünüz ve belki de kendinizle özdeşleştirdiğiniz bir masal kahramanı.

Masal neden anlatılır çocuğa? Uykudan önce uyumasına yardım etmek için anlatıyorsunuz belki, belki de evde çok koşturmasın, otursun diye. Belki de çocuğunuz anlatmanızı istiyor, çünkü masalları çok seviyor. 

Hangi masalları anlatıyorsunuz çocuğunuza? Çocuklukta dinlediğiniz masalları siz de çocuğunuza anlatıyor musunuz? Masalların kuşaklar arasında aktarımı da söz konusu. Belki de büyük büyük dedenizin çocuğuna anlattığı bir masalı siz de çocuğunuza anlatıyorsunuz ve belki de ailenizin mirası olduğunun da farkında değilsiniz.

Genelde anlattığımız masallar anonimdir. Yazıdan önce bile var olan masallar, anlatıla anlatıla günümüze ulaştı.

Masal kahramanlarını düşünün. Masalın asıl kahramanı iyidir hep ve hep mutlu sonla biterler, kötüler de yaptıklarının cezasını çekerler. Masal gibi bir hayat bu yüzden isteriz belki de. Çünkü masallarda hep iyiler kazanır. Yol da gösterir bize masallar, kötüler karşısında bile iyi olmayı öğütler. 

Çocukların hayal gücünü masallarla geliştirin. Çünkü her masal yeni bir dünya. Çocuk dinlemeyi de öğrenir masallarla. Hazırlıktır okul yolunda. Masalın sonunu beklemek de heyecandır. Kimi çocuk sabırsızdır sonunu sorup durur. Belki de büyüyünce kitabın sonunu okuyanlardan olacak. Kimi çocuklar için ortamda görsellikler bulunması öğrenmede daha etkilidir. Bu yüzden görsel öğrenen çocuklar için masal kitaplarını tercih edebilirsiniz. Eğer dokunarak öğreniyorsa, çocuk kitap sayfalarını çevirebilir, resimleri parmaklarıyla göstermesini isteyebilirsiniz. 

Çocuk masalı birkaç kez dinleyince ezberlemeye de başlar. Hayal gücünü kullanarak değiştirebilir de hikayeyi, kahramanları, belki de sonunu. O da size anlatsın masalları. Kendini ifade etmesine yardımcı olur. Masal saatleriniz olabilir. Kardeşler varsa, dönüşümlü anlatabilirler de.

Masal kahramanları zorlu yollardan geçer, çocuğun gelecekte karşılaşacağı gibi. Başarır sonunda kahraman mutlu sona ulaşır. Çocuğa emek vererek başarmayı da dolaylı yoldan anlatmış oluruz. Yüreklendirmemize ihtiyaçları var unutmayalım. 

Masallar, masal kahramanları, hayal dünyasına açılan bir kapı, sizde bu kapıya ulaşmasına yardımcı. Çocukların gelişiminde, ailenin yaşadığı sorunları çözmede de kullanıyoruz masalları, masal terapisi olarak. Masallardan mahrum etmeyelim çocukları, siz anlatın, okuyun masallarla büyüsünler.