Başarılı sanatçı Herem; “Çeşitli konserler etkinliklerde sahne alıyorum.  Yöremizin müziğini sevdirmek için çalışmalarımız çeşitlenerek devam ediyor.  Son çıkan albümüm 3. albüm çalışmam. Ulusal platformlarda, TV kanallarında kliplerim yayınlanıyor.  Albüm tanıtım gecemiz oldu. Bize bu gecede desteğini esirgemeyen Karaali Çay ve Çayelili hemşerim YZM İnşaat’ın sahibi Çetin Oktay Sözer'in katkılarından ötürü teşekkür ediyorum. Geceye sadece Rizeli dostlarımız değil Türkiye’nin dört bir yanından katılım oldu. Bu beni çok mutlu etti ve İşimizi doğru yaptığımızı bir kez daha anladım.  Albümümde piyasada yer edindiği kanısındayım. Otantik bir albüm yaptık. Tarzımızı değiştirdik çünkü insanların buna ihtiyacı vardı, bu albümde bizde beklentilere cevap vermeye çalıştık” dedi.



Titiz bir çalışma sonucunda piyasaya çıkan Boş Beşik isimli  albümde Karadeniz’in enstrümanları tulum, kemençenin yanında bağlama, akordeon gibi  enstrümanlardan yararlandığını söyleyen Herem dinleyicilerime layık bir albüm hazırladığımızı düşündüğünü belirtti. Herem memleketini ne sıklıkta ziyaret ediyorsun sorumuza şu yanıtı verdi; “Çok yoğun ve koşuşturma içerisinde olduğumdan memleketime  fazla gelemiyorum. Ziyaret olsun, ticaret olsun vakit buldukça 1 gün kalacağım yerde 2 gün 3 gün kalmaya çalışıyorum. Bu sıra da babamın mezarını ziyarete gidiyorum.  Annemin elini öpüyorum. Gönül ister devamlı bir şekilde burada kalalım. Fakat biliriniz sizde İstanbul gibi metropol şehirde yaşamak ve müzik çalışmalarını takip edip sürdürmek zorundayım. Zaman buldukça güzel ilimiz Rize ve doğduğum büyüdüğüm şehir olan Çayeli’yi ziyaret etmeye çalışıyorum. Annem şuan Rize Çayeli Sırt köyünde yaşıyor. Ablalarım burada. Onları görmeye geldiğimde  esnaflarla selamlaşmak  ve onlarla muhabbet etmek, dertleşmek ayrı bir mutluluk veriyor bana.


İstanbul da Karadenizli  sanatçılarla dayanışma içinde olduklarını belirten Herem; “Benim kimseyle bir çekişme gibi bir durumum yok ama işin aslı şudur ki hangi işi yaparsan yap çekişme olacak ki başarı olsun. Bir düşünelim her şeye doymuşuz, amacı olmayan bir sanatçı ne beste yapabilir nede yorumlayabilir. Bütün sanatçı dostlarımı seviyorum. Bunun içerisinde iyi ya da kötü olan vardır. Kendi kültürüne hizmet eden ve sanatını doğru şekilde yansıtan tüm sanatçı dostlarıma saygı duyuyorum. Gönül isterki memleketimizde yapılan organizasyonlara daha fazla çağrılalım. Rize’ye uzun zamandır gelmiyordum. Yöre insanımız bu konularda kendi insanını görmek ister fakat yöneticilerimizin eskiliğinden kaynaklanan bir sorun var. Tabi ki Türkiye ye mal olmuş çok sanatçılarımız var onları da dinleyecekler ama kendi yöresine ait insanları ve bu yörenin kültürüne hizmet eden sanatçıları da görmezden gelmesinler. Bu yöre halkı kemençe tulumla büyüdü. Halk kültürümüzü ayakta tutabilmek için biz sanatçıların yeni eserler üretebilmesi için bizi destekleyen dinleyicilere ihtiyacımız var. Halk üzerinde bir anket yapılmış olsa belki de bizi veya benim gibi birçok Karadeniz sanatçısını isteyecekler maalesef bazı organizatörler mi, diyelim onların bazı oyunları mı kendi istedikleri sanatçıları getiriyorlar. Bende isterim kendi memleketime konsere gelmeyi ama sadece istemekle olmuyor.



Karadeniz yöresinde yaz aylarında yapılan etkinliklere de deyinen başarılı sanatçı; Etkinliklerin en büyük amacı insanların birlik ve beraberliklerini sürdürmek, kaynamasını sağlamaktır. Orada insanlar uzun zaman önce görmediği arkadaşını, eşini, dostunu o festivallerde görme fırsatı buluyorlar. Bunlar çok büyük bir etken bence kaynaşma noktasında. Yöresinde yaşayan insanlar zannederler ki gurbette olanlar aynı bizim gibi her istediği ile görüşüp konuyor rahat rahat dertleşebiliyor ama öyle olmuyor maalesef. Örnek verecek olursak yan yana olan Üsküdar ile Kadıköy de yaşayan iki arkadaş veya iki samimi dost biri birini göremiyorlar. Bu festivallerde onların buluşma noktası oluyor. Festivallerin en güzel yanlarında bir tanesi de gençlerin kültürlerini yakından tanıması olanağıdır. Bayram, şölen gibidir. Eski kadar da olmasa da tadında devam ettiğini düşünüyorum.
Yöre kültürünü dışarıda katıldığı bütün ortamlarda tanıtmak Karadeniz’in turizm açısında görülmesi gerektiğini sürekli anlattığını söyleyen Herem “Ben sadece işim şarkı söylemek değil. TV programlarına çıktığım zaman şarkımı söyleyeyim, gideyim değil benim işim. İzleyenlere  ne verebilirim? Ben nereliyim Karadenizliyim, nereliyim Rizeliyim, Nasıl anlatabilirim kültürümü bunu yanlış aksettirmek istemem. O yüzden ince eleyip sık dokuyarak konuşma yapıyorum. Aksi takdirde yanlış bir şey söylediğin zaman Karadeniz yanlış anlaşılıyor. Birçok derneğin etkinliğine katlıyorum. Hayat sadece şarkı söylemek değil. Orada memleketine çok gelmeyen kitleyi memleket aşkı aşılamak veya atalarının yaşadığı topraklara gelip burada onların soluduğu havayı, içtiği suyu, kaldığı evi görsünler ki iyice memleketin anlamını özümseyebilsinler. Herkese de diyorum ki; yılda bir seferde olsa da memleketinize gidin. Bu topraklar gezilesi görülesi yerlerle doldu diyerek sözlerini tamamladı.

AYTEKİN KALENDER-RİZEDEYİZ.COM

Editör: HABER MERKEZİ