Adana'da düzenlenen 17. Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali'nde 'En İyi Film' ödülünü Yönetmen Semih Kaplanoğlu'nun 'Bal' filmi kazandı! Rize Çamlıhemşinli Bora Altaş ise yarışmada Bal filmindeki rolü ile Jüri Özel ödülü'nü kazandı.

'Bal' aynı zamanda festivalde 'SİYAD En İyi Film' Ödülü ve oyunculuk ödüllerini de kazandı. 'Bal' daha önceden Almanya'da düzenlenen 'Altın Ayı Ödülü'nü de kazanmıştı.

Adana Büyükşehir Belediyesi tarafından, 'Altın Koza Adana'dan Dünyaya Gülümsüyor' sloganıyla bu yıl 17.'si organize edilen Altın Koza Uluslararası Film Festivali'nde ödüller sahibini buldu.

Oktay Kaynarca ve Öykü Serter'in sunuculuğunu yaptığı 'Büyük Ödül Töreni', Merkez Park Amfi Tiyatro'da gerçekleştirildi. 'Kırmızı Halı Yürüyüşü' ile başlayan etkinlikler kapsamında 'Uzun Metrajlı Ulusal Film Yarışması' ile 'Öğrenci Filmleri Yarışması'nda dereceye giren isimlere ödülleri dağıtıldı. Buna göre Uzun Metrajlı Ulusal Film Yarışması'nda En İyi Film Ödülü'nü yönetmenliğini Semih Kaplanoğlu'nun yaptığı 'Bal' aldı. Film Sinema Yazarları Derneği (SİYAD) En İyi Film Ödülü'nü de almaya hak kazandı.

Jüri Yılmaz Güney Özel Ödülü'nü Nesli Çölgeçen'in yönettiği 'Denizden Gelen' aldı. Adana İzleyicisi (Halk) Jürisi Özel Ödülü, Levent Semerci'nin yönettiği 'Nefes: Vatan Sağolsun' isimli filme gitti. En İyi Yönetmen Ödülü, Kavşak filmiyle 'Selim Demirdelen' ve 'Nefes: Vatan Sağolsun' filmiyle Levent Semerci arasında paylaştırılırken; jüri ayrıca, Bal filminin küçük oyuncusu Bora Altaş'a da 'Jüri Özel Ödülü' verdi.

'17. Altın Koza Uluslararası Film Festivali'nde ödüle layık görülenlerin isimleri ve aldıkları ödüllerin kategorileri şöyle gerçekleşti:

'En İyi Film Ödülü: Bal / Yönetmen: Semih Kaplanoğlu

Yılmaz Güney Özel Ödülü: Denizden Gelen / Yönetmen: Nesli Çölgeçen

Jüri Özel Ödülü: 'Bal' filmindeki rolü ile Bora Altaş

Adana İzleyici (Halk) Jürisi Ödülü: Nefes / Yönetmen: Levent Semerci

En İyi Yönetmen Ödülü: Selim Demirdelen / Kavşak ve Levent Semerci / Nefes

En İyi Görüntü Yönetmeni Ödülü: Emre Erkmen / Kıskanmak

En İyi Senaryo Ödülü: Onur Ünlü / Beş Şehir

En İyi Müzik Ödülü: Selim Demirdelen / Kavşak

En İyi Kadın Oyuncu Ödülü: Nergis Öztürk / Kıskanmak & Sezin Akbaşoğulları / Kavşak

En İyi Erkek Oyuncu Ödülü: Tansu Biçer / Beş Şehir

En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu Ödülü: Beste Bereket / Beş Şehir

En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Ödülü: Bülent Emin Yarar / Beş Şehir

Umut Veren Kadın Oyuncu Ödülü: Suzan Genç / Büyük Oyun

Umut Veren Erkek Oyuncu Ödülü: Umut Kurt / Kavşak

En İyi Sanat Yönetmeni Ödülü: Soner Caner / Nefes & Nilüfer Çamur Giritlioğlu / Kıskanmak

En İyi Kurgu Ödülü: Çiçek Kahraman, Natalin Solakoğlu / Ses

SİYAD En İyi Film Ödülü: Bal / Semih Kaplanoğlu'

