Rize’nin güzelliklerini ortaya koymak, geçmişini yarınlara taşımak ve bir Rize Arşivi oluşturmak amacıyla çalışmalarını sürdüren Fatih Sultan Kar’ın “ Evvel Zaman İçinde Rize” isimli kitabı her kesimden insanların büyük beğenisini kazandı ve ikinci baskısını yaptı.

Kar, kitabın ikinci cildi için kolları sıvadı

Evvel Zaman İçinde Rize” , Osmanlı İmparatorluğu’nun son dönemi ile Cumhuriyet’in ilk yıllarına ışık tutuyor. Kar, birinci baskıda yer veremediği

ve kitap çıktıktan sonra elde ettiği görsellerle kitabımın ikinci cildi için kolları sıvadı. Bu kitabım 15 yılı aşkın bir mücadelenin ürünü, hazımsızlıklar,  başka işin mi yok? Çocukların çiklet kağıdı biriktirdiği gibi fotoğraf biriktiriyorsun gibi söylevlerle karşılaştım diyen Kar, elinde Rize ile ilgili görsel belge olan herkesten destek bekliyor ve ekliyor : 15 yılda biriktirdiklerimin iki katı materyali kitap çıktıktan sonra üç ay içinde biriktirdim. Bu durum ve kitaba ilgi beni 2. cildi yapmaya teşvik etti. İkinci baskı için yayın evi önceliği ilk baskıyı yapan Rize Vitrini’ne aittir. Aramızda yazılı bir anlaşma olmasa da verilen söz bizim için yeterlidir.

Sandıkta saklanan fotoğraflar gün ışığına çıktı

Yirminci yüzyıl başlarında küçük bir kaza merkezi olan şehrin sahil şeridinde teraslar şeklinde yükselmiş kent dokusu ile mimari, tabiat ve denizin eşsiz birlikteliği görüntüleniyor. Tarihi binalar, camiler, ahşap evler, mezar taşları, taş köprülerle yörenin günlük hayatında kullanılan eşyalar, giyim kuşam, kaybolmaya yüz tutan meslekler, terk edilen aletler bu albümle gözler önüne seriliyor.

Artık Rize’nin de bir arşivi var

Prestij kitaplar kategorisinde yayınlanan, 448 sayfadan ve çıkmamış fotoğraftan oluşan  “ Evvel Zaman İçinde Rize”  isimli kitabın yazarı Fatih Sultan Kar, İstanbul’daki iz sürmelerim sonucu şehrin hiç bilmediğim bölgelerine kadar uzandım. Ne basit ve derinlikten uzak yakıştırmalarla karşılaşmam ne de kısır çekişmeler beni yolumdan alıkoymadı. Sahip olduğum birikimin gün ışığına çıkması gerektiğine inanarak kitap aşamasına geçtim. Ve kitabım hak ettiği ilgiyi gördü. Bu çalışmada bana destek veren, her şeyden önce beni anlayan insanlara sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum.

30x30cm. ebadında, 'coffee-table book' tarzında Rize Vitrini Ajans tarafından yayımlanan “ Evvel Zaman İçinde Rize”  isimli kitabı temin etmek isteyenler 0.535.335.98.45 ve 0.536.320.41.11 numaralı telefonlarla irtibata geçebilirler. Yine ikinci ciltte yer alması gerektiğine inandıkları belge bilgi ve eleştirilerini iletebilirler

 

 

Editör: HABER MERKEZİ