Çayeli Lisesi Orta kısmını okuduktan sonra, Kabataş Erkek Lisesini bitirdi. Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Grafik bölümünde okurken uzun yıllar Gırgır, Fırt ve Laklak mizah dergilerinde çalıştı.

Sırasıyla; Gırgır, Fırt, Laklak, Dolmuş, Avni, Digil, Firfir, Nankör, Hibir, Gol Şov,
Küstah mizah dergileri, Günaydın, Milliyet ve Takvim gazeteleri ile yazılı, İnce İnce
Yasemince, Kaygısızlar, Baskül Ailesi, Tatlı Kaçıklar, Anne Babam ile Evlensene,
Bir Dilim Aşk vs. gibi dizilerin senaryolarıyla görsel basında bulundu.
Laz Kapital’i, Lazca’dan Karadeniz şivesine çevirirken hiç zorlanmadı. Çeviri
konusunda kendisine güvenip, tercih ettiği için Laz Marks amcaya huzurlarınızda
teşekkür etmektedir.

• 1980-1992 : Gırgır, Fırt, Laklak, Nankör, Hıbır, Gol Show, Ustura mizah dergilerinde karikatürist, yazar ve yöneticilik...
• 1992-1995 : Milliyet Gazetesi ekleri Oskar T.V ve Fiesta dergilerinin mizah sayfalarını hazırladı.
• 1995 - 1998 : Gani Müjde, Birol Güven ve diğer yazar arkadaşlarıyla birlikte Tükenmez Kalem Yazı Grubu’nu kurarak T.V senaryo yazarlığına başladı ve sırasıyla; İnce İnce Yasemince, Kaygısızlar, Baskül Ailesi, Şafak Vakti ve Reyting Hamdi dizilerinin senaryolarını yazdı. Bu dönemde Gani Müjde ve Kemal Kenan Ergen’le birlikte Şener Şen’in Pamukbank TV reklamlarını, Cem Yılmaz’ın Panasonic radyo reklamlarını, Milli Piyango’nun TV ve radyo reklamlarını yazdı.
• 1998-2000 : Ulusal Radyo Televizyon bünyesindeki Tatlı Kaçıklar ve Çiçek Taksi dizileri, senaryo, hikaye ve tretman çalışmaları...
• 1999 – 2000 : İnter Star’da yayınlanan Yasemince senaryosunu Metin Açıkgöz ve Resul Ertaş’la birlikte yazdı.
• 2001 : Atv’de yayınlanan Hırsız dizisi senaryo ekibinde bulundu...
• 2002 : Atv’de yayınlanan Anne Babamla Evlensene dizisinin proje ve senaryosunu hazırladı.
• 2002 : Yalçın Menteş’in ‘Zurname’ adlı oyununu yazdı.
• 2002 : Yasemin Yalçın’ın Show TV’deki Sana Bayılıyorum adlı sitkomunun senaryosunu hazırladı. Kanal D’de yayınlanan Bana Abi De adlı dizinin projesini ve senaryosunu Alper Erze’yle birlikte hazırladı.
• 2002 – 2003 : İnter Star’da yayınlanan Yasemince dizisinde, Şuayip tipinin senaryosunu yazdı.
• 2004 : Show TV’de yayınlanan Mavi Kolye adlı dizinin senaryosunu Alican Yaraş’la birlikte yazdı.
• 2004 – 2005: Kanal D’de yayınlanan Bir Dilim Aşk adlı dizinin proje ve senaryosunu Alper Erze ile birlikte hazırladı.
• 2005 : Kanal D’de yayınlanan Yasemince adlı komedi dizisinin senaryosunu Can Barslan ve Atilla Atalay’la birlikte hazırladı.
• 2005 : İnter Star’da yayınlanan Sen misin Değil misin dizisinin senaryosunu Davut Kayacı’yla birlikte yazdı.
• 2005 : Inter Star’da yayınlanan AB’nin Yolları Taştan dizisinin senaryosunu Can Barslan ve Atilla Atalay’la birlikte dönüşümlü olarak yazdı.
• 2005 : Gırgır Mizah Dergisi çalışanları, yazar ve çizer arkadaşlarıyla birlikte Küstah Mizah Dergisi’ni yayınlamaya başladılar.
• 2006 : Emret Komutanım dizisinin senaryo ekibine katıldı.

