Çay mevsiminin yaklaşmasıyla beraber gündemde yer alan gübre konusuna bir yorum da Rize Milletvekili Hayati Yazıcı'dan geldi. Yazıcı devletin tüm imkanlarının kullanıldığını ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da konuyla yakından ilgilendiğini söyledi.

"Bunun altında daha fazla indirim.."

Yazıcı, "Cumhurbaşkanımızın da çok yakından takibi ve müdahalesi oldu. Tarım Kredi Kooperatifleri bu konuda çalışma yaptılar. Büyük ölçüde üreticiylede temasları oldu. Görüşmek surretiyle bu 7 bin 500 TLye indirimi sağlandı. Bunun altında daha fazla indirim.." Yazıcı sözlerine devam ettiği esnada sunucu tarafından sözü kesilerek indirim oranıyla ilgili yorumunu tamamlayamadı.

Kooperatiflerin gübre fiyatını 8 bin 500 civarı sattığını söyleyen Yazıcı, "Rize'ye gittiğimde bunu bana söylediler. Kooperatifler bu gübreyi nasıl temin edecek? Kefaret kooperatifleriyle almak suretiyle temin edecek. Onunda bunu dağıtımı, nakliyesi gibi bir masrafı olacak. Onlar için daha ucuz bir gübre satışı olacaktı ancak gerçekleştiremedik."

"Olan bütün imkanlar zorlanmak suretiyle ancak bu noktaya getirilebilebilmiş."

Programda yöneltilen üreticinin yüksek maliyetlerini indirmek konusunda ne yapılabilir sorusuna ise; "Bir sonuç mekanizması yok. Olan bütün imkanlar zorlanmak suretiyle ancak bu noktaya getirilebilebilmiş. Bundan sonra zorlanması demek bunu devletin sübvanse etmesi demektir. Yani devlet bunu bedelini vatandaşa yüklemeyecek 2 bin 500 liralık kısmı hazineden ödeyecek demektir. Her ürün için geçerli olduğunda devletin bunu karşılaması bütçe dengelerini de alt üst eder." dedi.

"Keşke burada organiğe geçebilseydik."

Hayati Yazıcı sözlerine şu şekilde devam etti, "Keşke burada organiğe geçebilseydik. Organik çaya geçebilseydik çay bölgesinde. Üretimi organik kullanmak suretiyle. Sanırım onun fiyatı biraz daha uygun. Geçişi sağlayabilseydik. Organik gübrenin yerli ham meddeside mevcut. O konudaki çalışmalarda belli bir yere kadar gelmiş orada biraz duraksamış. Bakalım inşallah yeni bakanla onları konuşacağız. dedi.

Editör: HABER MERKEZİ