İçeriğinde; Çayeli’nde Yaşanan Tarihi Olaylar, Yemen’de Mapavri Taburu, Seferberlik Şehitleri, 1. Dünya Savaşı’na Katılan Mapavri Şehitleri, İstiklâl Savaşı’na Katılan Mapavri Şehitleri, Çanakkale Cephesi’ne Katılan Mapavri Şehitleri, İstiklâl Madalyası Alan Kahramanlardan Bazıları, Rus İşgalini Yaşayanların Anlattıkları, Çayeli’nin Asker Ve Polis Şehitleri, 15 Temmuz 2016 Darbeye Karşı Duran İstiklâl Şehidi, Şehit Yakınlarından Anılar Ve Hatıralar, İstiklâl Madalyaları Ve Vesikalar, Seferberlikte Bir Borç Senedi, İstiklâl Savaşı-Kore Harbi-Kıbrıs Barış Harekâtı Gazileri, Tarihi Belgeler yer almaktadır.

 Araştırmacı Yazar Adem İmdat Kesici kitapla ilgili şunları söyledi: Bu kitabın yayına hazırlanması için yaptığım 10 yıllık araştırmalarda; Mapavri’den Çayeli’ne gelinceye kadar 1900 yılından 2016 yılına kadar geçen zaman içerisinde; Yemen’e gönderilen Mapavri Taburun’da bulunan 837 kişinin muharebeye katıldığını ve 440 kişinin orada şehit olduğunu tespit ettim. Seferberlik yıllarında ise 1677 kişi şehit olmuştur. 1. Dünya Savaşı, İstiklal Savaşı, Çanakkale Cephesi ve Görev Şehitleri olarak 35 kişi Genelkurmay Başkanlığı ve Milli Savunma Bakanlığı tarafından şehit olarak kayıt altına alınmıştır. İstiklal Madalyası alan kahramanlardan sadece 15 kişinin bilgi, belge, madalya ve vesikalarına ulaşmış bulunmaktayım. Çayeli’nin günümüz asker şehitleri 19 kişi, polis şehitleri 4 kişidir.  15 Temmuz 2016 darbe kalkışmasında darbecilere karşı mukaddesat uğrunda 1 kişi şehit olmuştur.

 

Bu kişiler için resmi kayıtlarda; Şehit, Şehiden, Gaib, Gaiplik, Kayıp, Sarıkamış Gaibi, Erzurum Gaibi, Birinci Cihan Harbi Şehidi, İstiklal Şehidi, Çanakkale Şehidi, Seferberlik Şehidi, Görev Şehidi, Yemen Şehidi, Yemen Gaibi, Yemen Harbinde Şehit, Muharebe Dışı Diğer Şehit, Şehiden Ölü, Sakarya’da Şehit, Anafartalar, Harp Gaibi, Rus Harbi Gaibi, Balkan Harbi, Arap Muharebesi, Şark Cephesi, Şehit Polis, Şehit Asker,  Şehitlik (Darbe Girişimi, Cinayet) ifadeleri kullanılmıştır. Bütün şehitlerimizi saygıyla ve minnetle anıyorum. Ruhları şad, mekânları Cennet olsun. Bütün gazilerimize sağlık ve huzur diliyorum.

 

Bugün elinize aldığınız bu kitapta; Tarihi Olaylar kapsamında Çayeli’nin Seferberlik Şehitlerinin ve İstiklâl Kahramanlarının katıldıkları savaşları, kimlik bilgilerini, İstiklâl Madalyası Sertifikalarını, Milli Mücadele Kahramanlarını, bazı kahramanların fotoğraflarını, Seferberlikte Mapavri’nin durumunu, Kıtlık Senelerini, Şehitlerin hatıralarını, Şehit yakınlarının anılarını, dönemin bilgi, belge ve vesikalarını bulacaksınız.

Bu manevi emanetleri geçmişten geleceğe taşıma adına yayına hazırlamış olduğum bu eseri, Aziz Çayeli Halkına takdim ediyorum. Geçmişten, tarihten ibret ve ders almaları için geleceğimizin teminatı olan gençlerimize de okumalarını tavsiye ediyorum. Bu vesile ile en kalbi sevgi ve saygılarımı sunuyorum.”

 

Kesici ayrıca yoğun talep üzerine Arefe Günü Çayeli Gaye Gıda A.Ş’de İMZA GÜNÜ yapacağını söyledi.

Kitap İstemek İçin İrtibat Telefon: 0534 335 83 52 

Kesici 

 Kesici

Kesici

 

 

 

 

 

Editör: HABER MERKEZİ