Fatih Sultan Kar’ın koleksiyonundan oluşan siyah beyaz fotoğraflardan bir seçki, Rizeliler Günü Kültür ve Sanat Etkinlikleri kapsamında T.C Rize Valiliği’nin organizasyonu ile 24 Ağustos 2008 tarihinde Saat 17.00 de İsmail Kahraman Kültür Merkezi’nde Rizelilerle buluştu.

 

Sergi açılışına Devlet Bakanı Başbakan Yardımcısı Hayati Yazıcı, Rize Milletvekili Ali Bayramoğlu, Rize Valisi Kasım Esen ve çok sayıda davetli vatandaşlar katıldı. Ayrıca sergide davetlilere Fatih Sultan Kar'ın Likapa’nın Moruna Rize’nin Yeşiline, Yeşile Adanmış Dizeler adlı kitapları armağan edildi. Sergi bir hafta daha açık kalacağı belirtildi. Özellikle tarihe meraklı ziyaretçilerin oldukça ilgisini çektiği gözlemlendi.

 

Rizeli arşivci-araştırmacı Fatih Sultan Kar, yeni bir sergiyle hemşerilerinin karşısına çıktı. Kar, 2008’in martında Rize’nin kurtuluş törenleri sırasında ilin tarihine ışık tutan fotoğraflarla açtığı serginin ardından şimdi de çayın serüvenini anlatıyor. ‘Yeşil Çayın Siyah Beyaz Serüveni’ başlıklı sergi, Rizelilerin hayatına 1930’lu yılların sonunda giren çayın 60 yıllık serüvenini gözler önüne seriyor.



Fatih Sultan Kar sergi ile ilgili görüşlerini söyle dile getirdi: İlk sergimi 2008’in Mart'ında Rize’nin kurtuluş törenleri sırasında yaptığım memleketim için yeni bir heyecanın tam ortasındayım. Bu çalışmanın amacı; Rize’de çayın tarihini görsel bir anlatımla sunmak. Türkiye’de sudan sonra en çok tüketilen içecek olan çayın Rize’deki üretim serüvenini ‘yeşil’ le değil ‘siyah beyaz’ la anlatmak. Tarih böyle bir şeydir işte. Tarih deyince; bir noktaya değinmeden geçmek istemiyorum. Sergide izleyeceğiniz fotoğrafların büyük bölümünü İstanbul’dan topladım. Burada haklı olarak şunu diyebilirsiniz: ‘Rize artık İstanbul’da, ama değil. Memleketimizin nemli iklimi yazık ki fotoğrafın yaşama şansını kısaltıyor. Bu nedenle elde kalan son fotoğrafları hayata döndürmek gerekiyor. Bu arada belge ve fotoğraf arşivi oluşturmanın dışarıdan bakıldığı kadar kolay olmadığını, zor ve meşakkatli bir süreç gerektirdiğini eklemek isterim. Tarih hepimizindir. Korumak da hepimizin görevi. 

 

 

 

Editör: HABER MERKEZİ