Türk Kültür Mozaiğinde Lazların Yeri' konulu AB projesi kapsamında hazırlanan 'Lazlar' Belgeseli'nin galası 30 Eylül günü yapılacak. Lazlarla ilgili her türlü ayrıntıyı ele alan belgesel, 'Lazlar hakkında hazırlanan en kapsamlı belgesel' olma özelliğini taşıyor.

Yönetmenliğini Funda Özyurt Torun'un yaptığı, yapımcılığını Defne Yoluç'un üstlendiği AB projesi kapsamında hazırlanan 'Türk Kültür Mozaiğinde Lazların Yeri' konulu 'Lazlar'

Belgeseli'nin galası 30 Eylül günü Kızılay Büyülü Fener Sineması'nda yapılacak.
10 ay süren proje boyunca hazırlanan belgesel kapsamında Doğu Karadeniz Bölgesi'nde Rize, Artvin, Gürcistan'da çekimler yapıldı. Belgesel, Lazların 4 bin yıllık tarihini, gelenek ve göreneklerini, el sanatlarını, müziklerini ve müzik aletlerini, destanlarını, horonlarını, 93 harbi sırasındaki göçlerini, atmaca tutkularını gibi konu ele alıyor. Belgesel 'Lazlar hakkında hazırlanan en kapsamlı belgesel' olma özelliğini de taşıyor.

Öte yandan belgeselde, Gürcistan'daki arkeolojik kazılarda ortaya çıkarılan Lazların kökenine, Kolheti uygarlığına ait daha önce hiç görüntülenmemiş tarihi buluntulara da yer veriliyor. Lazların gerçekten kim olduklarını, nereden geldiklerini anlatan belgesel Lazca'nın ayrı bir dil olduğunu da vurgulanıyor.

Lazların kimi zaman fıkralara konu olan esprili yönleri ve günlük yaşamı kolaylaştırmak için kullandıkları buluşları da belgeselde geniş yer buluyor.

haberler

Editör: HABER MERKEZİ