Rize Dernekler Federasyonu'ndan (RİDEF) bir heyet, 'Gönül Dostluğu Programı' adı altında Siirt'e gezi düzenledi.

Siirt Müteahhitler Derneği Başkanı Hayrettin Çakıcı'nın daveti üzerine gerçekleştirilecek gezide federasyon üyesi 42 kişi, Diyarbakır, Şanlıurfa, Mardin, Batman ve Siirt olmak üzere 5 ili kapsayan tarihi ve kültürel mekanların ziyaret edildiği bir gezi organize ediidi.

Rize Dernekleri Federasyonu üyesi 42 kişilik bir heyet Siirt'e gitti. İş adamı Hayrettin Çakıcı'nın organizasyonuyla Batman'dan Siirt'e gelen heyet Vali Musa Çolak'ı ziyaret etti. Heyet daha sonra öğretmenevinde düzenlenen gecede Siirtliler ile bir araya geldi.

Siirt'e giden heyet öncelikle Siirt Valisi Musa çolak'ı makamında ziyaret ettikten sonra akşam yemeği için öğretmenler evine geçti. Öğretmenler evinde düzenlenen yemekten sonra karşılıklı yöresel türküler söylendi, halaylar çekildi, horon dinlendi. Siirtli ve Rizeliler gece geç saatlere kadar kolkola halay çekerek eğlendiler. Vali Çolak kabulde yaptığı konuşmada, 'Tabii, sivil toplum kuruluşlarımızın böyle bir projeye ön ayak olmasını çok önemli ve anlamlı buluyorum. Farklı bölgelerde yaşayan vatandaşlarımızın bir birini anlamaya çalışmaları ve ön yargılardan arınmaları hiç şüphesiz insanlarımız arasında kurulan gönül dostluğunu daha da güçlendirecektir. Bu çerçevede ülkemizde atılmakta olan adımlar Türkiye'nin huzuru, birlik ve beraberliği için çok önemli adımlardır. Hükümetimiz tarafından yürütülen Milli Birlik ve Beraberlik Projesi, Türkiye'yi daha da güçlendirecek, daha da kalkındıracaktır. Bin yıldır bu topraklarda barış içinde yaşayan bir milletiz. Farklılıklarımız birliğimizi tamamlayan zenginliklerimizdir. Türkü, Kürdü, Arabı, Çerkezi, Zazası, Alevisi, Sünnisi ve Lazı ile hepimiz bir ve beraberiz. Bu aziz vatanı hep birlikle ebediyete kadar yaşatacağız. İnanın çözülemeyecek hiçbir sorunumuz yoktur. Çok güçlü bir devlete sahibiz. Yeter ki huzurumuzu bozdurmayalım. Hacı Bektaş Veli'nin dediği gibi 'Bir olalım, iri olalım, diri olalım'. Kısacası kardeşliğimize sahip çıkalım. Kendisi de bir Siirtli olan ünlü şairlerimizden Hilmi Yavuz bir eserinde Siirt'i 'Beyaz Kent' olarak tanımlıyor. Zira cas evleri, sabatları ve çinili minaresiyle kendine özgü bir mimarisi olan Siirt'te her şey beyazla bütünleşmiş adeta. Siirt çağdaş ve yeniliklere açık insanların yaşadığı bir kültür ve medeniyet şehridir. Kendine has gelenek ve göreneklerini koruyabilmiş olan bu kentin insanları devletine son derece bağlı, birlik, beraberlik, hoşgörü ve kardeşlik içinde bir bütünlük oluşturmuş; kaderde, kıvançta, kaygıda, tasada ortak bir inanç birliğine sahip olmuşlardır. Bugüne kadar bütün tahriklere rağmen kardeşlik ruhundan asla ödün vermeyen Siirtliler, ebediyete kadar bu topraklarda barış ve huzur içerisinde yaşamaya kararlıdırlar' dedi.

Heyet onuruna iş adamı Hayrettin Çakıcı tarafından gece öğretmenevinde bir yemek verildi. Rizeli misafirlere Siirt'in yöresel yemeği olan perde pilav, kitel ve sarma verildi. RIDEF Başkanı Ahmet Yurtman burada yaptığı konuşmada daha önce Van, Diyarbakır'a gezi düzenlediklerini belirterek 'Çayımız Türkiye'nin her yerinde içiliyor yudumlanıyor. Diyoruz ki bu insanlar her fırsatta çayımızı içiyorlar, biz de bir kalkalım gidelim bunların da bir yemeğini yiyelim, bunları bir tanıyalım, tanışalım, konuşalım.

Bu vesile ile bu akşam Siirt'teyiz. Bundan önce Van'a gittik, büyük bir kabul gördük, doğunun en güzel misafirperverliklerini gördük. Sonra Diyarbakır'a gittik. Bu akşam Siirt'te gelirken yolumuz üzerinde Batman'a uğradık. Orda da çok güzel insanlarla kucaklaştık. Bu akşam Siirt'te başta Sayın Valimiz olmak üzere görüştüğümüz görüştüğümüz herkesle güzel anılarımız oldu. Yarın Mardin'e geçeceğiz, ordaki dostlarla da buluşacağız. Öbür gün Urfa'ya geçeceğiz, orda buradaki ortam gibi arkadaşlarla görüştükten sonra İstanbul'a döneceğiz. Döndükten sonra doğudaki bütün illerimize gitmek için çalışmalarımıza devam edeceğiz. Bizler giderken bu sıcaklığı da peşimize getiriyoruz. Bu çok samimi duygular hemen öyle kaybolup gitmiyor' dedi.

Heyette bulunan Güneysu Belediye Başkanı Ahmet Minder de yaptığı konuşmada, 'Ülkemiz büyük bir değişim ve dönüşüm geçirmektedir. Bunun mimarı da başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan'dır. Bu değişim ve dönüşüm Siirt'ten başladı. Dolayısıyla Siirtlilerin bunda önemli katkıları vardır. Bu değişim ve dönüşüm sayesinde birlik ve beraberliğimizi bozmaya yönelik olarak atılan nifak tohumları da kurumaya başladı' dedi.

Gecede her iki bölgenin halk oyunları oynandı ve müzikleri çalındı. Heyet Siirt'teki temaslar ile Aydınlar ve Baykan'daki tarihi kültürel mekanları gezmesinin ardından Siirt'ten ayrıldılar.

Gezide tulum eşliğinde oynanan oyunlar ve yöre halkının samimi yaklaşımları davetlileri mutlu etti. Ziyaret esnasında heyetin fotoğrafçılığını Resul Çelik yaptı. Resul Çelik’ın 2011 yılında yurtiçi fotoğraf amaçlı gezilerinde sponsorluğunu yapacak olan Tek Grup İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Tek’te ziyarete heyet ile birlikteydi.

Resul Çelik’in kareleriyle muhteşem Güneydoğu manzaraları…

 
FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN    

Editör: HABER MERKEZİ