Rize’de düzenlenen "Kitap ve Muhabbet" buluşmaları, bu ay katılımcıları edebiyat aracılığıyla 20. yüzyılın başlarına, Filistin’in tarihî ve toplumsal belleğine doğru derin bir yolculuğa çıkardı. Etkinlikte, Filistinli yazar İbrahim Nasrallah’ın ödüllü eseri “Beyaz Atlar Zamanında” mercek altına alındı.
Roman üzerinden gerçekleştirilen kapsamlı analizlerde, Osmanlı’nın son döneminden İngiliz mandasına, sömürgeciliğin gölgesinden direniş hareketlerine uzanan bir tarihsel çerçeve çizildi. Katılımcılar, bu çerçevede Filistin’in yaşadığı dönüşümleri hem edebi hem sosyolojik boyutlarıyla değerlendirme fırsatı buldu.

İbrahim Nasrallah’ın kaleminden çıkan eser, yalnızca bir roman olmanın ötesinde; Filistin halkının hafızasını, kültürel mirasını ve direniş ruhunu anlatan güçlü bir anlatı olarak öne çıktı. Etkinlikte konuşulan konular, romanın sunduğu tarihsel derinlik ve karakterlerin insanî yönleriyle bugünün Filistin’ini anlamaya da ışık tuttu.
Katılımcılar, romanın sürükleyici kurgusu üzerinden Filistin'in kimliğine, parçalanmışlığına ve bağımsızlık arzusuna dair daha derinlikli bir bakış kazandıklarını ifade etti.
Etkinlik sırasında Filistin bayrağının renkleri ve kültürel motifleri de kullanılarak görsel farkındalık oluşturuldu. Sadece entelektüel bir paylaşım değil, aynı zamanda vicdani bir duruşun da sergilendiği buluşma, Filistin’in haklı mücadelesine dikkat çekmesi açısından anlamlı bir zemine dönüştü.




