Yunus Emre’nin hayatını anlatan en kapsamlı eser RTEÜ Öğretim Üyelerinden Prof.Dr. Orhan Kemal Tavukçu tarafından derlenerek Aksaray Valiliği İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından bastırıldı.

Anadolu’da Türk İslam medeniyetinin tesisinde rol oynamış, gönül dünyamızın manevi iklimine can veren, fikirleriyle adeta Anadolu’yu mayalayan çok sayıda mutasavvıftan biriside Yunus Emredir. Aksaray Valiliği Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından basılan Yunus Emre kitabını Prof.Dr. Orhan Kemal Tavukçu hazırladı. Yunus Emre‘nin hayatı ve yaşadığı yerler hakkında detaylı bilgilerin yer aldığı kitabın takdim yazılarını Aksaray Valisi Aykut Pekmez, Aksaray Belediye Başkanı Haluk Şahin Yazgı ve Aksaray Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Yusuf Şahin yazdı.’Yunus tüm hayatı boyunca mütevazı bir yaşamı tercih etmiş, sessiz ve sakin bir şekilde yalan dünyadan göçüp gitmiştir’diye yazan İl Kültür Müdürü Mustafa Doğan’ölürse tenler ölür, canlar ölesi değil’sözü gerçeğe dönüşmüştür. Yüzyıllar boyunca fikir ve şiirleri ile gönüllerde taht kuran Yunus Emre artık’bizim Yunus’olmaktan çıkmış tün insanlığın Yunusu olmuştur. Bugün Anadolu’da birçok noktada makamı bulunan Yunus’un hakikaten mekânı, onu gerçek manada anlayanların gönüllerinde gizlidir. Yunusun Orta Anadolu’da özellikle Aksaray ve çevresinde yaşadığına dair önemli izahlar getirilmiş bu iddialar bilimsel veriler ışığında mantıksal çerçevede ele alınmıştır. Bununla birlikte Yunus Emre yine hepimizin Yunus’udur. Ancak Yunusa dair illaki coğrafi bir mekan belirtilecek ise bu mekan Evliyalar diyarı Aksaray dır.İlmi verilerle objektif değerlendirmelerin yer aldığı Yunus Emre Kitabımızın yayınlanmasında en büyük emek Prof.Dr.Orhan Kemal Tavukçu’nun dur.

Kitapta Prof.Dr. Orhan Kemal Tavukçu’15.yüzyıldan itibaren her asır katlanarak artan sayılarda mecmualar ve cönkler Yunus manzumeleriyle doludur. İlahilerin makamlarına göre tasnif edildiği musiki mecmuaları hatırı sayılır rakama ulaşmıştır. Köprülüden sonra konuyla ilgili yüzlerce çalışma yapılmış. Yunus’un hayatı mensup olduğu tarikat ve eserleri ile ilgili meselelerin tam anlamıyla açıklığa kavuşturulduğunu söylemek bugün için ne yazık ki mümkün değildir. Yunus’un yaşadığı döneme dair yeterli belge bulunmayışı, konuyla ilgili araştırmacıların karşılaştığı önemli sorunlardan biridir. Yunus’un yeni bilgi ve belgeler ışığında tahlili bir yaklaşımla tekrar tekrar ele alınması, incelenmesi gerekmektedir. Her biri ciddi emek isteyen bu çalışmalar için araştırmacılara çok teşekkür ediyorum. Yunus Emre Kitabının basımını üstlenen Aksaray Valiliğine teşekkür ediyorum’ dedi.

HABER: İSMET KÖSOĞLU

 

Editör: HABER MERKEZİ