2022 yılı yaş çay sezonu önümüzdeki hafta içi açılacak. Rize, Artvin, Trabzon, Giresun ve Ordu illerinde yaklaşık 200 bin üretici ile 800 bin dekar alanda yapılan ve yaklaşık 1.5 milyon kişiyi ilgilendiren yaş çayda merakla beklenen taban kilo fiyatı Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 14 Mayıs 2022 Cumartesi günü saat: 14.00'da düzenlenecek olan Rize Artvin Havalimanı açılış töreninde açıklanacak.

20 yıllık AK Parti iktidarında Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK)’in açıkladığı enflasyon rakamının üzerinde her yıl yaş çay taban fiyatının açıklanması dolayısıyla bu yılda TÜİK’in açıkladığı enflasyon rakamının üzerinde yaş çay zammının açıklanması bekleniyor.

Mart ayına göre enflasyon rakamının artış gösterdiği Nisan ayı enflasyonunun yüzde 69,97 olarak açıklanması nedeniyle yaş çay zammının da yüzde 70’in üzerinde olması beklenirken zammın yüzde 70 olarak açıklanması halinde 6,57 taban kilo fiyatı ve 13 kuruş destekleme ile birlikte yaş çay taban kilo fiyatı 6,70 TL olur. Ancak her yıl enflasyonun birkaç puan üzerinde yaş çaya zam yapılması dolayısıyla yaş çay taban fiyatına yüzde 77,52 oranında zam yapılması ve taban kilo fiyatının Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından 6,87 TL ve 13 kuruş destekleme ile birlikte 7 lira olarak açıklanması bekleniyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklayacağı yaş çay zammı son 25 yılın en yüksek yaş çay zammı olacak olmasına rağmen Yeniden Refah Partisi Rize İl Başkanı Mehmet Akif Zerdeci ile Saadet Partisi Rize İl Başkanı Av. Muhammet Kaçar, daha önce yaptıkları açıklamalarda artan maliyetler dolayısıyla yaş çay taban fiyatının en az 10 lira olarak açıklanması gerektiğini kaydederken, BBP Rize Merkez İlçe Başkanı Abdülkadir Usta ise 13 kuruş olan destekleme bedelinin 1 TL’ye çıkarılması gerektiğini ifade etti.

Yaş çay üreticileri ise açıklanacak taban kilo fiyatında 3’e bölünmüş durumda. Bazı üreticiler içinde bulunulan şartlar dolayısıyla iktidarın en uygun olan yaş çay zammını açıklayacağını düşünürken, bazı üreticiler ise en azından 1 ton yaş çayın 1 ton gübre alacak şekilde taban kilo fiyatının açıklanması gerektiğinden kilo fiyatının 8,5 TL olması gerektiğini savunuyor. Bazı üreticiler ise TÜİK’in açıkladığı rakamların piyasadaki fiyatları yansıtmadığından yaş çay taban fiyatının enflasyon altında ezilip tükendiğini ve yaş çay taban kilo fiyatının 10-12 TL arasında olması gerektiğini savundu.
 

Editör: HABER MERKEZİ