İstanbul Fırıncılar Odası Başkan Adayı Refik Çakır, yapacağı projeler ve hedeflerini anlattı. Çakır, fırıncıların sorunlarını çok iyi bildiğini kaydederek göreve geldiklerinde yapacakları çalışmalar hakkında bilgiler verdi.

Başkan adayı Refik Çakır öncelikle kendini tanıtarak faaliyetlerini bizlerle paylaştı;
Ben Refik Çakır. 1975 Rize- Çayeli doğumluyum 1991 yılında İstanbul’a geldim ve mesleğe çıraklıktan başladım. 200’li yıllarda ilk işletmemi kurdum ve o günden bugüne işletmecilik yapıyorum. Bu süre içerisinde esnaflarımızın yaşadığı sorunların tamamına asla duyarsız kalmadım. Ben çözüm üretmek için temsilciliklerini gerçekleştirdiğim tüm toplantılara dahil oldum ve esnafımızın derdiyle dertlendim. Sorunlarına her zaman çözüm üretmek için onların yanında oldum. Mesleğimiz bizim için çok değerli ve kutsal bir meslektir. Bunun geçirdiğimiz pandemi döneminde vatandaşlarımızın kapısına kadar ekmek götürerek kimisinden bedel bile almayarak verdiğimiz hizmetle fırıncı esnafımız kendini kanıtlamış ve devlet büyüklerinin de takdirini toplamıştır. Fakat bulunduğumuz dönem içerisinde yaşadığımız ekonomik kriz içerisinde esnafımız sanki milletin ekmeğiyle oynayan, vatandaşa pahalı ürün satmaya çalışan bir meslek dalıymış gibi medyada ya da bazı siyasilerin dilinde konuşulmaktadır. Oysa ki bu konuda bizim meslektaşlarımızın asla bir dahili yoktur. Piyasa şartları bunu ortaya koymuştur. Ama ne yazık ki mesleğimizin temsil makamında olan oda yönetimi ve başkanı bu süreçte meslektaşlarımıza sahip çıkamamış, dertlerini doğru bir şekilde dile getirememiş, adeta sessizliğe boğulmuştur. 30 yıllık bilgi birikimimle, tecrübemle mesleğimizin kronikleşmiş sorunlarına çözüm üretmek için gerekirse Ankara’da nöbet tutarak bu sorunları çözümlemek için 2022 olağan genel kurulunda İstanbul Fırıncılar Odası Başkanlığına aday oldum. 

2000-3000 EKMEK KAPASİTESİYLE ÜRETİM YAPAN ESNAFIMIZI EZDİRMEYECEĞİMİZİ ISRARLA VURGULUYORUM!
Haksız rekabetin kesinlikle karşısında duracağız. Sektörümüz içerisinde endüstriyel üretim yapan işletmelerimiz de var. Zaman zaman bu işletmelerimiz 2000 bin 3000 bin ekmek üreten işletmelerimize karşı rekabet konusunda küçük işletmelerimizi zor duruma bırakmaktadır. Tabiki biz endüstriyel üretim yapan işletmelerinde temsilcisi olacağız, onlarında sorunları ile ilgileneceğiz. Fakat küçük işletmelerimizi rekabet altında ezdirmeyeceğiz. 

İŞÇİ BULMA SORUNUNU ÇÖZECEĞİZ
Mesleğimizin en önemli sorunlarından bitanesi de işçi sorunudur. Mesleğimiz kalifiye eleman yetiştirmekte zaten zorluk çekerken, birde son yıllarda kontrolsüzce açılan iş yeri sayısı çoğalınca bu denklemi tamamen bozmuştur. Göreve geldiğimizde iş arayan çalışanlarımızı güncel veri tabanımıza kaydederek işçi ve veren buluşmasını hızlandırarak eleman ihtiyaçlarını karşılayacağız.

BU YANLIŞ SÖYLEMLERİ SİZLERİN TAKDİRİNE BIRAKIYORUM
Kongre süreci içerisinde mevcut diğer adayların ruhsatsız işletmelerin bir defaya mahsus ruhsat vereceklerine dair söylemleri duymaktayız. Mevcut ruhsat yönetmeliği yürürlükteyken, ruhsatlarımızı bile devredemezken böyle bir şeyin mümkün olmadığını hepimiz bilmekteyiz. Bu yanlış söylemin ne amaçla söylendiğini siz değerli meslektaşlarımın takdirine bırakıyorum. 

ODA BAŞKANIMIZ ÜYELERİNDEN BİHABERDİR
Bilindiği üzere İstanbul Fırıncılar Odası İstanbul Ticaret Odası’na 1 ay sonra tarife çıkarmıştır. Bu gecikme oda üyesi meslektaşlarımızın yaklaşık 45 milyon gibi bir zarara uğramasına neden olmuştur. Bazı oda üyesi meslektaşlarımız ticaret odası’nın tarifesine uygun satış yöntemini seçmiş fakat valilik tarafından yapılan denetlemelerde tarifeleri olmadığı için tarifesizlikten tutanak altına alınmışlardır. Oda başkanımız böyle bir denetlemenin olmadığını, böyle bir tutanağın yapılmadığını söylemekte. Madem öyleyse benim bu yediğim tutanak nedir? Demek ki oda başkanımız üyelerinden bihaberdir. 

İSTİŞARE İÇİNDE OLACAĞIZ
Mesleğimizi temsil eden temsil makamları arasındaki iletişim kopukluğu zaman zaman yaşanmakta. Biz yönetime geldikten sonra bu ilişkileri çok daha sıkı tutarak iyi ilişkiler içerisinde bulunarak hatta ilçelerdeki derneklerle istişare içinde bulunarak mesleğimizin sorunlarının çözümüne hep birlikte ulaşacağız. 

MAĞDURİYETLERİ GİDERECEĞİZ 
2005 yılında çıkan ruhsat yönetmeliği’nde işletmeler devredilmesi halinde dosyasındaki bilgiler esas alınarak ruhsat devredilir ibaresi vardı. 2013 yılında bu değiştirilerek ruhsatlı işletmelerimizin değer kaybına uğramasına neden olan yeni bir uygulama başlatıldı. Yönetmelik iş yerinin devredilmesi halinde dosyasındaki bilgiler esas alınarak değil yeni şartnameler aranır ibaresi konularak iş yeri ruhsatının devrinin önüne geçilmiştir. Dolayısıyla uzun yıllar bu mesleğimize hizmet eden meslektaşlarımıza çok büyük kayıplar verilmiştir. Bu sorunun ortadan kaldırılması için, bu yönetmeliğin eski haline getirilmesi için hukuki altyapıyı oluşturarak gerekirse dava açarak bu yönetmeliği düzelterek bu mağduriyetimizi gidereceğiz. 

TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI KAYIT SİSTEMİNE SOKACAĞIZ
Bildiğiniz gibi İstanbul’daki fırınlarımızın büyük bölümünün gıda kayıt belgesi yok. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yılda en az 2 defa şikayet olursa daha fazla cezai müede altındalar. Bu sorunun çözülmesi için biz göreve geldiğimizde ivedilikle bu işletmelerin Tarım ve Orman Bakanlığı kayıt sistemine sokularak bu cezai işlemden kurtulmalarını sağlayacağız.
 

Editör: HABER MERKEZİ