Rize ve Rize spor tarihi üzerine yaptığı arşiv-araştırma çalışmalarıyla tanınan Fatih Sultan Kar, on beş yıllık çalışmanın ürünü olan 450 sayfalık ‘Rize Spor Tarihi’ kitabını tamamladı. Kitap, önümüzdeki günlerde Rize Vitrini Ajansı’nın ilk yayını olarak raflardaki yerini alacak.

 

Yazarın on beş yıl boyunca Rize, İstanbul ve Ankara’da yaptığı alan çalışmaları sonucu ortaya çıkan ve özgün yayın kalitesiyle prestij eserler arasında yer alan kitap, Rize spor tarihinde daha önce gün ışığına çıkmamış fotoğraf ve belgeleri içeriyor. Kitap aynı zamanda Çaykur Rizespor Kulübü için de kurumsal kimlik özelliği taşıyor.

 

Kitabın ana ekseni futbol üzerine oturmakla birlikte idari ve mali etkinlikleri de içeriyor. Fatih Sultan Kar’ın kaleme aldığı Rize Spor Tarihi 1’den 1000’e kadar numaralandırılarak prestij kitaplar kategorisinde yayınlanacak.

 

Kitap hangi aşamalardan geçti?

Çalışma sırasında yıllarca birçok sahaftan materyal toplandı. Gazeteler baştan sona tarandı.  Yeni bilgiler derlendi. Kitabın yazımı ve tasarımı nesnel ve bilimsel bakış açısıyla tamamlandı.

Kitapta hangi sorulara cevap bulacaksınız?

Rize’de futbolun başlama vuruşunu yapan ve 1919 yılında Rize İdman Yurdu adıyla kurulan kulübün faaliyetleri nelerdi? Bu kulübün kurucuları ve Rize’nin ilk futbolcuları kimlerdi? Rize’de futbolun şifresi, Halkevi ve Şarspor’un mimarı: Uzun Yusuf Marşan kimdir? İlk futbol maçlarının arenası Buhti’nin Düzü adını nereden alıyor? Bir şemsiye karşılığı Güneşspor’a transfer olan ve ileriki yıllarda  ‘Manchester Fatihi’ olarak da ünlenen, Fenerbahçe’nin eski kalecilerinden Yavuz Şimşek’in transferi nasıl gerçekleşti? İran Üniversiteliler Karması’nı göz kamaştırıcı bir oyunla 2-0 mağlup etmeyi başaran Fener Genlik Kulübü’nün kendi futbolcusu gibi sahaya sürdüğü ve İranlılar’ın “Bizde Türkiye denince; akla önce Atatürk, sonra o gelir. Siz bizi oyuna getirdiniz” dediği efsane futbolcu kimdir? 13 Mart 1950 tari­hinde Beşiktaş sempatizanı Ri­zeliler tarafından kurulan Rize Beşiktaş Gençlik Kulübü’nün kurucuları kimlerdir?  Lefter Küçükandonyadis, Rize’de bir mahkûmun hayatını nasıl kurtardı?

Tamamı ilk kez bu çalışmada yayınlanan Rizespor Nizamnamesi kaç maddeden oluşmaktar ve hangi maddeleri içermektedir? Rizespor kurucusu Atıf Taviloğlu’nun bahçesinden söküp getirdiği ve Rizespor’un kurulması için açık artırmaya çıkardığı  “bir limon fidanı” kaç liraya satılmıştır? Rizespor’un renklerinin yeşil-mavi olmasını öneren kimdi? Söz verdiği halde Rizespor’u 2. Lig yerine 3. Lig’e dahil eden dönemin Futbol Federasyonu Başkanı kimdir ve Rizespor’a neler yaşatmıştır? 1973–74 sezonunda İkinci Lig Kırmızı Grup’ta şampiyon olan Rizespor’un başarısının sırrı neydi? Bir inek bir futbol sezonunun kaderini nasıl değiştirir?

Dokuz ana başlıkta sayısız konu

Rize Spor Tarihi, Rize’de Futbolun Başlama Vuruşu, Amatör Futboldan İzler, Rizespor Kuruluyor, Profesyonel Lige İlk Adım, Sezonlar, Söyleşiler, Rizespor’u Yönetenler, Teknik Direktörler ve İstatistikler ana başlıklarından oluşuyor,

Kıtlık zamanı futbolcuları

Rize’de Futbolun Başlama Vuruşu bölümünde Rize İdman Yurdu, Şarkspor, Halkevispor, Şarspor, Güneşspor, Fener Gençlik, Rize Beşiktaş, Çayspor, Çayelispor ve Pazarspor Kulüplerinin kuruluş hikâyeleri liglerdeki serüvenleri, sporcuları ve yöneticileri anlatılıyor.

