Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) Lübnan’daki görev süresi, TBMM Genel Kurulu tarafından 2 yıl uzatıldı. Mehmetçik, Birleşmiş Milletler geçici görev gücü (UNIFIL) kapsamında barışın korunması ve bölgedeki güvenliğin sağlanması için görevine devam edecek. Tezkere, 2026 sonuna kadar aktif olacak görev gücünü kapsıyor ve 2027’de tasfiye süreci başlayacak.
Tezkerenin Konusu
Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK), Lübnan’daki görev süresinin 2 yıl daha uzatılmasına ilişkin tezkere, TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi. Mehmetçik, Birleşmiş Milletler geçici görev gücü (UNIFIL) kapsamında Lübnan’da görev yapıyor.
Görev Süresi ve Tasfiye Planı
Görev gücü, 2026 yılının sonuna kadar Lübnan’da aktif olacak. 2027’de ise görev gücünün tasfiye sürecine başlanması planlanmıştı. Meclise sunulan tezkere ile Mehmetçik’in tasfiye süresi dahil olmak üzere 2 yıl daha görev gücüne katılması onaylandı.
Tezkerede Vurgulanan Noktalar
Tezkerede, Türkiye’nin 2006’dan bu yana UNIFIL’e yaptığı katkının “barışın korunmasına ve Türkiye’nin görünürlüğünün artmasına hizmet ettiği” belirtildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan imzalı metinde, “Lübnan ile ikili ilişkiler ve bölgedeki güvenlik koşulları göz önünde bulundurularak UNIFIL’e katkımızın sürdürülmesinin önem arz ettiği değerlendirilmektedir” ifadeleri yer aldı.
Karar ve Önemi
TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilen tezkere ile Türkiye’nin bölgedeki aktif rolü sürdürülmüş oldu. Karar, hem uluslararası sorumlulukların yerine getirilmesini hem de bölgedeki güvenlik ve barışın korunmasını amaçlıyor.



