Anadolu'da yaşayan halkların araştırmalarını yapan Anadolu Kültür ve Araştırma Derneği unutulmaya başlayan Lazca için kolları sıvayarak ilk kursu açtı. İstanbul'da açılan Lazuri mektebine ilk hafta yaklaşık 20 kişi geldi.

Memleketlerinden ayrı kalıp Lazca'yı unutanlara ya da Lazca bilmedikleri için nineleriyle iletişim kuramayan yeni nesil gençler, yabancı dil kurslarından önce Lazca öğrenmeye koşuyor.

AKADER Başkanı Altan Açıkdilli, derneklerinin 6 yıl önce Anadolu halklarının kendi tarihlerini ve kültürlerini öğrenmeleri için kurulduğu ve 11 şubeye ulaştıklarını söyleyerek, geçen hafta Kadıköy şubelerinde Laz Mektebi açıldığını belirtti.

Açıkdilli, 'Niye Lazca' sorusuna 'Kürtlerin artık bir televizyonu var. Dillerini kullanıyorlar. Yapılan araştırmalar Lazca'nın unutulan diller arasına girdiğini gösteriyor. Derneğimiz önce Lazlarla ilgili haklar komisyonu kurarak, araştırmalar yaptı. Ve sonunda bu dilin unutulmaması için bu kursu açtı' dedi.

Açıkdilli, derslerin Lazca'yı bilmeyenlere öğretmek, bilenlerin ise unutmamaları için sohbet ortamı yaratmak hedefiyle yapıldığını söyleyerek 'Lazuri mektebine ilk hafta yaklaşık 20 kişi geldi' diye konuştu.

SABAH

 

Editör: HABER MERKEZİ