Dünya'yı etkisi altına alan koronavirüs salgını 11 Mart tarihi itibariyle ülkemizi de etkisi altına aldı. Okullar kapandı, AVM'ler kapandı, iş yerleri evde çalışma modeline geçti derken,  tüm altyapı ve profesyonel futbol ligleri de durduruldu.

Her gün salgınla alakalı yeni sayılar, maskeler, tedaviler vs derken normalleşme sürecine girdiğimiz bu günlerde TFF, Kulüpler Birliği ile yaptığı toplantı sonrası ligleri 12 Haziranda başlatma kararı aldığını basın açıklaması ile duyurdu.

Gelelim bu kararı yorumlamaya. Futbol ekonomisi kendine ait kurallarıyla yönetilen  dünyanın en büyük ekonomilerinden birisidir. Kendi içinde gittikçe büyüyen bu ekonomi durursa, destekleyecek kaynak bulması zor, hatta imkansızdır. Bu büyük ekonomi sadece kulüp ve sporculardan ibaret değildir. Yayıncı kuruluş, sponsorlar, kombine sahipleri, dekoder sahipleri vs. vs. saymakla bitmez. Bu sebepten yatırım yapanların, yatırımlarının karşılığını almak istemesi liglerin kaldığı yerden devam etmesi için baskı ortamı oluşturmaktır.

Liglerin başlamasının artık kesin olduğunu düşünürsek asıl cevap bulması gereken soru; şimdi ne yapmak lazım?

İşin insani yönünden başlamak lazım. Ekonominin en büyük çarkı olan sporcular, ligin başlaması için hazır mı yada hazırlanmak için yeterli zamanları var mı?

Yöneticiler ekiplerinin, sporcularının sağlıklarını koruyabilecek yeterli donanıma sahip mi? Ekip ve ekipmana sahip mi?

Sanırım sorularımın cevabını yaşayıp göreceğiz.