Fatih Sultan KAR

Sevdamız Rize’dir. Bu alanda yapılan yanlışları dile getirmekte güzele ulaşmak içindir. Ridef Genel Sekreteri Sayın Recep Albayrak’ın birkaç gün önce araması ile bu yıl İstanbul’da Rize Etkinlikleri yapılacağından haberdar oldum.  Karaköy’den heyecanla vapura biniyorum. Kadiköy Meydanı’nda başlayan Rize etkinliklerine ulaşıyorum. Meydana gelir gelmez ilk stand dikkatimi çekiyor. İsparta Gül Ürünleri, ikinci standa ulaşıyorum Uşak Kilimleri ve böylece devam ediyor. Balon patlatma standı, ne alırsan bir milyon standı ve. İsparta’nın gül ürünleri burada sergilenirken Rize Çay kolonyası ve çay ürünlerini arıyor ister istemez insanın gözleri.

Bizim balıkçılarımız yok mu?

Deniz sahilindeki standlar ticaretle ilgili kurumlara ve kişiler verilmiş. Bu pek tabidir. Bu tarz işlerin yürümesi Ridef’in faaliyetlerini yürütmesi için elbette gelir elde edilmeli. Yalnız bu standa satılan ürünler Rize’yi yansıtmalı idi. Bu sağlanamadı diyelim. Tüm dünyaya nam salmış Nazo, Eraysan, Karali Çay, gibi Rizeli firmalar varken ilimiz dışındaki firmalara verilmiş bu standlar. Hatta stantların kiralama işi Samsunlu bir firmaya verilmiş.  Düşünün karnınız açıktı, bu alanda hazırlanan balıklardan yiyeceksiniz, tüm dünyaya Rizeli balıkçılar denizciler nam salmışken balığı Güneydoğulu insanımızın elinden yiyorsunuz.

Arif Ekşi’yi arar olmak

Bu yapılan 4. Etkinlik ilk 3 etkinliği çok iyi hatırlıyorum. Zaman zaman farklı düşüncelerle ters düştüğümüz Arif Ekşi hazırlamıştı o zamanlar standları. Onun en son yaptığı etkinlikte standlar etkinlikten iki gece önce hazırlanmaya başlanmıştı. Son etkinlikte açılış yapılmış ama birçok derneğin standı daha hazırlanmamış.

İstanbul’da Rize etkinliği ve Çaydef yok. Düşünmek lazım

Dernek stanlarına bakıyoruz. İstanbul’da dernekçiliği en güzel yürüten Çaydef bu alanda yok, Hemşin yok, Pazar yok, Ümraniye Rizeliler Derneği, Fatih Rizeliler Derneği yok,  İstanbul’da yılın 12 ayı neredeyse her gününe bir faaliyet sığdıran Çayeli Dernekler Federasyonuna bağlı hiçbir dernek yok. Ve en önemlisi İl Kültür Müdürlüğü ve Rize Merkezden hiç bir dernek kurum yok. Bunları bir yana bırak açılışta Eski Rize Valisi Kasım Esen, Rideva Başkanı Hasan Ekşi, İkizdere Derneği Başkanı Kadem Ekşi dışında bürokrasi ve yönetim dışında katılım ilgi yok.

Biz yaptık oldu. Yada az olsun bizim olsun

Bütün alanı geziyorum. İlimizi ilçelerimizi kültürümüzü anlatan bir dergi bir tanıtıcı buroşur, bir yayın yok. 15 gün sürecek etkinliğin programı basına ve kamuoyuna sunulmamış. Kısacası bu gün İstanbul’da Rizeliler Dernek, Vakıf bazında büyük bir yetersizlik yaşıyor. Rize derneklerinin zirvesinde görev yapan isimler “ne yapalım memur maişi ile bu kadar yapabiliyoruz mantığındalar. Rize adına bir misyon aldıysanız. Sponsor ve yeterlilik boyutunuz olmalı. Ankara’da düzenlenen Trabzon Günleri, İstanbul’da Feshane’de düzenlenen Günlerini hatırlayın. Bu etkinlikler buram buram Trabzon, Giresun kokuyor. Biz neden bunu başaramıyoruz. Neden bizim etkinliklerimizde sanatta spor’da ve her konumda bir noktaya gelmiş isimlerden öte hep aynı simalar yer alır.

Neler oluyor

Gazeteci arkadaşım Dursun Ali Yılmaz ile etkinliği konuşuyoruz. Şöyle söylüyor: Rize Haftasında İlk gününü Fındıklı Ihlamurlu ve Çevre Köyleri Kurtardı. İstanbul gibi Metropol Kentte 200’e yakın irili ufaklı Rize İlçe ve Köy Derneklerinin olmasına rağmen, bu derneklerin çeşitli nedenler ile bu organizasyona katılmayarak tepki vermeleri Federasyon çatısı altında yapılan çalışmaların gerçekte Rize İnsanın Kültürünü, Yaşayışını, gelenek ve göreneklerini yansıtmadığı için mi? Yoksa katılmayan bu Derneklerin yönetimlerindeki bize iş çıkmasın düşüncesinden mi kaynaklandığı, yoksa mevcut Rize Dernekler Federasyonunun organizasyondaki eksikliklerinden mi bilinmez ama bilinen bir gerçek varsa oda Kadıköy İskele Meydanında yapılan İsmi itibari ile Rize tanıtım günlerinin açılışındaki görünen manzara her Rizelinin içinin burkulmasına neden olduğu aşikar Rize haftasından çok alışveriş merkezine dönüştürülen stantlarda Rize Örf adet, geleneklerinin yanı sıra, Rize yemeklerinin, tatlılarının ve yöre kültürü ürünlerin yerine Isparta gül suyu ürünleri ve Isparta halı kilimlerin satışı yapılması haftanın ilk gününün de İstanbul’daki Rizelilerin eleştirilerine neden oldu.

Rize’yi küçültmeyin

Rize İstanbul’da dev bir potansiyele sahiptir. Yalnız son yıllarda dernek ve vakıf alanında en kötü dönemini yaşıyorsa birileri oturup düşünmeli. Üst düzeyde onca başarısızlıklar varken, her gün İstanbul’da bir Rize Derneği kuruluyor. Üsküdar Rizeliler, Esenler Rizeliler gibi. Etkinliklerimiz çok amatörler ve hep aynı yüzler, karınca kadar yol alamamalar.  Yetki almak misyon yüklenmek, nebal işidir. Rize devdir. Rize’yi küçültmeyin.

 

Editör: HABER MERKEZİ