Bankamızın bir tanesi ölümünün 69. yılında Atatürk için reklâm filmi çekti.

İzledik, beğendik, izlemeye devam ediyoruz.

Pek tabiî ki üzerinde konuşmaya da…

***

Filmin kurgusu güzel. Başarıyı tarif ediyor; mutluluğun felsefesini sezdiriyor; amaca ulaşmanın lezzetini tattırıyor; büyüklüğün verdiği asaleti yüreğimize, apoleti ise omuzlarımıza çakıyor. Kısaca, mesajlar fevkalade.

Mekân, güzel tasarlanmış: Gül bahçesi.

Makyaj yerinde: Adeta Atatürk karşımızda. (Burun biraz olmamış ama idare eder.)

Kısaca, ulusça ulu önderimizi evlerimize görsel olarak konuk etmenin hazzına vardık, diyebiliriz.

Ve penceremizdeki Atatürk için, aklımızdan: “yaşasaydı şöyle yapardı, böyle olmazdı…” gibisinden düşünceler döküldü yine her zamanki gibi balkonumuza, bundan eminim.

***

Fakat bir söz var:

“Herkes aynı düşünüyorsa bir konuda, aslında  hiçbir şey düşünülmüyordur o konuda.”

Bu cihetten reklâm üzerine düşündüm, yetinmedim ve üşenmedim, reklâma dair söylenenleri çalakalem araştırdım.

Düşündüklerim ve araştırdıklarım:

Nasıl oldu da şimdiye kadar Atatürk bir reklâm filminde canlandırılmadı? Bu ilk mi? Niye?

Acaba her önüne gelen kurum, kuruluş, şirket, Atatürk’ü kendi reklâmları için canlandırabilecek mi? Bunun usulü, izni ve sairesi var mı?

İçeriğe baktığımızda ise; göbek hiç olmamış, elbise oturmamış. Otururken dizlerinde Atatürk’ün asaleti yok. (Atatürk’ün elinde sigara, koltuğa oturduğu resmini düşünün) Çocuğa karşı konuşurken işaret parmağını kullanması da Atatürk’ün otoritesinden hiç iz taşımıyor. (Lütfen izlerken dikkat edin.)

Daha da ilginç olanı daha sıcak ve sevecen olan “çocuğum” kelimesi yerine “çocuk” diye hitap ettirilmesi de zannımca çok uygun düşmemiş.

Haluk Bilginer’in yakın geçmişte bir akaryakıt firmasının reklâmıyla beynimize kazınan mıymıntılı ses tarzı ise reklâmın en zayıf olan kısmı. (Hatırlayın, hafızanızdaki Atatürk’ün seslerini: Dolu ve içten.)

Bir farklı düşünce de çocuğun Atatürk’e: “Senin eline diken batar mı, elin kanar mı?” şeklindeki soruları da Atatürk’ün akla ve bilime dayanan anlayışına ters olsa gerek.

Velhâsıl, ülkemizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ü saygıyla anıyoruz.

Editör: HABER MERKEZİ