Rize Üniversitesi İlahiyat Fakültesi tarafından gerçekleşen anma töreninde şairin biyografisi, düşünce dünyası konusunda bilgiler verildi.

Rize Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet Koç, Akif'in yaşadığı dönemin, tarihe mal olmuş çok önemli hadiseleri içinde barındıran yıllar olduğunu belirterek, ''Mehmet Akif, ulus olarak zor geçen yıllarda yaşamış bir şairdir. İşte bu yüzdendir ki şiirlerinden de anlaşılacağı gibi çok büyük bir şairdir.'' dedi.

Şairin sporcu tarafını, sırasıyla okuduğu mektepleri, asıl mesleğini ve İstiklal Marşı'nı yazdığı zamanları dinleyicilere aktaran Koç, ''Mehmet Akif sırasıyla Fatih Emir Buhari, Mülkiye ve Halkalı Baytar mekteplerini okumuştur. Asıl mesleği baytarlık yani veterinerliktir. Yaşadığı süre zarfında spora çok önem veren şair, atletizm, yüzme gibi sportif faaliyetlerle uğraşmıştır. 1920'de TBMM tarafından kendisinden Türk ulusuna bir şiir yazması istendiğinde, şiir yazacağını fakat karşılığında hiçbir ödül kabul etmeyeceğini söylemiştir. Şairin yazdığı şiir 1 Mart 1921'de TBMM'de okunur ve 12 Mart 1921'de TBMM tarafından resmi olarak kabul edilir. Yarışma ödülü olarak Akif'e 500 lira gibi o dönem büyük işler yapılacak miktarda para teklif edildiğinde, İstiklal Marşı'nın Türk ulusuna bir armağanı olduğunu, bunun karşılığında bu parayı kabul etmeyeceğini söylemiştir.'' şeklinde konuştu.

Mehmet Akif'in düşünce dünyasını değerlendiren Rize Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Latif Tokat ise şairin yaşadığı dönemlerin çok kritik anlar olduğunu söyledi.

Şairin düşünce dünyasını etkileyen atmosferleri değerlendiren Tokat, ''Mehmet Akif, yaşadığı dönemlerde Türk ulusunun çok zor şartlardaki mücadelelerine şahitlik etmiştir. Şiirlerinde insani duyarlılığa ve hürriyet vurgusuna çokça değinmiştir.'' diye konuştu.

Şairin temel kaygısının, Müslüman dünyanın neden yoksul ve başka ülkelerin etkisi altında kaldığı olduğunu vurgulayan Tokat, ''Her zaman Türk milletinin başka devletlerin etkisi altında kalmasını kaygıyla izlemiştir. Toplumsal sorunların bu kadar etkileyebileceği bir şair az görülür.'' diye konuştu.

Panele Rize İl Müftüsü İlyas Serendi, Rize Üniversitesi Rektörü Nazmi Turan Okumuşoğlu ve çok sayıda öğretim görevlisi katıldı.

Editör: HABER MERKEZİ