Rize Valisi Kasım Esen, Rize Müzesi'nde gazetecilere yaptığı açıklamada, Karadeniz'in Anadolu tarihinde çok önemli bir yeri olduğunu belirterek, “Yaptığımız arkeolojik çalışmalarda amacımız, Rize'nin tarihini yeniden yazmaktır. Bunun için tarihte geçirilen evreleri iyi bilmek gerekir. Biz bunu yapmaya çalışıyoruz” dedi.
Yapılan çalışmalar sonucunda Çamlıhemşin ilçesi Fırtına Vadisi Dikkaya ve Çayırdüzü köylerinde Rize'nin ilk yerleşimlerine ait bazı bulgular elde ettiklerini ifade eden Esen, şunları söyledi:


“Ayrıca İkizdere ilçesine bağlı Demirkapı köyünde tarihi yapılara rastladık. Bu veriler, Rize'nin tarihini değiştirecektir. Elde edilen bulgular, Rize ve çevresinde bilinenden çok daha eski çağlarda insan yaşadığını belgelemektedir. Şimdi bir üniversite ile anlaşarak kazı çalışmaları başlatmayı planlıyoruz. Bu konuda ilgili girişimlerde bulunacağız.”
İkizdere ilçesinde tarihi kentle ilgili de bazı bulgular ortaya koyulduğunu kaydeden Esen, “Burada eski çağlardaki bir kente ait olduğu tahmin edilen taşlara rastlandı. Daha önce ilçede çok fazla olan kaya oyuklarının ne anlama geldiğini bilemiyorduk. Bu çalışma ile buralarda tarihi kentler olabileceği gündeme geldi” diye konuştu.


Vali Esen, Rize'de turizmi geliştirmek istediklerini vurgulayarak, “Topraklarımızın altında da üstünde de ne olduğunu bilmeliyiz. Bunun için araştırma yapmalıyız. Tarih ve kültür turizmini doğa turizmi ile birleştirdiğimizde, Rize çok şey kazanacaktır” dedi.
Rize Müze Müdürü Emine Yılmaz ise bu yılın haziran ile kasım ayları arasında bazı ilçelerde yüzey araştırmaları yaptıklarını belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Çamlıhemşin'in bazı köylerinde, yer yer insan eliyle genişletildikleri tespit edilen ve milattan önce 10 ile 8 bin yılları arasında yaşanan Mezolitik Orta Çağ'a ait mağaralar tespit edildi. Mağaraların çevresinde yapılan araştırmada başka bir bulguya rastlanmaması, bu yerin daha sonraki çağlarda terk edildiğini ve başka bir yere göç edildiğini göstermektedir.”


İkizdere ilçesinde yaptıkları çalışmalarda ise milattan önceki dönemlere ait bazı taş kalıntılarına rastlandığını ifade eden Yılmaz, devasa büyüklükteki blok taşlardan oluşan sade ve yosunlaşmış yazılar ile taş sütunların, geniş bir alana kurulmuş olan yerleşimin vaktiyle güçlü ve gösterişli bir kent görüntüsünde olduğuna işaret ettiğini kaydetti.
Yılmaz, yaptıkları araştırmalarda, Çamlıhemşin ilçesinin Topluca köyü Yedikardeşler Tepesi'nde geniş, düz bir alana yayılmış Trabzon Krallığı'na ait 13. yüzyıl yerleşkesi, 1. Andronikos dönemine ait gümüş sikke ile çok sayıda çanak çömlek parçasından oluşan arkeolojik veriler elde edildiğini kaydetti.

hurriyet

Editör: HABER MERKEZİ