Gıda İş Sendikası Grev kararı aldı, aslında bu karar yasal gereği uygulanması gereken bir kural, aksı taktirde sendikanın tüm haklarını kaybetmesine neden olur. Tek Gıda İş Sendikası 5 yıldır Rize de sürdürdüğü bir mücadele var. Bu mücadele de kişisel olarak Tek Gıda İş sendikasının yanında yer aldım.

    Yaşantım boyunca haksızlığı asla izin vermedim, 60 yıldır çaykur işçisinin tek savunucusu olan Bir sendika vardı Rize de ve bu sendikaya karşı geliştirilen siyası stratejik oyunlar vardı. Bir gazeteci olarak bunun içinde haklıyı ve haksızı ayırmak mümkündü. Evet… Sendikanın eksikleri vardı. Geçmişte bunun birçok örneğini gördük. Ancak sendikanın genel başkanlığına gelen Mustafa Türkel i 2008 yılında sahil parkında mücadeleyi tek başına verirken tanıdım. Gerçek bir işçi dostu ve işçisinin yanında olan bir sendikacı.

     Önceki yıllarda değil Sendika genel başkanını görmek, Rize temsilcisinin yanına bile gitmek zordu. Burunlarından kıl aldırmıyorlardı. Mustafa Türkel ile birlikte sendikaya bir şeffaflık ve işçiden yana olan birçok aktiviteler artırıldı. Gerçek sendikacılık ta böyle olması gerekirdi.

     5 yıl süren bir mücadele ve bu mücadele de koltuklarından olan birçok müdür, daire başkanı, siyasetçi, işçi veya memur oldu. Yaşanan sıkıntılı yıllardan sonra hak yerini buldu ve gerçek sendika yerini aldı. Almasına yerini aldı, mücadelenin başında olan Türkel de yerini aldı ve Çaykur a zeytin dalını uzattı. Belki sosyal yardımlarda abartı oldu ancak bu zeytin dalının ucunda tutan hiç kimse olmadı. O kadar ki 5 yıl mücadele ettiği karşı sendikaya muvafakat name istendi.

     Her şeyi bir tarafa bırakalım, 5 yıl boyunca yalanlarla, iftiralarla, düzenbazlıklarla, siyasi öter ite ile bana zarar vermek isteyeceksin ve bugün ben sana muvafakat name vereceğim, bunu düşünmek bile bana karşı saygısızlık olur. Böyle bir şeyin olması asla mümkün olamaz. Şimdi bunu siyasilere ve çaykur un başındakilere sormak lazım aynı konunun kendi başlarına geldiğini düşünecek olursak acaba kendileri ne yapardı ?

    İkinci konu ise grev belki fazla ilgi görmedi, işçi birkaç kuruş kapayım düşüncesi ile greve ilgi göstermedi, hiç kimse kusura bakmasın Tek Gıda iş Sendikasının yanında 5 yıl mücadele ederek zam almadın ve şimdi 5-10 kuruş alacağım diye haklarını kaybedeceksin. İşte bu işçiyi benim anlamam zor. Burada ki mücadele bu işçiler için, Türkel için değil, sendika için asla değil, bu bir onur mücadelesidir. Bu onur mücadelesinde onurlu, dım dik durmak gerek.