Rize'de kadınlara destek olmak, ihtiyaç sahibi kadınlara imkan sağlamak için bir araya gelen 23 iş kadını, 'Cesur Yürek İş Kadınları Derneği'ni kurdu

Rize Bezi Dokuma Fabrikası sahibi Deryanur Can, dernek başkanlığını üstlendi. Derneğin Çarşı Mahallesi'ndeki binasında uygulamaya kurulan ‘Farklı Lezzetler Projesi' ile yöre yemekleri satılırken ihtiyaç sahibi kadınlara gelir sağlanmaya başlandı. Dernek Başkanı Can, kırsal kesimde yaz aylarında tarlada çalışan kadınlara özellikle kış aylarında evlerinde yapabilecekleri iş imkanları oluşturmaya çalıştıklarını anlattı. Can, kadınların iş hayatında olmak istemelerinin cesaret gerektirdiğini belirterek, “İş hayatında olan kadınlarımız gerçekten cesur yüreklidir. Derneğimize de bu nedenle ‘Cesur Yürek' adını verdik. İş kadını 23 üyemiz var. Rize'de kadınlara imkan verilirse erkeklerden daha üstün başarılar elde edebilir. İnanılmaz becerikli ve kabiliyetli kadınlarımız var” dedi.

Kadınlara cesaret vermenin dışında geliştirdikleri projelerle ihtiyaç sahibi kadınlara iş olanağı yaratmaya çalıştıklarını bildiren Can, şöyle devam etti: “Farklı Lezzetler' adında proje yürütüyoruz. Projede, ihtiyaç sahibi ve yemek konusunda beceriye sahip kadınlarımızı talep eden insanlarla buluşturuyoruz. Çeşitli yöre yemeklerini en iyi yapan kadınlarımızı tespit edip bir veri bankası oluşturduk. Talep eden kişilerle buluşturduğumuz kadınlarımızı iş sahibi yaptık. Ayrıca Türkiye İş Kurumu Müdürlüğü ile ortak olarak turizme yönelik turistik eşya konusunda kadınlarımızı beceri sahibi yapmak istiyoruz. Açtığımız kursta kadınlarımızı eğitiyoruz. Hasır örgü örme projemiz var. Rizeli kadını iş hayatında görmek için pek çok çalışma yürütüyoruz.”

RİZELİ KADINLAR VERGİ SIRALAMASINDA
İstatistik Kurumu verilerine göre Türkiye’nin en çok çalışan kadınları sıralamasında ilk sırada yer alan Karadeniz kadını artık tarlanın yanı sıra artık iş hayatında da kendisinden söz ettirmeye başladı. Rize Defterdarlığı'nca açıklanan vergi rekortmenleri listesinde bu yıl ilk kez iki kadın sıralamada ilk 10'a girmeyi başardı. Diş Hekimi Nesrin Atasever Beyaz, 91 bin TL’lik vergi ile beşinci olurken, Noter Emine Yüksel de 79 bin TL gelir vergisi ile 8’inci sırayı aldı. Rizeli 14 iş kadını da ilk 100’e girmeyi başardı. (Muhammet KAÇAR/DHA)

Editör: HABER MERKEZİ