Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde, Kurtuluş Savaşı'nın tek deniz çatışmasının silahsız kurtarma gemisi olan ve milli mücadele döneminde harp malzemesi taşıyan gemilere kollama görevini de üstlenen Alemdar Gemisi'nin ikinci komutanının şarkıcı Tarkan'ın büyük dedesi olduğu iddia edildi.

Ereğli'de orijinal ölçülerde yeniden yapılarak müze haline dönüştürülen gemiye 3-5 Temmuzda düzenlenecek 16. Uluslararası Sevgi, Barış, Dostluk, Kültür ve Sanat Festivali etkinlikleri kapsamında konser verecek Tarkan'ın dedesinin fotoğrafı asılacak.

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, 1898'de Danimarka'da, kurtarma gemisi olarak 49.475 metre uzunluğunda ve 7.95 metre genişliğinde inşa edilen, Kurtuluş Savaşı'nda müttefik kuvvetlerin himayesinden kaçırılarak milli mücadelede efsanevi hizmetlerde bulunan Alemdar Gemisi'nin ikinci kaptanın şarkıcı Tarkan'ın büyük dedesi olduğuna yönelik bilgiler üzerine araştırma yapıldı.

Ereğli Belediyesinin desteğiyle ilçedeki tarihçilerin kütüphanelerdeki Osmanlıca ağırlıklı eserlerde yaptığı araştırma sonucu, geminin ikinci komutanının, Tarkan'ın büyük dedesi olduğu öne sürülen Güverte Üsteğmen Ali Dursun Bey olduğu belirlendi.

Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık, temin ettiği geminin ikinci kaptanı Ali Dursun Bey'in fotoğrafını orijinal ölçüleriyle yapılarak sahil bandında konuşlandırılan Alemdar Müze Gemisi'ne festival etkinlikleri kapsamında sanatçının da katılımıyla koymayı planlıyor.

Belediye Başkanı Posbıyık, Kurtuluş Savaşı'nda tek deniz çatışmasının kahramanı olan Alemdar Gemisi'nin ilçe bakımından önem taşıdığını söyledi.

Tarihçilerin, geminin ikinci komutanının sanatçı Tarkan'ın büyük dedesi olduğunu belirlediklerini ifade eden Posbıyık, şöyle konuştu:

''Geminin birebir aynısı, bölgedeki tersanelerin de katkısıyla yapılarak geçen yıl açıldı. Şu anda gemide sergilenen eserlerle destan anlatılıyor. Araştırmalarımız sonucu, Ali Dursun Bey, Tarkan'ın büyük dedesi çıktı. Ali Dursun Bey, Tarkan'ın babasının dedesidir. Bundan sanatçının da haberi olduğunu düşünmüyoruz. Festival etkinlikleri kapsamında, 5 Temmuzda, ilçede vereceği konser öncesi Tarkan'ı gemiye çıkararak, büyük dedesinin fotoğrafını birlikte oraya koymak istiyoruz. Dedesinin soy ağacını çıkardık. Bir dönem Ereğli'de Delihakkı mevkisindeki Ortaköy köyünde yaşadığını da belirledik.''

Posbıyık, Ereğli'de daha önce iki kez konser veren Tarkan'ın, dedesinin Alemdar Gemisi'nin kaptanı olması dolayısıyla bölgeyle manevi duygularının daha da güçleneceğine inandıklarını kaydetti.

-ALEMDAR GEMİSİ'NİN DESTANSI ÖYKÜSÜ-

Alemdar Gemisi, Marmara Denizi ve boğaz çevresinde kurtarma hizmetleri yapıyordu.

Birinci Dünya Savaşı sonunda Osmanlı donanmasının çürümeye terk edilmesinin ardından muharebe gücü olmayan gemiler arasında yer aldığından kurtarma seferleri yapmasına izin verilen Alemdar'ın milli mücadelenin içine çekilebilmesi için boğazdan kaçış planı hazırlanır. Gemideki 7 kahraman denizci, Karadeniz'deki şiddetli fırtınayı fırsat bilerek demir alır. Müttefik gemilerin arasından geçerken batmakta olan gemiye yardıma gittiklerini söyleyen denizciler, boğazdan çıkıp zorlu yolculuğun ardından Ereğli'ye ulaşır.

Ereğli'den 80 ton kömür yüklenen Alemdar Gemisi, bir süre sonra Trabzon'a gitmek üzere hareket ettiği sırada, Fransız Karadeniz Komutanlığındaki C-27 gambotundan (küçük savaş gemisi) Bartın'ın Amasra ilçesinde pusuya yatarak gemiye asker çıkarmayı başarır.

-ASKERLERİ HORONLA KANDIRDILAR-

Yönü İstanbul'a çevrilen ve C-27 gambotunun takibe aldığı Alemdar'ın personeli, kurtuluş planları gerçekleştirmeye başlar. Gemide kemençenin kıvrak nağmeleriyle horon oynayan personel, Fransız askerleri de davet ederek, 4 Fransız askeri ve 1 subayı etkisiz hale getirip silahlarına el koyar.

Ani manevrayla dümen kıran Alemdar'ın peşine düşen gambottan açılan ateşe tüfeklerle karşılık veren gemi personeline Ereğli'ye yaklaşılması üzerine karadan da destek verilir.

Sandallarla denize açılan vatandaşların da desteğiyle C-27 gambotu mağlup olarak bölgeden ayrılır. Esir 5 askerin serbest bırakılmasına karşılık Fransızlardan Karadeniz'de dolaşan Türk bayraklı gemilere dokunulmaması garantisi alınır.

Fransızlarla yapılan anlaşma gereği milli mücadelenin sonuna kadar Ereğli'de demirli kalması gereken Alemdar Gemisi, yine efsanevi bir kaçış öyküsüyle fırtınalı bir Karadeniz gününde, siyah rengi griye boyanarak Trabzon'a getirilir.

Rusya'dan harp malzemesi taşıyan gemilere karakol ve kollama görevi yapan Alemdar, 1951 yılında İstanbul Haliç Tersanesi'nde onarılır, 1959'dan sonra hizmet dışı bırakılır. 1964 ve 1980'de özel firmalar tarafından satın alınmasının ardından 1982'de sökülmek üzere satılır.

Alemdar Gemisi, Gazi Alemdar Gemisi Yaptırma ve Yaşatma Derneğinin girişimleriyle, Ereğli Demir ve Çelik Fabrikalarının özelleştirmesinden önce 165 ton gemi sacı bağışlanmasının ardından ilçedeki 4 tersane tarafından yapılarak geçen yıl Alemdar Müze Gemisi olarak açıldı. (Habertürk)
Editör: HABER MERKEZİ