Dilek ASLAN

Rize valisi Kasım Esen tarihi pleki mağarasının boşaltma çalışmalarının tamamlandığını söyleyerek” Dünyaya ekmek kültürünü biz öğrettik bu kültürü burada kuracağımız müze ile yine Dünya ya anlatacağız” dedi.

Rize’nin İyidere ilçesi Köşklü ve Çiftlik hudutları içinde bulunan Tarihi pleki mağarasında ki boşaltma çalışmaları tamamlanırken toprak yol ise betonlanarak hizmete girdi.

Tarihi Pleki mağarasını gezen Rize valisi Kasım Esen “Mağaranın tüm hafriyatını özel idare imkânları ile boşalttık. 13 kişi burada çalıştı. Boşaltma çalışmalarını tamamladık toprak yol olan yolunu ise 220 milyar harcayarak betonladık. Dünyaya ekmek kültürünü Türkler öğretti. Biz bu mağara da ekmek müzesi kurmak istiyoruz. Burada doğal restoran kuracağız. Tamamen doğal ürünlerden yapılan yemekler burada olacak” dedi.

350–400 yıllık tarihi olan Pleki mağarası geçmişte köylülerin geçim kaynağı olarak kullanılmaktaydı. 1–1,5 kilometre uzunluğundaki hiçbir koruması olmadan kayalardan oluşan mağara 1 yıl önce başlatılan bir çalışmayla içindeki pleki hafriyatları boşaltılmaya başlanmıştı.

1 yılda boşaltma çalışmalarının yüzde 50 sı yapılan tarihi mağarada ulaşılamayan sonlar olduğu ve hafriyat boşaltmanın durduğu belirtildi. Tarihi pleki mağarasında yapılan plekide pişirilen ekmek ikram edildi.

Editör: HABER MERKEZİ