“Bayram” kelimesi duyduğumuzda bizi coşkulandıran bir kelime. Hepimizin belleğinde senede iki kez yaşadığımız güzel günleri hatırlatan bir kelime... Geçen yılları, geçen bayramları düşündüğümde, en çok duyduğum cümlelerden biriydi “Nerde o eski bayramlar”. Koronadan sonra ise o bayramlar bile eskilerde kaldı. Geçen bayram umutluyduk Kurban Bayramı’nda eskiye dönebileceğimizden ama olmadı. Çünkü içimizde kurallara uymayanlar oldu. Umarım gelen bayramlar da bu bayramları aratmaz.

Kurban Bayramı bundan sonra geçireceğimiz günlerin kaderini belirleyecek. Çünkü en çok hareket halinde olunacağı, kalabalık ortamların oluşabileceği günler. Bayram Namazı, kurban kesim, dağıtım sürecinde yapılması, dikkat edilmesi gerekenler konusunda uyarılar yapılıyor, tedbirler alınıyor. Ramazan Bayramındaki gibi evde kalma zorunluluğumuz yok. Beklenense gönüllü olarak öğrendiğimiz kurallara uyulması, mümkün oldukça uzaktan bayramlaşılması, bayram ziyaretlerinin olmaması, kalabalık bayram sofralarının kurulmaması. Bildiğiniz gibi tehlike geçmiş değil. Her gün canlarımızı kaybediyoruz, her gün yoğun bakıma yatan hastalarımız oluyor.

Sadece etrafımızda belki eskisi kadar öksüren, hapşıran, burnu akan görmüyoruz belki. Farklı belirtilerle veya belirtisiz hastalığı geçirenler de var. Koronavirüs hala etkin ve öldürücü. Elbette hepimiz sıkıldık, bunaldık, sevdiklerimizle olmak, sarılmak, istediğimiz gibi gezmek, yemek içmek istiyoruz. Maalesef kontrolü elden bırakmadan yapmamız lazım. Kurban kesmek ve dağıtmak riskli gruplar için riski de artıracağından özellikle dikkat etmeleri çok önemli. 65 yaş üstü için akşam 8:00 sabah 10:00 arası dışarıya çıkış yasağı da devam ediyor, unutmayalım.

Dünyayı kasıp kavuran bu salgında ekonomik sorunlar yaşayanlar artmış olabilir. Yardım edebilecekler için bayram bir fırsat. Kurban eti dışında yapılabilecek yardımları da unutmayalım. Belki bayramlıkla mutlu edeceğiniz çocukların, belki alacağınız gıda paketiyle mutlu edeceğiniz annelerin, belki de bir faturasını ödeyeceğiniz babaların, zor durumda olan hastaların, yaşlıların duasını alacaksınız.  
Bayramda paylaştırdığımız kurbanımız, sevgimiz, şefkatimiz olsun, korona olmasın.