Rize İsmail Kahraman Kültür Merkezi'nde öğretmenlere yönelik 'Etkili Konuşma ve Ders Anlatım Teknikleri' konulu bir eğitim semineri düzenlendi. Seminerde konuşan İstanbul Valiliği Dışilişkiler Danışmanı Mesut Şenol, 1983-1986 yılları arasında Rize'nin Kalkandere ilçesinde Kaymakamlık yaptığını belirterek bir öğretmen çocuğu olduğu için kendisini şanslı hissettiğini söyledi. Güzel bir konuşma için ısınmanın şart olduğunu belirten Şenol, 'Bu tip eğitimler profesyonel anlamda 3-4 ay sürer. TRT spikerleri 3ay eğitimden geçirilir. Ben ise size 2 saat içerisinde neyin ne olduğunu hissettirmeye çalışacağım. Doğru ve güzel kullanıldığı taktirde bizim dilimiz gelişmiş diller arasında en önde gelenlerindendir. Çok az gırtlak sesimiz var. 'İ ve E' gibi gırtlağa dayalı seslerimiz az. Bunların dışındaki seslerimiz çok zengindir. Müzik kalitesi çok yüksek bir dile sahibiz. Ama bunu etkili bir şekilde kullanmanın yolunu biliyor muyuz?, dilimizi seviyor muyuz ? o bir soru işaretidir' dedi.

 

'Sizler öğretmen olduğunuz için bir tiyatro sanatçısı gibi bir müzisyen gibi sesinizi güzel kullanmalı, sesinizi korumalı ve geliştirmelisiniz' diyen Şenol, bu yüzden seslerine dikkat etmeleri gerektiğini söyledi.

'Bir makine bir anda yüksek devirde çalışamaz. Önce ısınması gerekir' diyen Şenol, insan bedeninin de böyle olduğunu belirterek sözlerini şöyle tamamladı: 'Vücudumuzu genel olarak ısıtmamız gerekir. Vücudumuzu genel olarak ısıtamıyorsak konuşma organlarımızı ısıtmalıyız. Ensemizin, yüzümüzün ve gırtlağımızın konuşmaya hazır olması gerekir. Sinir bozukluğu ve burukluk gibi ruh halleri konuşma organlarımızı olumsuz etkiler. Öğretmen olarak bu şekilde bir sınıfa girip bu organları zorladığınızda organlar
tahriş olur.'

Haber:Ahmet Topçu

Editör: HABER MERKEZİ