Dilek ASLAN

Merkez Okulların Görsel Sanatlar Tasarım Teknoloji Sergisi Rize İsmail kahraman kültür merkezinde yapıldığı sergiye, Rize Valisi Kasım Esen, İl Milli Eğitim Müdürü Rasim Çelik, çeşitli okullardaki müdürler ve öğrenciler katıldı.

Açılışta sergilenen ürünleri ziyaret eden Vali Kasım Esen, yaptığı açıklamada, öğrencilerin hayal gücü ve bu hayallerinde tasarladıklarını somut açıdan sunmalarının çok önemli olduğunu söyleyerek, “ insan varlığının temel gayesi düşünebilmek ve düşündüğünü de hayata geçirebilmektir. Diğer varlıklardan insanı ayıran en önemli şey düşünmesi ve düşündüğünü uygulama kabiliyetidir. Eğitiminde belki temel amacı budur. Sizler bir hayvan gibi bir sürü halinde hazır olan bir şeylerle yetiniyor iseniz asıl misyonunuzu kaybetmişsiniz demektir. Eğitimin amacı insanları günden güne olumlu anlamda geliştirmektir. Son iki-üç yıldır uyguladığımız, “öncü okul projemiz” ile her okulumuzun bir konuda öncü olması, sürekli bu projelerle meşgul olması, öğrencilerin gereksiz çok okumaktan çok okuduğunu hazmedebilen, uygulayabilen, dünyayı algılayabilen insanlar olmasını biz istiyoruz. Cumhuriyetin temel amacı budur. Atatürk’ünde yetiştirmek istediği “on yılda on beş milyon genç yarattık, her yaştan” dediği altın nesilde böyle bir nesildir.  Dedi.

İnsanoğluna bakıldığı zaman kendi etrafında olduğunu söyleyen Vali Esen, “kendi etrafında dönerken aynı zamanda güneş sisteminin etrafında dönüyor. Güneş sistemi de kendi etrafında dönerken Samanyolu galaksisi etrafında dönüyor. Samanyolu galaksisi kendi etrafında dönerken de büyük galaksinin etrafında dönüyor. Yani kainat sonsuz bir dönüşüm içerisinde. İnsanoğlunun bu dünyada sonsuz ve sorunsuz bir dönüşüm içerisinde bu evrendeki ahenge uygun bir şekilde yaşamasını istiyoruz. Gençlerimiz bunu başarabiliyorlar. Örnek olarak biz dünyayı kirletiyoruz ama burada, atıklardan, kağıtlardan yapılan projeler var. Plastiklerin çöpe atılma yerine evlerde değerlendirilmesi şeklinde projeler var. Burada görüyorsunuz alçalan ve yükselen lavaboyu gençlerimiz yapmışlar. Bu bir ihtiyaç. Ama bizim müteahhitlerimiz bunu imal etmiyor, ama görüyorsunuz çocuklarımız hayatın gerçek dinamikleriyle baş başa yapıyorlar. Ben öncelikli olarak tüm bu öğrencilerimizi, öğretmenlerini ve milli eğitim teşkilatını ve il Milli Eğitim müdürünün şahsında tebrik ediyorum. ” dedi.

Editör: HABER MERKEZİ