46. Kütüphane Haftası Kutlamaları çerçevesinde Rize İl Halk Kütüphanesi Müdürlüğünde Kutlama Programı düzenlendi. Törende açılış konuşmasını Rize Üniversitesi Genel Sekreter Yardımcısı ve Türk Kütüphaneciler Derneği Rize Şube Başkanı Ali Rıza Köroğlu yaptı. Alt yapısı hazırlanmadan Halk Kütüphanelerinin Belediyelere devredilmesinin doğru olmadığını söyleyen KÖROĞLU, kapanma noktasına gelen Halk Kütüphanelerinin canlandırılması, okuyucu sayının ve okuma oranının artırılması için, Kütüphanelerde Üniversitelerin Belge-Bilgi Yönetimi (Kütüphanecilik) Bölümü Mezunu Uzman personellerin görevlendirilmesi gerektiğine vurgu yaptı.

İl Halk Kütüphanesi Müdürü İzzet Kurtuluş halk kütüphanelerini tanıtan konuşmasının “İnsanın elindeki sanat aracı bilimdir, kitaptır. Atölyesi ise kütüphane ya da bilgi merkezleridir. Bu kurumlara yer veren milletler tarih boyunca büyük imparatorluklar ve Devletler kurmuşlardır,  Dünyada hiçbir imparatorluk ya da süper devlet yoktur ki insana, kitaba, bilgiye, bilime ve kütüphaneye değer vermemiş olsun, Hiç şüphesiz ki ekonomik ve teknolojik.kalkınmanın temelinde kültürel ve bilimsel kalkınma yatar. Bu bilgi merkezlerinin toplumda ana merkezi Halk Kütüphaneleridir” dedi.

İl genelinde düzenlenen “Bilgi Çağında Modern Kütüphaneler” konulu şiir ve kompozisyon yarışmalarında dereceye giren öğrenciler ile, Kütüphaneden en fazla kitap okuyan öğrencilere ödüller verildi.

Rize Valisi Seyfullah Hacımüftüoğlu ise ödül töreni sonrasında yaptığı konuşmada, önümüzdeki yıllarda ödül alan öğrenci sayılarının artmasını beklediğini söyledi. Hacımüftüoğlu, çevremizdeki insanlara bakıldığında, belli bir bilgi birikimine sahip, belirli mevki ve makamlara gelen insanların, zamanında Kütüphanelere en fazla gelen, en fazla kitap okuyan kişiler olduğu görülecektir, diyerek şairin kütüphane ve kitap tasviri olan;

Bu yapıya konmayan taşları ben taş saymam

Kitaba eğilmeyen başları ben baş saymam

Okumadan yazmadan geçen ömrü ben yaş saymam

Kitaplar geleceğin ışıklı bir yoludur.

Kitaplar yükselişin kadınıdır koludur.

Dizeleri ile sözlerini tamamladı.

Kurtuluş İlköğretim Okulu Halk Oyunları gösterisinin ardından, İl Halk Kütüphane Müdürlüğü salonundaki “Sanat Köşesi”nin açılışı yapıldı ve “Kitap Sergisi” gezildi. Kütüphane Haftası dolayısı ile Rize Üniversitesi Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı Öğretim Elemanı Uzm. Türkan Çankaya tarafından, “Kütüphane, Kütüphaneci ve Okuma Alışkanlığımız” konulu konferansın 01 Nisan 2010 tarihinde saat 14.00 da İl Halk Kütüphanesi Müdürlüğü salonunda verileceği bildirildi.

 

Editör: HABER MERKEZİ