KÜLTÜR MERKEZİNE 'YILMAZ GÜNEY' İSMİ VERİLECEK

'En İyi Film Ödülü'nü, Adana Vali Vekili Fikret Deniz ve Büyükşehir Belediye Başkanvekili Zihni Aldırmaz birlikte açıkladı. Aldırmaz, ödülünü Semih Kaplanoğlu'na teslim etmeden önce yaptığı konuşmada, Yılmaz Güney ile ilgili kendilerine yöneltilen eleştirileri dikkate aldıklarını, konuyla ilgili Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca kente yapılması planlanan iki kültür merkezinden birine Yılmaz Güney'in adını vereceklerini dile getirdi. Aldırmaz, 'Yılmaz Güney, Altın Koza'nın temel taşıdır. Bu ihmalle ilgili gerekeni yapacağım. Bundan hiç kimsenin şüphesi olmasın. Türk sinemasının önemli organizasyonlarından biri olan 'Altın Koza Uluslararası Film Festivali'ne katkı koyan herkese sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum' dedi.

Aldırmaz, konuşmasının ardından Vali Vekili Deniz ile birlikte ödülü Kaplanoğlu'na takdim etti. Duygu dolu anlar yaşayan Kaplanoğlu, gözyaşlarına hakim olamadı. Kaplanoğlu, ödülü Yılmaz Güney ve Ömer Lütfi Akat'a atfettiğini söyledi.

Juri Başkanı Işıl Özgentürk ise, 'Altın Koza Uluslararası Film Festivali'nde çocuk oyuncu ödülü olmadığının altını çizerek, bu eksikliğin giderilmesi adına juri olarak ortak bir karar aldıklarını ve 'Bal' adlı filmde rol alan Bora Altaş'ın ödüle layık görüldüğünü açıkladı. Törene katılayan Altaş'ın ödülünü de Yönetmen Kaplanoğlu aldı.

Özgentürk, 'Yılmaz Güney Juri Özel Ödülü'nü de 'Denizden Gelen' adlı filmin yönetmeni Nesli Çölgeçen'in layık görüldüğünü de sözlerine ekledi. Festival kapsamında 'En İyi Kadın Oyuncu Ödülü'nü Nergis Öztürk ile Sezin Akbaşoğulları paylaşırken, 'En İyi Erkek Oyuncu Ödülü'nü de Tansu Biçer aldı. 'SİYAD En İy Film Ödülü'nü de 'Altın Koza Uluslararası Film Festivali Yaşam Boyu Onur Ödülü'nü bu yıl alan Atilla Dorsay takdim etti. Dorsay, söz konusu ödülü de Semih Kaplanoğlu'na takdim etti. 'Halk Jurisi Ödülü'nü, 'Nefes' adlı filmin yönetmeni Levent Semerci alırken, Semerci ödülünü de Kültür ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları Genel Müdür Yardımcısı Hüseyin Ülger'in elinden aldı.

'Festival Onur Konuğu' olarak etkinliğe katılan Yunanistanlı Film Yönetmeni Theo Angelopoulos, kendisine verilen 'Onur Ödülü'nü almadan önce yaptığı konuşmasında, 'Ben bu ödülü kabul etmiyorum. Çünkü bu bir kariyer ödülüdür. Benim kariyerimse henüz bitmedi' diyerek espiri yaptı. Angelopoulos, konuşmasında aynı zamanda da bir 'aşk' hikayesi de anlatarak, 'Sonuna kadar sinema' mesajı verdi ve ardından ekledi:

'Bu ödülü, genç kuşak Türk sinemacılarına atfediyor ve onlardan daha başarılı eserler beklediğimi dile getirmek istiyorum.'

Gecede ünlü sanatçı Zuhal Olcay sahne alarak, bir dönemin sevilen parçalarının yanı sıra, eski ve yeni albümlerinden de seçkiler sundu.

Festival kapsamında ''En İyi Film Ödülü''ne 250 bin TL'lik para ödülü verileceği kaydedildi.

Festivalin kapanışı nedeniyle de Seyhan Nehri üzerindeki tarihi Taş Köprü üzerinde ışık ve havai fişek gösterisi gerçekleştirildi. Gösteriyi binlerce kişi izledi.

 

Editör: HABER MERKEZİ