Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'ndaki (TCMB) 128 milyar doların akıbetiyle ilgili olarak bir açıklama da Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan'dan geldi. Elvan, konuyla ilgili olarak NTV Ankara İstihbarat Şefi Ahmet Ergen'in sorularını yanıtladı.

Merkez Bankası'nın da açıklama yaptığını belirten Elvan, sürecin nasıl işlediğine dair detaylar vermek istediğini söyledi. Hazine hesapları üzerinden döviz alım satım işleminin Merkez Bankası tarafından gerçekleştirildiğini belirten Elvan, "Bu platformda yerli yabancı piyasa yapıcı bankalar yer alıyor. Herhangi bir şahıs yok. Bir diğer soru, peki bu döviz alım satım işleminde taraflar birbirini biliyor mu? Hayır kesinlikle bilmiyorlar. Kimin ne kadar aldığını karşı taraf bilmiyor" dedi.

Elvan, 'yolsuzluk yapıldığına' dair yorumlara tepki gösterdi. "Elektronik işlem platformunda bir TL likiditesi söz konusu oluyor MB'de. Bunu da görebiliyorsunuz. Günlük olarak rahat bir şekilde görebiliyorsunuz" ifadesini kullanan Elvan, şöyle devam etti:

"Ne kadarlık döviz satımı, alımı gerçekleştirilmiş hepsini görebilme imkanınız var. Bunun örnekleri de var. Böyle ülkeler var. Özellikle Uzak Doğu başta olmak üzere var. Kasım ayından bugüne döviz alım gerçekleştirmesi söz konusu olmadı zaten. MB kayıtlarında zaten tüm bunlar yer alıyor.
Bu yöntem eleştirilebilir ama 'yolsuzluk var' ithamları doğru bir yaklaşım değil. Bir yolsuzluk yapması söz konusu değildir. Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından talimat verildiği gibi iftiralar yer alıyor. Usulsüzlük yapıldığı şeklinde yaklaşımlar doğru değil. Elbette tartışabilirsiniz ancak yolsuzlukla suçlayamazsınız."

'Bu verilerin yayınlanmasında fayda görüyorum, takdir Merkez Bankası'nın'

Elvan, döviz işlemlerine ilişkin veriler hakkında da "Merkez Bankamızın uygulamalarında şunu görüyoruz. Döviz alım satım müdahalelerinin kamuoyuna açıklandığını görüyoruz. Geçmişe yönelik SWAP verilerinin yayınlandığını görüyoruz. Özellikle bilgi kirliliği söz konusu, siyasi malzeme olarak kullanılması söz konusu. Bilgi kirliliğinin ortadan kaldırılması açısından bu verilerin yayınlanmasında fayda görüyorum. Takdir Merkez Bankası'nın" diye konuştu.

Kullanılan her kelimenin, her cümlenin yatırımcılarda doğrudan karşılık bulabildiğini vurgulayan Elvan, bunun ülke riskine yönelik değişik algılara yol açabildiğini söyledi.

Elvan, büyük özen ve hassasiyet gösterdiğini, Merkez Bankası'nın bağımsızlığına müdahale edici kavram ve söylem içinde olmadığını belirterek "Bu meseleyi de değerlendirdiğimde şunu düşündüm. Merkez Bankası gerçek sahibidir bu işin. Merkez Bankası açıklama yapmadan benim açıklama yapmamın Merkez Bankası'nın bağımsızlığı üzerinde gölge oluşturur diye açıklama yapmak istemedim" diye konuştu. Elvan, "Yapılmasaydı ne tür durumlarla karşı karşıya kalırdık bunları da konuşmak lazım. Yolsuzluk söz konusu değil, gelen para swap üzerinden bankalara kullandırılmıştır" ifadesini kullandı.

Editör: HABER MERKEZİ