Rize’de amatör futbol yansımaları

Amatör Futboldan İzler bölümünde Sokak aralarında üç di­rek bir araya getirilerek oluşturu­lan kaleler arasından birçok yıldız yetiştiren Rize ilinin amatör futbol kulüpleri Ardeşen Gençlikspor, Derepazarı Gençlik, Esnafspor, Gündoğduspor, İslampaşaspor, Gülbaharspor, Müftüspor, İyiderespor, Rize Gücü ( Köy Hizmetleri –YSE ), Kalespor, Kalkanderespor’un mücadelesi gözler önüne seriliyor.

Rizespor’un kurumsal kimliği ortaya çıkıyor

Rizespor Kuruluyor, Profesyonel Lige İlk Adım, Sezonlar, Rizespor’u Yönetenler, Teknik Direktörler ve İstatistikler bölümlerinde Rizespor’un kuruluş, liglere katılışı, başkanları, yöneticileri, teknik direktörleri, antrenörleri Kadroları, istatistikleri, maçları, başarıları sezon sezon yer alıyor.

Tarihe ışık tutan söyleşiler

Söyleşiler bölümünde Lefter Küçükandonyadis, Şenol Birol, Hüsnü Kürkçü, Yakup Kazdal, Recep Ali Ayvaz, Mehmet Ali Karaca, Kahraman Kartal,  Hasan Vezir, Yaşar Elmas, Ergün Öztuna, Ergün Kolçak, Fehmi Ekşi, Mustafa Zeki Rakıcıoğlu, Cengiz Sarıoğlu, Nuri Akbulut, Cevat Öztürk, Ömer Akmehmet, Lokman Koçan, Harun İlik, Cemal Aydoğdu, İsmail Çoşkun, İsmail Demircioğlu, Hüseyin Hemşinlioğlu, Hasan Kemal Yardımcı, Köksal Mataracı, Hakan Tecimer, Musa Dal, Hasan Fehmi Durmuş, Muharrem Vezir ve Av. Hüseyin Karaahmetoğlu ile Fatih Sultan Kar’ın Rizespor Tarihi üzerine yaptığı söyleşilere yer verilmiş, ayrıca bu bölümde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Eski Başbakan Ahmet Mesut Yılmaz, Bakan Faruk Nafız Özak, Esnafspor, Osman Kavrakoğlu,Rizespor’un yıldızları, Osman Nuri Şahin, Oktay Çevik, Topal Mehmet Salih, Yiğit namı ile anılır başlıkları altında yazılar bulun maktadır.

Fatih Sultan Kar Kimdir?

1971 yılında Rize Gündoğdu Ketenli Köyü’nde doğdu. İlk ve ortaöğrenimini Gündoğdu’da tamamladı. Rize’de gazetecilik yaptığı yıllarda çeşitli gazetelerin Rize Temsilciliği görevini  yürüttü. Bir dönem Rize Televizyonu Haber Servisi’nde görev yaptı. Ulusal ve yerel bazda yayın yapan birçok gazete ve dergide yazıları ve şiirleri yayımlandı. Aynı zamanda söz yazarı olan Kar, Türkiye Musiki Eserleri Sahipleri Meslek Birliği (MESAM) üyesidir. Kar, 150’yi aşkın Karadeniz türküsüne söz yazarı olarak imza attı. Karadeniz bölge tarihi üzerine aralıksız sürdürdüğü arşiv-araştırma çalışmaları sayesinde hatırı sayılır miktarda materyale sahip olan Kar, Fatih Sultan Kar Koleksiyonu’ndan Seçme Karelerle Evvel Zaman İçinde Rize, Yeşil Çayın Siyah Beyaz Serüveni ve Bir futbol efsanesi Şenol Birol Gol isimlerini taşıyan üç tarihi fotoğraf sergisi açtı.

Rize’de Yaşanmış Fıkra gibi Olaylar, Likapanın moruna, Rize’nin yeşiline, Yeşile Adanmış Dizeler – Rize Şiirleri, Bir limon fidanının hikâyesi: Çaykur Rizespor Tarihi ve Bir Futbol Efsanesi: Şenol Birol Gol isimli kitapları yayınlandı. Kar, Çaykur Rizespor Kulübü’nün resmi dergisinin tarih bölümünü hazırladı. Rize Vitrini ( 2000 Ünlü Rizelinin Biyografisi ), Rize Eğitim Tarihi, Evvel Zaman İçinde Rize ( Rize Tarihi Fotoğraf Albümü ), Rize Belediyesi Tarihi konulu kitaplar üzerine çalışmalarını sürdürmektedir.1998’den bu yana İstanbul’da yaşıyor ve İETT Genel Müdürlüğü’nde Fotoğrafçı olarak görevini sürdürüyor

Editör: HABER MERKEZİ