İpeğin maaliyeti yüksek olduğu için feretiko tezgahlarında 2080 tane iplikten oluşan el  dokuması masa örtülerinin yapımında  kullanılmaktadır.

Kenevir ise termal ve antibakteriyel özelliğinden dolayı gündelik yaşamın birçok alanında kullanılmaktadır. Ev tekstilinden iç giyime kadar birçok alanda kişiler tarafından tercih edilmektedir. Ev tekstilinde kişiler tarafından tercih edilmesinin sebebi ise kenevirin yazın serin, kışın sıcak tutma özelliğinin olmasıdır. İç giyim de insanların tercih etmesinin en büyük sebebi vücuttaki teri kişiye hissettirmeden direkt buharlaştırma özelliğine sahip olması ve bilimsel olarak astım ve bronşit hastalıklarına da iyi geldiğinin söylenmesidir. Kullanan kişiler tarafından da bu bilimsel olgu onaylanmıştır.

Ayrıca günümüzde kenevir’in birçok alan da kullanılmasından sonra çoraplarıda üretilmeye başlandı. Ayakta ter ve koku yapmamakta, ayakta ter ve koku olmadığı için de mantar ve egzama oluşumunu da önlemektedir. Sağlık açısından keten kenevir’in kullanımı önerilmektedir.

Son olarak pamukta kenevir’in taşıdığı astım ve bronşit hastalıkları önleme özelliği dışında birçok özelliğini taşımaktadır.

Sağlık açısından keten kenevir, rahatlık açısından ise pamuk önerilmektedir.

Yunanca’nın Karadeniz diyalektinde “giyim dikmeye yarayan kumaş” anlamına gelen Feretiko, Foretiko veya Forotiko; Tarihi kayıtlarda ise, Tanrıça Attika'nın giysisi anlamında, onu sıcak tutan fer-atika olarak geçmektedir. Yapısı itibari ile yetiştiği coğrafyanın izlerini taşır.

Örneğin ırmak ve dere sularındaki tuz oranının fazlalığı bezlerin beyazlatılmasında önemli rol oynar.

Bölgedeki suların az kireçli oluşu da yine kumaşın karakteristiğini belirler. İklimin az güneşli ve çok yağmurlu oluşu, liflerin sertleşmesine engel olur.

Rize'dekinin ince iplik ve bez dokumasına yararlı oluşu, bundan kaynaklanmaktadır. Feretiko aynı zaman da kişinin el becerisine göre yapımı 3 gün ile 20 gün kadar da sürebilmektedir. Dokumaların eni  90 cm'i geçmiyor. Bu yüzden günümüzde hızlı ve yoğun  konfeksiyon üretiminde tercih edilmiyor.

Feretiko dokumasının başlıca özellikleri:

•    Doğal, sağlıklı bir kumaştır. Üretim aşamasında kimyasal kullanılmaz.
•    Vücudun terini emip, dışarıya atar.
•    Vücudu soğuk ortamda sıcak, sıcak ortamda ise serin tutmaya yardımcı olur.
•    Terlemeden dolayı oluşan istenmeyen kokuları yok eder.
•    Dokusu sayesinde vücutta varolan elektriği atma özelliğine sahiptir.
•    Ketene nispeten ince ve dört kat daha sağlamdır.
•    Yıkadıkça yumuşar ve parlar.

Feretiko şu anki gündelik yaşamda sadece Halk Eğitimi Merkezlerinin vermiş olduğu kurslarda üretime devam etmektedir ve kadınlarımızda bu kurslar sayesinde ekonomik açıdan ailelerine katkı sağlamaktadırlar.

 Kaan YILMAZ
 

Editör: HABER MERKEZİ