Laz Kapital Adlı yazdığı kitap hakkında bilgiler 

“Karl Marx Trabzon’da doğsaydı” fikrinden yola çıkarak kitap yazan mizahçı ve senaryo yazarı Yılmaz Okumuş’un Laz Kapital’i fıkra tadında yazılardan oluşuyor. Kitabın şimdiden ikinci baskısı yapıldı.    İSTANBUL - Gırgır, Nankör, Hıbır, Ustura ve Küstah gibi mizah dergileri ile İnce İnce Yasemince, Kaygısızlar, Baskül Ailesi ve Tatlı Kaçıklar gibi dizilerin senaryo yazarı olarak tanınan Yılmaz Okumuş, “Laz Kapital” kitabında, hayatın farklı alanlarından konuları, Karadeniz’in kendine özgü şivesi ve düşünce tarzıyla ele aldı.  Okumuş, “Laz düşünür” olarak tasavvur ettiği “Laz Marx”ın yanı sıra, Küstah dergisindeki tipleme “Mustafa Kamil Zorti, Tonyalı Hoca ile asistanı Süleyman, Hakan Şükür, Mustafa Topaloğlu gibi “otorite”lerin de “Laz Kapital” hakkındaki düşüncelerine veriyor.

KİTAPTAN BAZI BÖLÜMLER
Okumuş’un “Laz Kapital”inde, Karl Marx’ın metanın kullanım ve değişim değerine ilişkin tezleri mizahi dille şöyle anlatılıyor:

“Efendum meta iki yönlidur. Kullanum değeri ve değişum değeri vardur. Baluk Pazarinun orada bizum uşaklari bir araya toplayup buni örneklerle açuklamak istedum. Foter Osman’i koni mankeni yaptum. ‘Ula Foter Osman, 20 kilo hamsin var tamam mi?’ ‘Tamam Laz Marks emice.’ ‘Şimdi buni 20 metre kumaşla değişturmek isteyisun...’ Ula bu dingil tutturdi, “ben değişturmem, hamsimi kimseye vermem’. Ula eşşeğun öndegideni, haburaya size Laz Kapital’un can damari olan bir koniyi, değişum değerini açuklayacağum, bu tutturmiş ‘değişturmem’ diye. Bizumörnek yatti tabii. Keşke hamsi örneği vermeseydum. Efendum tahmin edeceğunuz gibi metayla-metayi değişturmek içun 20 kilo hamsiyi sirtuna vurup çarşu pazar gezinmek berbat bir iştur. Haydi 20 kilo hamsiyi taşidun ya 20 tane beyuk kütüğün varsa. Ula kütüğü nasil taşiyacaksun? Kütüğün değişim değerini hayata geçurmek, Asteruks ve Hopdeduks dişindaki insan evladi içun imkansuzdur. Uzatmiyayim, soninda bütün metalarun yerine geçecek ortak bir değişum değeri bulundi; para. Böylece o zamana kadar sirtinda 20 kilo hamsiyle, 40 kilo tuzla gezinmekte olan insanluk beyuk bir zahmetten kurtulmiştur. Bakunuz, bel ve sirt ağrilari, disk kaymasi paranun bulunmasindan sonra giderek azalmiştur. Ta ki hali saha denen lanet buluşa kadar.”

Yılmaz Okumuş, kitabın kısa sürede ikinci baskısını yapmasının, “mizahın yadsınmaz gücünü ortaya koyduğunu” söyledi. 
 Ntv.com

 

Editör: HABER MERKEZİ