Rize Halk Eğitim Merkezinde eğitim gören kursiyerler tarafından hazırlanan yöresel yemek sergisine Vali Esen, Emniyet Müdürü Şammaz Demirtaş, Vali Yardımcısı Cengiz Karabulut, Milli Eğitim Müdürü Rasim Çelik, Kültür ve Turizm Müdürü İsmail Hocaoğlu ile diğer davetliler katıldı. 

Vali Esen, yaptığı konuşmada, geçen yıl düzenlenen yöresel yemek sergisinin ardından Rize'de yöresel yemeklerin sergilenebileceği bir müze oluşturmayı planladıklarını belirterek, ''Bu kapsamda il merkezindeki tarihi bir bina, yöresel yemek ve etnografya evi olarak dizayn edilerek özel bir işletmeye verildi. Böylece burası sürekli yöresel yemekler sunulan müze haline getirildi'' dedi. 

Küreselleşen dünyada yerli malının yerini yöresel kültürün aldığını ifade eden Esen, şunları söyledi: ''Biz diğer kültürleri aşağılamayacak şekilde kendi kültürümüze sahip çıkmalıyız. Çünkü kendi kültürlerini kaybeden uluslar, başka uluslara yem olurlar. Eğer başka uluslara yem olmak istemiyorsak kendi kültürümüzü yaşatmalıyız. Ama bütün dünya ile de barış içinde yaşamalıyız. Evlerimizde kadınlar yöresel yemek yapmalı, böylece kültürü yaşatmalılar.'' 

Esen, organik tarım konusunda önemli potansiyel bulunan Rize'de, turizmi geliştirmek için organik tarıma önem verilmesi gerektiğini kaydetti. 

Editör: HABER MERKEZİ